Dadogás kezelése óvodás és kisiskolás gyerekeknél otthon

Gyermeked hamarosan óvodás lesz, és félsz, hogy állja meg a helyét. A dadogás nála is megjelent. Vajon csúfolni fogják a társai? Elfogadják?

Elvitted már a nevelési tanácsadóba. Kerestél logopédust, pszichológust. Nincs érdemi változás. Úgy érzed, te már megtettél mindent, mit tehetnél még?

Ne görcsölj, ne aggodalmaskodj

Főként ne vázolj fel rémálmokat a jövőről. Ne képzeld el, milyen szomorú lesz ennek a gyereknek a sorsa. Koncentrálj a jelenre. Nézd meg, most milyen? Gyönyörködj abban, milyen okos, milyen érdeklődő, milyen mozgékony. Szeresd őt úgy ahogy van.

 Mikor aggodalmaskodunk, többnyire elképzeljük gyermekünk jövőjét. Fogadjuk el, nem tudjuk megjósolni, milyen lesz az élete. Amit most tehetünk, hogy a jelenben maradunk, és a gyerekünkre figyelünk.

 Miért hatástalan sok gyerekkori dadogásterápia?

 Többen elmondják, heti egyszer jár a gyerek dadogásterápiára, logopédushoz, pszichológushoz.

 Gondolod ez elég? Sajnos nem. Óvodás korban a szülő befolyása a gyerek értékítéletére, szemléletére még sokkal nagyobb, mint az óvoda, vagy bármilyen más külső csoport. Logopédus, pszichológus.

Amint hazaér, és otthon visszatér a megszokott környezetbe, ahol már nem látja az új viselkedésformát, ezért nem is tartja fontosnak, hogy foglalkozzon vele.

Nézd meg ezt a három videót.

A bemutatott videókkal az a célom, hogy lásd, hogyan foglalkoznak a gyerekekkel.

 Figyeld meg, a mozgás és beszéd együtt van jelen. Főleg a ritmusos, lassú beszéd.

 A legfontosabb, amit tanuljunk el a szakemberektől:

a beszédfejlesztés ebben a korban mozgással egybekötve, és játékosan zajlik. Csupa olyan dolgot végezzünk vele, ami számára nem munka, hanem játék, és természetes igénye legyen rá.

 A gyerekkori dadogás terápia legfontosabb előnye

A gyerekkori fejlesztés azért fontos, mert ilyenkor még sokkal könnyebben tanulnak. Kritika nélkül elfogadják, amit a szülő (felnőtt) mond, utánozzák őt. Mindazt, amit tőle látnak.

 Otthon is gyakorolható. Ne órákig tartó kínlódás legyen, hanem játékos foglalkozás. Akár háromszor naponta egy rövid mondóka, vers, történet, mese.

 Ne gondold, hogy szakértőnek kell lenned. Csupán játssz vele, élvezzétek a közös együttlétet.

 Hidd el, kevés a heti egy óra foglalkozás. Sokkal jobban fejlődik a gyerek, ha otthon is folytatódnak ezek a gyakorlatok.

15 hozzászólás a(z) “Dadogás kezelése óvodás és kisiskolás gyerekeknél otthon” bejegyzéshez

 1. A kisfiam 12éves,6évesen jelentkezett nála ,,dadogás,,sajnos logopédia nincs községünkben örülök ,hogy rátaláltam erre az oldalra remélem kapok hasznos tanácsokat amit tudok alkalmazni a továbbiakban ,Köszönöm

  • Kedves Erzsébet!
   Sajnos 12 éves kortól a dadogás szempontjából a gyerekek már “felnőttnek” számítanak, ami annyit jelent, hogy akkor lesz változás a beszédében, ha ő is akarja. Ebben a korban a szülő ráhatása (erőltetése) inkább riasztó, mint hasznos.
   Ő már több éve iskolás, és benne van abban a korban, mikor a kortársak véleménye fontosabb számára, mint a szülőé. Pontosabban most még egyformán számít, aztán a mérleg a kortársak javára fog billenni, ahogy kamaszodik.

   Annyit tudok javasolni, beszélj neki erről az oldalról, mit olvastál rajta, mi erről az ő véleménye, aztán nézzen körül ő is, és keresse meg azokat a cikkeket, ingyenes tanfolyamot, amit hasznosnak talál.

