Önbizalom romboló kritikák Mennyire hallgatsz másokra?

Talán nem ismeretlen előtted, hogy szavakkal el lehet pusztítani a másik önbizalmát, önbecsülését, elképzelését, akár az egész életét. El lehet érni, hogy a másik lemondjon élete álmainak megvalósításáról.  

Elég, ha csak arra gondolunk, amikor azt halljuk, ugyan már, ebből akarsz megélni? Jelentkezz inkább arra a szakra, és ha rájuk hallgatsz, egy idő után megkérdezed önmagadtól, mit keresek én itt?
Könyves polcnyi regények szólnak arról, ez a lány/fiú nem illik hozzád. Tragédiák sorozatát írják le.
Te most komolyan ezt akarod megvenni? Mit fogsz vele kezdeni? Tudod, hogy ez mekkora teherrel jár?  Ebbe akarsz belevágni? Ugyan már, lásd be, hogy nem való ez neked.
Ha téged ér hasonló kritika, mire gondolsz? Engedsz, lemondasz a vágyaidról, és némán sóvárogsz utána vagy „csak azért is, megmutatom” felkiáltással végigviszed az elképzelésedet.
Igazából egyik sem jó megoldás. De előbb nézzük meg,

miért tudnak ezek a mondatok ennyire az elevenünkbe vágni?

 

Az egyik ok, a két fél közti érzelmi kapocs. Egy szülő véleménye mindig hatással van a gyerekre. Sokan, hiába felnőttek már, vagy esetleg a szülei nem élnek, akkor is nekik akarnak bizonyítani. Magukban felteszik a kérdést: Mit szólna ehhez az apám? Sokszor szükségünk van rá, sóvárgunk a másik elismerésére.
A másik ok, a belső gyengeség. Amikor bizonytalanok vagyunk önmagunkban, külső támaszra van szükségünk. Nem igazán tudjuk egyedül meghatározni a céljainkat.

Hogyan tudunk védekezni az ilyen megjegyzések ellen?

Az egyik, mintha nem is hallanánk, közönyösen fogadjuk, nem reagálunk rá. Ezt azokban az esetekben, amikor valakit nagyon szeretünk, vagy gyűlölünk, nem tudjuk megvalósítani, vagy csak ideig-óráig. Igen, akit gyűlölünk, annak a véleménye is számít. Előfordulhat, eddig ezt még észre sem vetted, hogy amikor döntéseket hoztál, ez is befolyásolt.
Vannak olyan emberek, akikre a leépítő kritika inspirálóan hat. Ők általában nyugodt, derűs, kiegyensúlyozott, belső tartással rendelkező emberek.
Többnyire, akik másokat bírálnak, „osztják az észt”, céltalanok, mások cselekvéseit nem képesek irigység vagy negatív vélemény nélkül értékelni. Mindig másokat hibáztatnak a saját sorsukért. Azért a helyzetért, amiben jelenleg vannak, sosem ők a hibásak, hanem a környezetük. A munkahely, a kormány, az időjárás, csak egy valaki nem. Ugye kitaláltad?
Ha te is szürke maradnál, vajon támadnának? Nem hiszem. Nem érdemes őket szembesíteni a gyengeségeikkel, mert felháborodnának, úgy sem ismernék be.

Mit tehetsz?

Mutasd ki az együttérzésedet, az „én megértelek téged” típusú belátást. Ha negatív kritikát hallasz, ne engedd, hogy az indulataid felülkerekedjenek a józanságodon. Hogy olyat válaszolj, amit később megbánsz. Ha kell, számolj háromig!
Az együtt érző ember mindig nyitott, pozitívan gondolkozik. Mosolyogj, és kérdezd meg: „Érdekes, hogy ezt gondolod. Elmondanád bővebben is, hogy miért ez a véleményed?” „Ha te lennél az én helyemben, mit tennél?”
Ezekre, a mondatokra, már nem fog több bántó megjegyzést tenni, sőt felébreszted benne a segítőkészséget. Lehet, hogy rávilágít olyan pontokra, ami neked nem jutott eszedbe, talán még tanulhatsz is tőle. Ami még ennél is nagyobb haszon, hogy azáltal, hogy figyelsz a véleményére, építed az önbecsülését. Mint egy varázserő, ez az építő szándék, visszaszáll rád, te is megerősödsz.
Talán el sem hiszed, mennyire hatásos. Ezekre, az esetekre is igaz az a mondás: „Megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel”.

Azáltal, hogy átalakítjuk a kapcsolatrendszerünket, mi magunk is átalakulunk. Alakítsd át az ilyen bántó kommunikációt, mert elraktározva, a lelkedben, hihetetlen pusztítást tud okozni.
Tudom, könnyebb gondolkodás nélkül átadni magunkat az érzelmeinknek, és gyakorlásra van szükség, hogy ez a viselkedés a szokásunkká váljon.
Nem könnyű megvalósítani, mégis ezzel a tudatossággal, hatalmas belső erőt, belső tartást tudsz magadban kiépíteni. Higgy a nagy gondolkodónak:

„Ami nem pusztít el, az erőssé tesz.”  /Nietzsche/

önbizalom romboló kritika Győzd le a dadogásod

Kattints a képre!

Ismerd meg a módszeremet, és Győzd le a dadogásodat te is! Érezhető eredmények már néhány hét után. Érdekel, elolvasom!

Szülőként olvasod ezt a cikket? Ide kattintva megmutatom, hogyan tudsz a dadogó gyermekednek segíteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..