Hogyan mosolyogj a telefonba? Dadogás vagy telefon?

Veled is előfordul, ha fel kell hívni valakit hezitálsz? Dadogás vagy telefon?

A héten felhívott egy harminc körüli fiatalember, akinek most lesz új állása, és nagyon izgul, mert egy kicsit dadog (valójában alig lehet észrevenni), de előre fél, hogy az új helyen telefonálni kell, hogyan oldja meg?

felnőttkori dadogás vagy telefon

Adtam neki tanácsot, elmondtam, miért nehéz egy dadogónak a telefonálás, hogyan tudja megkönnyíteni.

Aztán másodszor is felhívott, és érdekes kérdést tett fel:

Éva, te hogyan tudod ilyen vidáman felvenni a telefont?

Első reakcióm egy széles mosoly volt (illetve magamban egy dicséret, lám ismét haladtam előre a beszédfejlesztésben, és ezt újfent észrevették), aztán magyarázat. Szeretem az embereket, és mikor csörög a telefon, nem a rémület fog el, hanem kíváncsi vagyok, ki van a vonal másik végén?

Aztán elgondolkoztam.

Miért kérdezte ezt tőlem?

Illetve visszaemlékeztem a saját életem azon korszakára, mikor még én is megijedtem, mikor csörgött a telefon. Emlékszem, akkor még csak a vonalas telefon volt a lakásunkban, és ha egyedül voltam, a jeges rémület fogott el, mikor megszólalt. Pedig biztos nem öltek volna meg a vonalon keresztül, de olyan megsemmisítő érzés, mikor nem tudsz beleszólni. Mert én nem tudtam néhány hörgésszerű hangon bármi mást kiadni. Mikor megszólaltak a túloldalon, az egy kicsit felszabadított a nyomás alól, ha kedves volt a hang. De ha ellenséges, teljesen végem volt.

Aztán, hogyan tudtam mégis ledolgozni, és ma már más emberekhez hasonlóan használni a telefont?

Arról a Győzd le a dadogásod leckesorozat kilencedik leckéjében írok, közel 40 oldalon. Ebből te is megtanulhatod, hogyan tudod a telefonáláskor jelentkező félelmet kíváncsisággal, az emberek iránti érdeklődéssel felváltani.

De térjünk vissza a fiatalemberre.

Dadogás vagy telefon?

Eszembe jutott, bár tényleg nagyon jól beszélt, és semmilyen jelet nem lehetett felfedezni, ami dadogásra utalt volna. Illetve egyet, és az nagyon szembetűnő volt. Az egész beszélgetés alatt nagyon kimért, nagyon szabályos, feszes volt a beszéde. Folyamatos kontroll alatt tartotta magát.

Ennek több hátránya is van. Rögtön az első, iszonyú erőfeszítést kíván az embertől, aki ezt alkalmazza. Sosem lazíthat, mindenre figyelnie kell, nagyon kordában kell tudnia tartania az érzelmeit. (Tapasztalatból mondom, mikor így beszélsz, akkor a beszéd munka – erőfeszítés)

A hallgató azt veszi észre, itt egy ember, aki nagyon merev, túlságosan is. Figyeljétek meg, azok társaságában szeretünk lenni, akik oldottak, lazák, természetesen viselkednek. Akinek a viselkedése kimért, mesterkélt, „megcsinált”, azzal szemben gyanakodni kezdünk. Miért ilyen?

Bár ő azt hiszi magáról, hogy elég a hibátlan beszéd,

sajnos azt kell tapasztalnia, hogy a többiek nagyon távolságtartóak vele szemben. Ha esetleg veled is előfordul hasonló, ne felejtsd el, a másik ember viselkedése a tiédet tükrözi vissza. Ha te távolságtartó vagy, ő is azt lesz. Ha te mosolyogsz, ő is vidámabb, barátságosabb, nyitottabb lesz.

Sokan vannak köztünk, érintettek között olyanok, akik arról panaszkodnak, hogy velük sosem beszél senki. Ők ezt így érzik, a valóság az, hogy ők azok, akik sosem szólítanak meg senkit! Viszont, ha valaki odalép hozzájuk, és elkezd beszélni, be tudnak kapcsolódni, és örülnek is neki.

Csak ne felejtsük el, hogy az adok-kapok is „adokkal” kezdődik! Ha azt akarod, hogy kedvesek legyenek hozzád az emberek, először adnod kell. Mivel ők a viselkedésünk tükörképei, ezért ha a beszélgető partnered nagyon komoly, kimért lesz, egy kicsit nézz magadba: Én is ilyen merev vagyok?

Miért káros mereven fenntartani a folyamatos beszédet?

A dadogást a hangszalagok merevsége, feszessége váltja ki, pontosabban megtanultuk feltépni a merev hangszalagokat, ezért dadogunk. Mikor ilyen kínosan ügyelned kell a beszédfolytonosságra, nagyon közel jársz a beszédküszöbhöz, és csak nagy erőfeszítések árán tudsz alatta maradni. Ezért kellemetlenül érzed magad. Reménykedsz, talán nem feltűnő.

Aki hallgat téged, feltűnik, takargatsz valamit, csak egy kis apró sejtés, „valami nem stimmel ezzel az emberrel”. Nem tudok bízni benne.

Ezt akarod? Bizonyára nem, és talán fel sem tűnik neked, hogy ilyen hatást váltasz ki a másikból. Erőlködsz, dolgozol, és még sem tudod elérni ugyanazt bizalmat, amit mások természetesen, könnyedén megcsinálnak. Emiatt hátrányban érzed magad, leértékeled magad, és már kész is az ördögi kör.

Most akkor dadogónak tartod magad, vagy sem?