 2. Kisfiam 6 éves elmúlt. Óvodában logopédus foglalkozik vele heti 1-szer. “R” hangok miatt, amik nem pörögnek rendesen…most már h kértem foglalkozik a dadogásával is. óvónők szerint annyira dadog h bele vörösödik kiguvadnak a szemei…nagyon rossz volt ezt hallani, hiszen otthon is dadog, de nem ennyire. Tőlem várják a megoldást…idén iskolába megy, ami miatt már én is aggódok. Teljesítménykényszer is társul a dologhoz, stressz h nem tud esetleg egy feladatot megcsinálni. Köszönöm

 3. Az én kisfiam 4 éves és 4 hónapos értelmes fogékony kisgyerek néha ismétel a mondat első szótagàt .Napközibe jàr nehezen szokott be most is sír amikor reggel otthagyom volt időszak amikor kimaradt az ismétlése most megint jelentkezett mit tegyek csak akkor csinálja nem állandó ha valamit gyorsan szeretne elmondani.

  • Kedves Éva!
   Nagyon jó időben keresett meg, hiszen az iskola kezdés a dadogó gyerekeknél vízválasztó. A kisfia még óvodás, bízom benne, hogy tudok hasznos segítséget nyújtani önöknek. Ehhez kérem, a kapcsolat oldalon keressenek meg. Köszönöm.

   Szeretném bővebben kifejteni, miért vízválasztó az első osztály a dadogó kisgyerekeknél.
   Mivel a kisgyerek dadog, ezért a szülő aggódik, hogyan fog tudni beilleszkedni, megfelelni a gyerek az iskolai követelményeknek. Teljesen jó szándékból, és többnyire tudattalanul olyan üzeneteket közvetítenek a gyereknek, hogy te itt nem fogsz tudni megfelelni. Ebben a korban a gyerekek feltétel nélkül mindent elhisznek a szülőnek, így azzal a tudattal, azzal a hozzáállással lépnek be az iskola kapuján, hogy ők bármit is tesznek, nekik ez nem fog sikerülni.

   Azért jelentkezett időben, mert azon fogunk dolgozni, hogy sok minden más mellett, az ön kisfiára kevésbé nehezedjen ez a fajta nyomás. Mivel minden család más, minden kisgyerek dadogása mögött más és más okok állhatnak, ezért fontos a személyre szabott segítség.

 4. Kedves Éva!
  Kisfiam 5 éves, másfél éve kezdődött nála a dadogás. Azóta jár logopédushoz, pszichológushoz és jártunk neurológiai vizsgálaton is. Az összes szakember azt mondta, hogy “egészséges a gyerek, nem tudnak segíteni”. Olvastam a B1 jótékony hatásáról, így “utolsó kapaszkodóként” szívesen kipróbálnám. Milyen adagolást javasolna 18kg os súly esetén?

  • A B1 vitamint nem lehet túladagolni, a veszély abban rejlik, hogy akadályozza más B vitaminok megfelelő felszívódását. Mint köztudott a B vitamin család az idegrendszer vitaminja, ezért én nagyon fontosnak tartom, hogy multivitamin formájában kapja a gyerek. Bár lehet kapni kifejezetten csak egyféle, csak B1 vitamint is. Minden esetben a dobozon lévő adagot tudom ajánlani.
   Ha csak B1 vitamint kap, akkor ez feltétlenül orvosi ellenőrzés mellett történjen.

 5. Kedves Éva!
  Segítséget szeretnék kérni tőled.A kisfiam babog nem mindig van mikor jobban van mikor kevésbé .Már voltunk logopédusnál ő azt mondta,hogy ki fogja nőni.De engem nagyon zavar valamiféle kezeléssel ki lehetne ezt gyógyítani??

  • Kedves Zsuzsa!
   A logopédussal értek egyet, várjunk még. Illetve egyetlen apró észrevétel. Ami esetleg igaz lehet rád is, de lehet, hogy nem.
   Sajnos többször észreveszem, hogy a szülők jobban kétségbe esnek a gyerek beszédhibájától, mint a valóságban kellene. Minden apró jelet olyan dadogásnak vesznek, amit kezelni kellene, sajnos sokszor feleslegesen. Ezzel önmaguknak is sok kellemetlenséget szereznek, de a gyereknek sem tesz jót. Az iskolakezdés előtt a gyerekek nagyon érzékeny szakaszban vannak, mikor a szülő “értékelése”, ahogy őt, illetve a beszédét látja, nagyon fontos számára. Ezért figyel minden apró jelet a szülőn, hogy el tudja őt fogadni vagy sem.

