Dadogás kezelése óvodás és kisiskolás gyerekeknél otthon

Gyermeked hamarosan óvodás lesz, és félsz, hogy állja meg a helyét. A dadogás nála is megjelent. Vajon csúfolni fogják a társai? Elfogadják?

Elvitted már a nevelési tanácsadóba. Kerestél logopédust, pszichológust. Nincs érdemi változás. Úgy érzed, te már megtettél mindent, mit tehetnél még?

Ne görcsölj, ne aggodalmaskodj

Főként ne vázolj fel rémálmokat a jövőről. Ne képzeld el, milyen szomorú lesz ennek a gyereknek a sorsa. Koncentrálj a jelenre. Nézd meg, most milyen? Gyönyörködj abban, milyen okos, milyen érdeklődő, milyen mozgékony. Szeresd őt úgy ahogy van.

 Mikor aggodalmaskodunk, többnyire elképzeljük gyermekünk jövőjét. Fogadjuk el, nem tudjuk megjósolni, milyen lesz az élete. Amit most tehetünk, hogy a jelenben maradunk, és a gyerekünkre figyelünk.

 Miért hatástalan sok gyerekkori dadogásterápia?

 Többen elmondják, heti egyszer jár a gyerek dadogásterápiára, logopédushoz, pszichológushoz.

 Gondolod ez elég? Sajnos nem. Óvodás korban a szülő befolyása a gyerek értékítéletére, szemléletére még sokkal nagyobb, mint az óvoda, vagy bármilyen más külső csoport. Logopédus, pszichológus.

Amint hazaér, és otthon visszatér a megszokott környezetbe, ahol már nem látja az új viselkedésformát, ezért nem is tartja fontosnak, hogy foglalkozzon vele.

Nézd meg ezt a három videót.

A bemutatott videókkal az a célom, hogy lásd, hogyan foglalkoznak a gyerekekkel.

 Figyeld meg, a mozgás és beszéd együtt van jelen. Főleg a ritmusos, lassú beszéd.

 A legfontosabb, amit tanuljunk el a szakemberektől:

a beszédfejlesztés ebben a korban mozgással egybekötve, és játékosan zajlik. Csupa olyan dolgot végezzünk vele, ami számára nem munka, hanem játék, és természetes igénye legyen rá.

 A gyerekkori dadogás terápia legfontosabb előnye

A gyerekkori fejlesztés azért fontos, mert ilyenkor még sokkal könnyebben tanulnak. Kritika nélkül elfogadják, amit a szülő (felnőtt) mond, utánozzák őt. Mindazt, amit tőle látnak.

 Otthon is gyakorolható. Ne órákig tartó kínlódás legyen, hanem játékos foglalkozás. Akár háromszor naponta egy rövid mondóka, vers, történet, mese.

 Ne gondold, hogy szakértőnek kell lenned. Csupán játssz vele, élvezzétek a közös együttlétet.

 Hidd el, kevés a heti egy óra foglalkozás. Sokkal jobban fejlődik a gyerek, ha otthon is folytatódnak ezek a gyakorlatok.

4 hozzászólás a(z) “Dadogás kezelése óvodás és kisiskolás gyerekeknél otthon” bejegyzéshez

 1. A kisfiam 12éves,6évesen jelentkezett nála ,,dadogás,,sajnos logopédia nincs községünkben örülök ,hogy rátaláltam erre az oldalra remélem kapok hasznos tanácsokat amit tudok alkalmazni a továbbiakban ,Köszönöm

  • Kedves Erzsébet!
   Sajnos 12 éves kortól a dadogás szempontjából a gyerekek már “felnőttnek” számítanak, ami annyit jelent, hogy akkor lesz változás a beszédében, ha ő is akarja. Ebben a korban a szülő ráhatása (erőltetése) inkább riasztó, mint hasznos.
   Ő már több éve iskolás, és benne van abban a korban, mikor a kortársak véleménye fontosabb számára, mint a szülőé. Pontosabban most még egyformán számít, aztán a mérleg a kortársak javára fog billenni, ahogy kamaszodik.

   Annyit tudok javasolni, beszélj neki erről az oldalról, mit olvastál rajta, mi erről az ő véleménye, aztán nézzen körül ő is, és keresse meg azokat a cikkeket, ingyenes tanfolyamot, amit hasznosnak talál.

 2. Kisfiam 6 éves elmúlt. Óvodában logopédus foglalkozik vele heti 1-szer. “R” hangok miatt, amik nem pörögnek rendesen…most már h kértem foglalkozik a dadogásával is. óvónők szerint annyira dadog h bele vörösödik kiguvadnak a szemei…nagyon rossz volt ezt hallani, hiszen otthon is dadog, de nem ennyire. Tőlem várják a megoldást…idén iskolába megy, ami miatt már én is aggódok. Teljesítménykényszer is társul a dologhoz, stressz h nem tud esetleg egy feladatot megcsinálni. Köszönöm

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>