Ha nem, akkor felejtsd el a felesleges görcsöléseket, és beszélj felszabadultan. Ha pedig úgy érzed, dadogó vagy, nézzél segítség után. Itt a honlapon is számtalan információt osztok meg a dadogásról, és annak leküzdéséről. Komolyabb eredményeket a fizetős anyagaimmal érhetsz el.

Visszatérve a telefonhoz.

Dadogás vagy telefon? Dadogásod ellenére mosolyogj a telefonba!

Mosolyogj a telefonba!

Mikor csörög, és felveszed, szokd meg, hogy mosolyog a hangod. Már hallom az ellenkezést, de nem tudom, ki van a vonal másik végén? Na és? Fontos az? Arra gondolj, hogy az első benyomás nagyon fontos. Pláne, ha ismeretlen hív.

Ezzel a mosolygós hozzáállással garantáltan lazább lesz a tested is, ezáltal lejjebb kerülsz a beszédküszöbtől.

Biztos jártál már úgy, hogy számodra fontos emberek előtt, magad sem tudod miért, feszültebb leszel, aztán már azért fokozódik a feszültség, mert ideges vagy amiatt, hogy miért feszülsz be. Az előbb egész jól ment a beszéd, most meg csak nagy nehézségek árán tudom megőrizni a hibátlan beszédet.

Ahogy így egyensúlyozol, mikor már nem bírod tovább, feladod. Dadogni kezdesz, és meglepődve tapasztalod, nem dőlt össze a világ, nem hagy faképnél senki. Esetleg rákérdeznek, az előbb még semmi baj sem volt, mi változott meg?

Pedig az előbb is már baj volt, érezted, hogy a dadogás közelében jársz, érezted, hogy leszel egyre feszesebb, csak ezt ők még nem látták.

Ha megtanulsz kevésbé aggódni a dadogásod miatt, ha nem akarsz tökéletes lenni, sokkal természetesebb, felszabadultabb lesz a viselkedésed, a megjelenésed, és a beszéded is érezhetően könnyebb lesz.

Tudom, egy több éve fennálló dadogásnál nem könnyű váltani, de ezért iratkoztál fel, hogy segítsek.

Ha az ingyenes anyagaimat olvasod, kis lépésekben bár, de remélem, érzed, hogyan változik, alakul át a véleményed a dadogásodról, és önmagadról. Mikor úgy érzed, készen állsz, javaslom, kapcsolj nagyobb sebességre, vásárold meg valamelyik fizetős anyagomat, kezdj neki a komoly munkának, és mikor érezni fogod az eredményeket, többé már sosem akarod majd abbahagyni.

Cimkefelhő:

felnőttkori dadogás vagy telefon, mosoly, felszabadult, természetes viselkedés

6 thoughts on “Hogyan mosolyogj a telefonba? Dadogás vagy telefon?

 1. Kedves Éva!
  Én is ilyen problémával küszködök.
  Azt szetetném megtudni, ha például valaki kérdez tőlem egy címet, ami K betűvel kezdődik és nem tudom hirtelen elkezdeni azt a szót, akkor abban a pillanatban mit tudok csinálni?

  • Kedves Attila!
   Ha ennyire pontosan tudod, melyik betűnél akadsz el, akkor viszonylag könnyű a dolgod. Konkrétan erre a problémára a lágy hangindítást szoktam javasolni. Olvasd el a GY.I.K.01 című cikkemet, abban is hasznos tanácsokat találsz.

 2. Kedves Balogh Èva!
  Velem ez pont így van,nekem még az is hátrányt okoz,hogy a dadogás mellett a K,a T és a Cs hang kiejtése elég nehezen megy.Van,hogy beszeretném építeni például bemutatkozáskor a K hangot a beszédembe. (Mert a Kata a keresztnevem)Ès nem sikerül kimondani,úgy félpercen keresztül nem jön ki a hang a számon bármennyire is próbálom kimondani,így hogyan fognak egy komoly iskolába,munkahelyre vagy bárhova máshova felvenni?Telefonálásnál megkérdezik,(hogy hívnak?)ilyenkor mit mondok?Logopédusra vagy kire (mire) van szükségem?

  • Kedves Kata olvasd el a GYIK 01 bejegyzést, keresd a kategóriák között, elárulom, hogyan tudod kimondani a “nehéz” betűket.
   Voltál már logopédusnál? Szinte biztos, hogy igen (ezt abból gondolom, először mindenki odamegy)

   Én belülről látom a problémádat, magam is átéltem mindazt, amin te keresztülmész, ezért tudok hatékonyan segíteni.
   Érdekel, milyen haladást lehet elérni a Győzd le a dadogásod leckesorozattal 20 nap alatt?
   A főoldalon javaslok 5 cikket azoknak, akik először járnak az oldalon. Köztük van ez az írás is, ebben is sok-sok tanácsot adok. Szerintem megéri végigolvasni.

   Tudomásom szerint a felnőttkori dadogás csökkentésére csak én adok pénz visszafizetési garanciát, amivel a mai napig, mikor ezt a bejegyzést írom (2014.04.13.) még nem élt senki a vevőim közül.

  • Szia Kata! Nem vagy egyedül, nekem is gondot jelent kimondani a nevem, nem csak a keresztnevet de még a vezetéknevet is. Legszívesebben nevet változtatnék, azzal sok gondom megoldódna.

   • Tamás, sajnos ki kell ábrándítsalak. Volt, aki megtette, és megváltoztatta a nevét. A hatás, a folyékony beszéd azonban, csak ideig-óráig tartott, szó szerint pár óráig, utána ugyanúgy folytatódott a dadogás.
    Nem, nem én voltam, csak az illető megosztotta velem a történetét. Persze, azóta már a segítségemmel, sikerült változást elérnie neki is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..