   Tudom, kicsit rejtélyesen fogalmaztam. Igyekszem bővebben kifejteni. Hogyan tanulnak a gyerekek járni? Ahhoz, hogy egy kisgyerek elinduljon, szükség van az idegrendszer és az izmok megfelelő “érésére”, megfelelő fejlettségére. Van olyan kicsi, aki már 8-10 hónaposan szalad, és van olyan, aki csak 14-15 hónaposan kezd el totyogni. A szülők természetesen már kétségbe vannak esve, és folyton a szomszéd gyerekhez hasonlítgatják a sajátjukat, és nem értik.
   Szerencsére a kisgyerek ezzel nem törődik. Ő szépen növekszik a maga ütemében, mikor itt az idő, elindul. Azért szerencse, mert még olyan kicsi, hogy a szülei aggodalmával sem törődik. Számára természetes, hogy a szülei őt elfogadják olyannak, amilyen.
   Mikor nagyobb lesz, és “nevelődik”, megtapasztalja, hogy egyedül “életképtelen”, fontos, hogy a szülei gondoskodjanak róla. A gyerekekben kialakul az a mély meggyőződés, csak akkor fognak gondoskodni rólam, ha elfogadnak. Ha olyan vagyok, amilyennek ők szeretnének látni.
   Mikor elkezd dadogni, a szülő arcán a döbbenet, az ijedtség azt tükrözi számára, “te így nem vagy jó”. A gyerek könnyen azt érezheti, őt így nem lehet elfogadni. Ettől esetleg még több szóismétlés, még több szünet lesz a beszédében. Egy idő után már nem is akar megszólalni.
   Ezért kedves Zsuzsa, nem tudom hangsúlyozni mennyire fontos, kevesebb aggodalom, és több elfogadás a gyerek felé. Ők nagyon okosak, és már “több éve” tudnak a szülők gesztusaiból, arcáról olvasni. Nem lehet őket becsapni.
   Sokan azt mondják, nem szoktuk neki mondani. Nem is kell hangos megjegyzést tenni a beszédére, ő simán olvas az arcunkról, a hanglejtésből, a hangszínből, felfogja, hogy “valami nincs rendben”. Könnyen összekapcsolja, akkor van ez, mikor megszólalok. Ezért inkább visszahúzódom, próbálok csak olyan dolgokat csinálni, ahol elfogadnak. A beszéd nem az a terület, ahol “jó vagyok”.

 6. Lehetséges az, hogy a dadogást megelőzően még cumit használó gyerekből a cumi tiltása, elvétele váltotta ki a dadogást? Mint trauma???

  • A dadogás kisgyerekeknél első sorban azért alakul ki, mert valamilyen oknál fogva a gyerek nem érzi magát biztonságban. Mivel a cumi segít neki megnyugodni, elaludni, ezért ez is lehet dadogást kiváltó ok.

   De fontos megjegyezni, évekkel az esemény után, már mellékes, miért kezdett dadogni a gyerek, hiszen idő közben nagyon sok dadogást erősítő viselkedésmódot tanult meg, vált a szokásává. Ezek olyanok, mint a hagymahéjak, az eredeti kiváltó okot eltakarják. Valójában a dadogást érintettként akkor tudjuk csökkenteni, ha sikerül ezektől a szokásoktól megszabadulni, másképp fogalmazva lefejteni ezeket a hagymahéjakat.

 7. 2 éves kislányom 4 hete elkezdett dadogni. Már szép kerek mondatokat tudott mondani. Egy hete olyan durván, hogy szinte minden szót ismételt. 2 napja csökkenni kezdett, most már nyújtja a szavak elejét, és nem ismétel sokat. Ez lehet a javulás kezdete?

 8. Kedves Éva!

  Két és fél éves kisfiam egy hónapja kezdett el szépen, ügyesen, összeföggően beszélni. Okos, stramm és egyben nagyon érzékeny kisgyerek. Sajnos két napja látványosan elkezdett dadogni, és ez őt magát zavarja – lehalkítja a hangját, belezavarodik, dühös lesz. Aznap, türelmetlen voltam vele, kiabáltam is – tartós kialvatlanság miatt. Középső gyermek, kicsi korkülönbségekkel. Esetleg van rá esélyem, hogy helyrehozzam, mielőtt a “hagymahéjak” elszaporodnának? Minden tanácsot örömmel elfogadok. Köszönettel

  • Kedves kétéves gyerekes Szülők!

   Ebben a korban még bőven beszélhetünk élettani dadogásról is. Ami azt jelenti, hogy a kisgyerek gondolatai “előrébb” járnak, mint ahogy ki tudja őket mondani. Ezért nem kell nagyon megijedni. Amennyiben 3-6 hónap múlva is fennállnak a tünetek, akkor kell elkezdeni aggódni.
   Addig lehetőleg ne!!! Mert a kisgyerek pontosan tud olvasni a gesztusokból, arcmimikából, hanglejtésből. Hamar leveszi az “adást”, hogy a beszédével valami nem stimmel. Így elkezd görcsölni, hogy őt nem lehet elfogadni, mikor megszólal.
   A kisgyerekek számára nagyon fontos a biztonság, ha azt tapasztalják, hogy a szülei “nem tudnak örülni neki”, főleg, mikor beszél, szorongani fog. Ezért fontos, ne aggódjunk előre. Vegyük úgy, mint egy természetes valamit, mint a pöszeséget. Azon se akadunk ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.