A dadogás kezelése eredményesen – az első 20 nap

Az eredményeket is felmutatni tudó dadogás kezelése többé már nem álom! Olvasd el, András tapasztalatait az első 20 napról, miután kézhez kapta a leckesorozatot.A nevet megváltoztattam, de az idézett levélrészletek valódiak. Az írásom kicsit hosszúra sikeredett, de a hasznos, azonnal alkalmazható tanácsokért megéri végigolvasni!

András a 2012 szeptemberében keresett meg először:

2012.09.15.

Kedves Éva!

Örülök, hogy Rád találtam! (Elnézést, hogy tegezlek, remélem nem haragszol meg.)

Évek óta keresem azt a módszert, ami nem a tüneteket kezeli, hanem a kiváltó okkal/okokkal foglalkozik.

Ezért szeretném megrendelni a leckéidet.

Kérted, hogy röviden írjam le, mitől alakulhatott ki a dadogásom:

-Levélrészlet vége-

Közben megérkezett az Erste banknál vezetett számlámra András 45 ezer Forintja, így postáztam a leckéket.

2012. 09. 20.

Szia András! A mai napon postára adtam a leckéket, a pénz visszafizetési garanciád október 10.-én jár le. Remélem tetszeni fog, amit olvasol! A leckék mellé jár egy 45 napos e-mail tanfolyam is, ami segít a leckék feldolgozásában. Valószínűleg gyorsabban fogom küldeni a leveleket, mint ahogy haladsz, de ez ne zavarjon téged, haladj a saját ütemed szerint.

– Levélrészlet vége –

Nagyon megörültem, mikor újra írt nekem.

Dadogás kezelése – Az első egy hét tapasztalatai

2012. 10. 02.

Szia Éva!

Az első bő egy hét tapasztalatát szeretném megosztani veled.

Nagyon jó a 2. lecke is, a többit szándékosan nem néztem még meg.

Gyakorlom szorgalmasan a technikákat, mostanában épp intenzív nyelvtanulásban vagyok, ezért a hasi légzést napi kb. 3-4 órában tudom gyakorolni.

A relaxációs reflex nem mondom, hogy már működik, de mintha… Olyankor tényleg egy pillanat alatt megnyugszom.

Ha érzem, hogy beszéd előtt meg fogok akadni, most már egyre inkább figyelek arra, hogy vegyek néhány mély lélegzetet.

Mindezek ellenére úgy érzem, mintha most rosszabbul beszélnék mint korábban. Ez mitől lehet? Vagy csak én érzem rosszul? Talán most -hogy már látom a helytelen szokásaimat és hogy hogyan is kéne a helyes technikákat alkalmazni – jobban feltűnik?

– Levélrészlet vége –

Andrásban külön tetszik, hogy a kérdéseit nem tartja magában, hanem megírja. Így még személyre szabottabban tudok neki segíteni.

Dadgoás kezelése hatékonyan

A módszer, ami már a kezdetektől érezhető eredményeket ad.

2012. 10. 03.

Szia András! Hát ezért adom én a 20 napos garanciát, hogy át se lapozod az egész csomagot?  borrrrrrrzasztó! Na komolyra fordítva a szót. Most igazság szerint azt kellene írnom, hogy lapozz előre, és próbálj összképet kapni az anyagról. Nem tudom nyugodt szívvel tanácsolni, mert akkora terjedelem, és tudom, hogy sok új infót tartalmaz, amit, ha nem tudsz hova kötni, nem érted meg. Tehát, jó, hogy sorban haladsz. Ugye világos a 2. lecke célja? Olyan praktikákat szedtem itt össze, amivel vegetatív módon tudjuk a feszültséget csökkenteni. Nem szavakkal nyugtatjuk magunkat, hanem a test üzen a túlzottan aggodalmaskodó agynak, hogy nyugi. Nagyon jó, hogy ilyen hosszan tudod gyakorolni a hasi légzést. A cél az, hogy legyenek olyan rutin eljárások, amikor automatikusan bevillan, hogy hasi légzés. Erre jó példa a citrom, ha rágondolsz, elindul a nyál elválasztás (Pavlov reflex) Idegen nyelv, mint kulcsinger, tök jó. Ha megszokod, mielőtt németül megszólalsz, automatikusan végzel 2-3, ha szükséges 4 hasi légzést és utána kezdesz beszélni.

