Dadogó gyereked van? Erre nagyon figyelj…

Szülőként bizonyára észreveszed, gyermeked beszéde egyik nap jobb, másik nap rosszabb. Ennek egyik oka lehet, ha nem pihenik ki magukat rendesen.

A dadogó óvodás gyerekek aludjanak napközben vagy sem?

Az óvoda pedagógusok szerint nagyon előnyös lenne, ha a gyerekek napközben legalább egy órát aludnának. A szülők pedig nem örülnek, ha alszik a gyerek a napközben, mert este nem lehet időben lefektetni.

dadogó gyerekeknek fontos a pihenés

Az óvodás gyerekeknek naponta 10-13 órát kellene aludniuk

Ehhez még hozzájárul az is, hogy minden gyereknek más az alvásigénye. Van, aki még szívesen szunyókál napközben egy kicsit, a másik gyerek pedig nem igényli.

Azt is el kell fogadni, hogy amelyik gyerek reggel 8-kor ébred, ő délben nem mindig tud aludni. Viszont, akit hajnali 6 órára visznek le az oviba, neki egész biztos, hogy jól esik egy kis alvás.

Ami biztos, a gyerekek idegrendszere jobban fejlődik, ha van napközbeni pihenő, megszakítva az egész napos pörgést. Azok a gyerekek, akik napközben alusznak egy röpke órát, jobban tudnak koncentrálni, és figyelni. Ezáltal az iskolában is jobb tanulók lesznek.

A dadogó gyerekek is hozzá tudnak szokni ahhoz, hogy nem alusszák ki magukat

fontos a pihenés a dadogóknak

Az általános iskolásoknak naponta 9-11 órát kellene aludniuk

Sok kisgyerek, aki nem pihen, észre sem veszi, hogy fáradt. Ha nem tanítjuk meg neki, hogy legalább napközben álljon meg egy kicsit, lazítson, megszokja, hogy állandóan mozgásban van, jár a keze-lába. A figyelme felületes, belekap ebbe is, abba is. Mikor már fáradt, a játék sem tudja úgy lekötni.

Kivéve a TV. Ott nem kell gondolkodni, „készen kapjuk” az információt. Sokszor itt is ugrál a képernyő, az egyik pillanatban, még ez a képkocka van, a következőben pedig már egy egész más dolog.

Gondolom, már kiderült, én magam az alvás pártiak közé tartozom. Pontosabban, azt pártolom, hogy legyen egy kis csendes pihenő. Aki nem tud aludni, ő is tud 15-20 percet csendben feküdni, aztán felkelhet, és folytatódhat a nap.

A dadogó gyerekek legtöbbjének különösen fontos a megfelelő alvásidő

Figyeld meg, gyermeked beszéde is jobb akkor, ha kipihent, és felszabadult.

Az alvás a test számára nélkülözhetetlen, mikor alszunk a testünk regenerálódik, felkészül a következő ébren töltött órákra fizikailag, az agyunk pedig pihen.

alvó dadogó gyerek

A középiskolásoknak napi 8-10 óra alvásra lenne szükségük

A kialvatlanság negatívan hat az idegrendszerünk teljesítő képességére, a memóriánkra, és a tanulási képességünkre.

Ha fontos nekünk gyermekünk teljesítő képessége, és nem mellesleg a beszéde, akkor mindenképpen figyeljünk oda, naponta hány órát alszik.

Hogyan kerüljük el, hogy a gyerekünk dadogó maradjon?

A recept egyszerű, ne mondogassuk neki, hogy ő dadogó. Az a tapasztalatom, hogy azok lesznek sikeresek az iskolában, az életben, akik a veleszületett képességek helyett a fejlődésre koncentrálnak. Végigolvasom a bejegyzést

A gyerekkori dadogás lehetséges okai

Szülőként sokszor tehetetlenül nézzük, mikor a gyermekünk dadog. Azon gondolkozunk, mit tettünk, hol rontottuk el? Mi okozza, hogy ez a kis test görcsösen igyekszik megfelelni a külső elvárásoknak, és szavakat présel ki magából? Végigolvasom a bejegyzést

A dadogás gyermekkorban az oka, hogy csúfolnak

Több levelet kaptam arról, hogy csúfolnak valakit a dadogása miatt. Mikor jobban belekérdezek, kiderül, emögött inkább félelmek állnak, „előrevetítések”. Végigolvasom a bejegyzést

Dadogás kezelése óvodás és kisiskolás gyerekeknél otthon

Gyermeked hamarosan óvodás lesz, és félsz, hogy állja meg a helyét. A dadogás nála is megjelent. Vajon csúfolni fogják a társai? Elfogadják? Végigolvasom a bejegyzést

Dadogsz? Kit érdekel? – A dadogás és a róla alkotott ítéletek

A felnőttkori dadogás körül még ma is nagyon sok a tévhit.

Ahogy mindenkit érdekel, mit gondolnak róla mások, hogyan látják őt, úgy a felnőtt dadogók is sóvárognak visszajelzések után. Végigolvasom a bejegyzést

A felnőttkori dadogás egyik legfőbb oka tehetetlenség

A felnőttkori dadogás miatt sokszor kerülünk olyan helyzetbe, mikor úgy érezzük, mi erre képtelenek vagyunk, ezt egyedül nem tudjuk megoldani. Inkább elmenekülünk, vagy másokra hagyjuk egy-egy ügy elintézését. De hogy tanultuk ezt meg? Végigolvasom a bejegyzést