Élettani dadogás vagy még sem? – videóval

Szülőként sokszor elbizonytalanodunk, mi az élettani dadogás és mi nem az?

Élettani dadogás – videó

Nézd meg ezt a rövid videót, ahol elmagyarázom, mi a különbség az élettani dadogás és az olyan dadogás között, amivel mindenképpen szakemberhez kell fordulni.

Ha a te gyermeked is dadog, ne várj tovább, és ne halogass, mert a dadogás nagyon erősen rögzül, és gyermekednek később nagyon sokat kell majd dolgoznia a dadogós beszéd leküzdésén.

Ahogy hallottad, az élettani dadogás kizárólag 3 éves kor körül, mikor a gyermek beszélni kezd, akkor fordulhat elő. Ha már legalább fél- egy éve folyékonyan beszél, és ezután kezd el szótagokat ismételni, netán erőlködni beszéd közben. Mindenképpen kérj segítséget.

Abban az esetben, ha gyermeked félénk, visszahúzódó, nehezen illeszkedik be közösségbe, rosszul tűri a változásokat, és még dadog is. Nagyon valószínű, hogy már nem élettani dadogás az, ahogyan beszél.

Gyakori tévhit azt gondolni, ha nem vesszük észre a dadogást, akkor ő sem fogja. Ha erőlködik, láthatóan nehezen jönnek ki a szavak, és a gyerek azt látja, hogy a szüleit ez “nem érdekli”, azt fogja gondolni, hogy magára hagyták.

Hiszen nem érti, mi történt, és a szüleitől vár segítséget. Ilyenkor javaslom, nyugodtan írd le, amit látsz. Például: Látom, nagyon erőlködsz. Nehezen jönnek ki a szavak, ugye?

Ha így teszel, a gyermeked megnyugszik, hiszen érzi, nincs egyedül a bajban, mellette állsz. Számíthat rád. Bízik abban, hogy ahogy máskor is, most is fogsz tudni neki segíteni.

Dadog a gyerek óvodás korban

dadog a gyerek ovodas korban

Dadog a gyerek óvodás korban – szülőként hogyan segíthetek neki?

A dadogás már egész kis korban is torzítja a gyerek személyiségét, ezért ne vedd félvállról, ha a gyermeked dadog. Most már tudod, mi az élettani dadogás és mi nem az, ezért semmiképpen se halogass. Kattints a képre és nézd meg, melyek a legfontosabb tudnivalók, szülőként hogyan segíthetsz, ha gyermeked dadog, és még óvodába jár.

Dadogás gyermekkorban

dadogas gyermekkorban

A legfontosabb tudnivalók a dadogásról a szülőknek

Egy könyv, ami igyekszik megismertetni téged azokkal az alapkérdésekkel, hogy mi a dadogás, mi játszódik le a gyerekben, mikor dadog. Ha ezt már érted, könnyebben tudsz segíteni neki. Kattints a képre!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..