Most rosszabbul beszélsz, mint korábban Ennek az az oka, hogy új módon tanulsz beszélni, nem a régi, megszokott rutinnal. Ez elbizonytalanít kicsit. Gondolj, például egy olyan új dologra, amivel csak most ismerkedsz. pl. egy új autó, tudod hol a kuplung, a gázpedál, a sebváltó, de azért “óvatosan” lépsz rá, ismerkedsz vele. A dadogós beszédet már több éve ismered, szinte autópályán mentél, mikor megszólaltál. Az új beszédmód, még csak egy kis jelöletlen ösvény, vékonyka, bizonytalan. A tudatalattid “lázad”, miért kell változtatni, ő szereti az autópálya sebességű, kitaposott, megszokott viselkedésmódokat. Viszont, ha sikerül meggyőznöd őt, a legjobb segítőtársad lesz. Ez a bizonytalanság, amit most átélsz, ez később, mikor már ismerősen használod az új beszédmódot, elmúlik. Folyamatosan elemezd a beszédedet.

Jó olvasni, hogy figyeled, hogy szólalsz meg, mi az ami sikerült, és mi az, ami nem. Az elemzést azért végzed, hogy időbe közbe tudj lépni. Amikor tudod, hol rontottad el, legközelebb hogyan kell másképp csinálnod, akkor sokat tanulsz. Ha legközelebb alkalmazni is tudod a megfigyeléseidet, jelentősen meggyorsítod a haladásodat. Vigyázz, ne használd arra az elemzést, hogy még jobban megdorgálod magad, miért nem voltál hibátlan a beszédben. A hibáinkból tanulunk a legtöbbet. ha tudjuk, hogyan nem javasolt csinálni, mit kell elkerülni, az sokat fog segíteni. Bizonyára, mikor új dolgot tanultál, te is fel tudsz hozni példákat az életedből, ha hibát követtél el, és megnézted, mi okozta a hibát, sokkal többet tanultál, mintha három könyvet elolvastál volna a témában.

– Levélrészlet vége –

2012. 10. 10.

Szia Éva!

Köszönöm a sok új tippet, nagyon hasznosak. Rögtön a leveled olvasása után ki is próbáltam néhányat.

Szándékosan kerestem a lehetőségeket, hogy beszélnem kelljen, ezért bementem egymás után 5 boltba. Hasi légzés, magabiztosság és mondom, ahogyan írtad. Az első háromban tök jól ment, büszke is voltam magamra. 🙂 A negyedikben már nem annyira, az ötödik nem sikerült olyan jól. De valahogy az maradt meg bennem, hogy az a délután sikeres volt. Azóta így csinálom.

– Levélrészlet vége –

2012.10.12

Szia András! Örülök, hogy hasznosnak találod a leckéket. Ami nagyon tetszik, hogy rögtön a gyakorlatban is kipróbálod őket. Ez nagyon jó! Tartsd meg ezt a szokásodat! Szerintem az 5 bolt kezdetben kicsit túl sok lehetett. Valószínű, hogy el is fáradtál, a koncentrálás miatt, hiszen új, most tanult dolgokat próbáltál ki. Illetve, nem tűnik fel, de a beszédhelyzetekben vissza akarunk térni a régi, beidegződött, megszokott beszédformulákhoz. Nem írtad, de saját tapasztalatból tudom, annak ellenére, hogy nem látszik (a beszédünk folyékony marad), azért belül izgulunk, és mivel még most tanulod, ott a kétely, hogy biztos, hogy menni fog? Persze, ahogy jönnek az újabb és újabb pozitív megerősítések, a sikerek, annál jobban le tudod majd győzni ezt a kis belső hangot. Az ötödik leckében javaslom majd, hogy kezdj el naplót írni. Ebben jegyezz le minden fontosnak tartott dolgot a beszédedről. Legyen ez nagyon őszinte írás, ezért nem kell megmutatnod senkinek. Nekem sem. Kizárólag saját magadnak szól. Egyrészt segít, amikor nagyon letaglóz egy-egy beszélgetés, a pozitív történetek segítenek az újbóli talpra állásban. Másodszor, látod a haladásod ütemét. Milyen beszédhelyzetekben vettem részt félévvel ezelőtt, és mitől féltem régebben, most hol tartok. Mennyit fejlődtem. Stb. Harmadszor, ha rendszeresen leírod mi történt veled beszédügyileg, és elemzed a jó és rossz, elakadt beszédedet, idővel nagyon gyorsan megtalálod a hibát. Észreveszed, melyek azok a tipikus esetek, amit többnyire el szoktál rontani. ami most még fel sem tűnik, de visszaolvasva látni fogod, hogy itt és itt, mindig ugyanazt csinálom. Nagyon fontos! Ezeket, a leírásokat ne önmagad ostorozására használd. Gondolj arra, hogy ennél rosszabb nem lesz a beszéded, fogadd is el így önmagad, de ne törődj bele! Folyamatosan dolgozz rajta. A tartós eredményekhez idő kell. Egy sportoló is éveket edz, gyakorol, először kis versenyeken indul el, először csak az iskolai bajnokságot nyeri meg, később a városi, országos, stb. végül olimpiai bajnok lesz. Te is így gondolkodj. A dadogás nagy probléma az életünkben, de ezt is falatonként kell fogyasztani. Folyamatosan! A hangsúly ezen van. Nem kell több órán keresztül gyakorolni, de folyamatosan, hogy olyan rutin legyen, mint az esti fogmosás. pl., akármilyen fáradt is vagyok, megmosom a fogam, utána fekszem le.   Sokszor hangsúlyozom, az utat nem lehet lerövidíteni, csak gyorsabban lehet haladni az úton. Nincsenek kanyarok, amit le tudunk vágni, titkos folyosók. Minden stációt végig kell járnunk.

