A felnőttkori dadogás kezelhető hipnózis terápiával?

20 éves erősen dadogó fiútól kaptam a fenti kérdést. A válaszom röviden: attól függ. Mivel a hipnózis a pszichológusok által használt egyik eszköz. Egy hozzáértő szakember a gyökerénél szünteti meg a problémát, és így ad tartós megoldást. Ezért igen, elmondhatjuk,

hipnózis terápiával kezelhető a felnőttkori dadogás

A felnőttkori dadogás is gyógyítható hipnózis terápiával

A felnőttkori dadogás is gyógyítható hipnózis terápiával

Aminek eredménye három dologtól függ:

  • A terapeuta szakértelmétől, hozzáértésétől. Egy jó szakember nem olcsó, de akivel nem érsz el eredményeket, az csak kidobott pénz (szerintem).
  • A kezelt személy együttműködésétől, vannak könnyen és nehezebben hipnotizálható emberek.
  • A kezelt személy türelmétől, és anyagi helyzetétől, mivel ez egy lelki „gyökérkezelés”, ezért a problémától, személytől függően, akár hosszadalmas is lehet.

Én a rendszerváltás után pár évvel vettem részt egyéves hipnoterápián. Jelentős részeredményekkel zárult, de az alapproblémám, a dadogás azért megmaradt.

Ennek ellenére a keresést, kutatást nem adtam fel. Szerencsére a pszichológia is sokat fejlődött azóta. Erre a legutóbbi hírlevelemben is röviden utaltam. 

 Folyamatosan új módszerek látnak napvilágot, például Virginia Satir, világhírű családterapeutára, aki a ’60-as évektől egészen ’88-ban bekövetkezett haláláig csodálatos és egyedi módszerével fejlesztette, javította a családok életminőségét világszerte.  Ő mondta,  (idézet szabadon): a vízvezeték szerelő sem morfondírozik sokat azon, miért lukadt ki egy cső, hanem egyszerűen kijavítja a hibát.

Satir sem foglalkozott klasszikus mélységben a kiváltó okokkal, hanem az ember érdekelte, és az ő közvetlen környezete – a családja, akikkel együtt élt.

Vigyázz, ő nem kimondottan felnőtt dadogókkal foglalkozott, hanem családokkal.

 Mikor saját tapasztalataimat összegyűjtve kidolgoztam a Győzd le a dadogásod 10 leckéből álló füzetcsomagot, az motivált,

ha nekem sikerült eredményesen csökkenteni a dadogást felnőttkorban, akkor bizonyára mások is képesek rá

Mint érintett, én sem foglalkoztam annak idején túlzottan mélyen azzal, miért lettem dadogó.

 Az első leckében összegyűjtöttem a dadogást erősítő tulajdonságokat, amit elolvasva, megérted, miért lettünk felnőtt korunkra dadogók? Elolvasás után ki-ki saját magának, mint egy mozaikot, össze tudja állítani, mi vezetett odáig, hogy a felnőttkori dadogás még most is állandóan, és folyamatosan megkeseríti az életét.

A második leckében főként a légzéssel kapcsolatos ismereteket gyűjtöttem össze, hiszen a folyékony beszéd alapja a folyamatos levegő kiáramlás. Aki megtanulja, és alkalmazza az általam leírt légzésmódokat, gyakorlatokat, szinte azonnal érzi, hogy jelentősen könnyebben beszél. DE itt nem szabad megállni!

Hiszen ez még csak a második lecke, és azok gyakorlatai. Tovább kell tanulni, és gyakorolni, hogy ne csak tünetileg kezeld a dadogásodat, és átmeneti javulásokat érj el, hanem a többi leckében tovább szélesítve az ismereteidet, megismerd azokat az élethelyzeteket, melyek mindenkinél előfordulnak, csak ők nem ahhoz a bizonyos 2%-hoz tartoznak.

Ha nem tudod, mit jelent ez a bizonyos 2%, akkor mindenképpen olvasd el A dadogás rossz szokás című írásomat.