Ami nagyon jellemző a dadogókra. Én sem voltam kivétel. Beszédkor önmagunkat figyeljük. Vagyis befelé figyelünk. Ezért veszünk észre minden kis rezdülést, érzékeny szenzorunk van a dadogás legkisebb jelének a felfedezésére is. Amint észlelünk bármilyen halvány kis jelet, azt azonnal felerősítjük. Ezzel egy lavinát indítunk el. Amikor sikeresen oldasz meg egy beszédhelyzetet. pl. nálad, a bolti vásárlásokat. Ezek a sikerek megerősítenek téged abban, hogy ez megy neked. Legközelebb is bátran be fogsz menni, és a félelem egyre kisebb lesz. A másik nagyon jellemző dolog a dadogókra, hogy nem mutatják ki, illetve nem élik át az érzelmeket. Talán elsőre ez így egy kicsit furcsa. Talán fel sem tűnik. Az érzelmek segítenek az emlékeink elraktározásában. Többen leírták már nekem, hogy akár évekre visszamenőleg is emlékeznek MINDEN negatív beszédhelyzetre, amit átéltek. Miért tudnak évekre visszamenőleg is emlékezni rá? És miért a negatívakra emlékeznek jobban, pedig biztos voltak olyan helyzetek is, amelyeket jól oldottak meg. Azok hol vannak? Minél nagyobb érzelem társul egy-egy megélt eseményhez, annál jobban megmarad az emlékeink között, és hasonló érzelem jelentkezésekor szinte biztos, hogy elő fog jönni (erről bővebben az 5 leckében – nyugalom, csak sorjában haladj!)

Amikor beszédfélelmet érzünk, előjönnek az ismerős szituációk, emlékek, amelyek előfordultak az életünkben. A leveledhez visszatérve, amikor már három boltot végigjártál, valószínűnek tartom, hogy a kis hang ott belül, egyre hangosabban mondta, hogy nem igaz, hogy ez még egyszer sikerülhet. Mivel gyűlt az adrenalin (cselekvésre késztető hormon), az izmaid, a figyelmed az erős koncentrálástól kezdett fáradni, a hang győzött. MOST! Edmund Hillary 1952-ben próbálta meg először meghódítani a Mount Everestet, sikertelenül. Néhány hónap múlva felkérték, mondjon beszédet Angliában. Mikor kiállt a pódiumra, rámutatott a hegy fényképére, és ezt mondta: “Először legyőztél, de másodszor már nem fogsz, mert te már nem növekszel tovább, …. de én még igen!” és egy évvel később, 1953 május 29.-én elsőként jutott fel a Csomolungmára.

– Levélrészlet vége –

Fontos figyelmeztetés!

Ha azt gondolod, hogy 20 nap gyakorlással tartós eredményeket tudsz elérni a beszéded javításában. Akkor sajnos ki kell ábrándítsalak. Ezekkel a levelekkel azt akartam bemutatni, hogy a beszéded javulását már a kezdetektől érezni fogod. Ezek még nem tartós eredmények, hanem a leckék gyakorlataival elért kellemesebb állapot, ami jelentősen megnöveli az erődet, és a kitartásodat, hogy végigcsináld. Mert érzed, most egy valóban hatékony, és eredményes módszerrel tanulsz.

 Győzd le a dadogásodÉrdekel a Győzd le a dadogásod leckesorozat 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..