Ami még fontos: ha megfigyeled, sosem a dadogás teljes megszüntetéséről beszélek, hanem a dadogás csökkentéséről. Mivel felnőtt korban úgysem fogod máról holnapra elfelejteni ezt a beszédmódot. Én is így vagyok ezzel, még több év után is előfordul velem, hogy érzem az ismerős feszülést a torkomban. Nem tudom meddig marad meg. Mérő László egyik könyvében írja, hogy az agy általában 10-12 év után „felejti el” teljesen a régi, már nem használt szokásokat, viselkedésmódokat.

Valószínűnek tartom, a beszédnél is így van. Az a pont, amitől én már nem tartottam magam dadogónak, az nem a teljesen hibátlan beszéd volt, hanem annak a megtapasztalása, amikor már a dadogásom miatt nem kerültem el a beszédhelyzeteket, akkor telefonáltam mikor szükség volt rá.

Dadogásból csak dadogással tudsz kijönni

Tehát volt egy olyan időszak az életemben, mikor már beszéltem annak ellenére is, hogy dadogtam. Az elakadásaim egyre kisebbek lettek, mint korábban, amikor volt, hogy percekig nem tudtam értelmes szavakat, mondatokat kinyögni. Tudtam folytatni a mondandómat. Ahogy haladtam előre a gyakorlásokban, úgy csökkent a beszédtől való félelmem, amitől még kisebbek lettek az elakadásaim.

Sokan, akik megveszik az anyagot, az én korábbi énemhez képest, valódi „beszédművészek”, csupán kisebb elakadásaik vannak. Ezt többnyire meg is írják nekem, illetve a leckesorozat mellé járó skype beszélgetés alatt magam is tapasztalom.

Az, hogy a pénz visszafizetési garanciával a mai napig nem élt senki, úgy gondolom annak köszönhető, hogy a leckék olvasmányosak, a gyakorlatok egyszerűek, bárki könnyen alkalmazni tudja őket. Valamint megfogadják a tanácsomat, mikor a végére érnek a leckesorozatnak, és elértek egy bizonyos szintű beszédjavulást, elkezdik elölről a gyakorlást, mivel a leckék újbóli átismétlésével, a gyakorlatok folytatásával, további érezhető javulás következik be, a már elért szintről még tovább lehet fejlődni.

Talán úgy érzed, sziszi-fuszi munka ez, ma már kinek van erre ideje?

Szerencsére azok a sikerek, amiről a tanfolyam elvégzői beszámolnak: az új, jobban fizető állásokról szóló történetek, sok-sok barát, azoknál, akik idáig magányosak voltak.

Megfigyeltem egy jelenséget, a vásárlóim között akadt több olyan 18-20 éves fiatal, aki kifejezetten rossz viszonyban volt a szüleivel – őket okolva a dadogásukért. Nagyon érdekes tapasztalni azokat a változásokat, melyen keresztül mennek, másképp tekintenek a szüleikre, újra beszélgetnek velük. Rájönnek, mennyi-mennyi értékes tanácsot kaphatnak tőlük, amivel még sikeresebbé tehetik az életüket.

Köszönöm nektek a sok-sok levelet, beszámolót!

Ja, a leckecsomag, 44 900 Ft, egyszeri fix költség, addig segítek neked a beszéded javításában, ameddig szükséged van rám. Vevőként megkapod az összes elérhetőségemet, írhatsz nekem e-mailt, telefonálhatsz, beszélhetünk skype-n (ahol írni is lehet, ha még nem akarsz beszélni).

Ami még a leckesorozat vevőinek is óradíjas, az a személyes találkozó. Erre nagyon ritkán van szükség, szerencsére.

A Győzd le a dadogásod leckecsomagról itt olvashatsz több információt. Kattints!

Ha inkább kisebb lépésekben haladnál, 3990 Ft-ért megveheted a Győzd le a beszédfélelemedet! Kattints!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..