A dadogás legyőzése, ahogy nekem sikerült – a kezdet

Lehetséges a dadogás legyőzése vagy csak álom?

Esetleg megvásároltad már valamelyik anyagomat vagy még most tervezed?

Kicsit félsz, mert már annyi mindent kipróbáltál? Úgy gondolod, ez is ugyanolyan, mint a többi?

Kíváncsi vagy, én milyen problémákat küzdöttem le, nekem hogyan sikerült?

A dadogás legyőzése nekem sem volt könnyű

Ha már régebb óta követsz, akkor hallottad már tőlem:

Ezzel a módszerrel otthon tanulhatsz.

Miért fontos ez?

Nem tudom, te hogy vagy vele, de mikor eljártam pszichológushoz (egy évig jártam hipnózis terápiára), a rendelőben folyékonyan beszéltem, mikor onnan kiléptem, „visszacsöppentem” a minden napokba, ugyanúgy viselkedtem, mint eddig. Úgy éreztem, semmi sem változott.

Miért jártam mégis egy évig?

  • Mert tudtam, máról holnapra nem fog megváltozni a beszédem, és reménykedtem…
  • Mert igazából tetszett, hogy végre megért valaki, van egy ember, akivel lehet beszélgetni a dadogásról. Hiszen a családommal nem tudtam megosztani az érzéseimet, azt, mit élek át, mi játszódik le bennem.
  • Mert azt hittem, végre találtam valakit, aki segít előre lépni

Az eredményt már leírtam, de azért egy dologban mégis hasznos volt. Újabb tapasztalat, milyen úton nem érdemes próbálkozni.

A dadogás legyőzése ezzel a felismeréssel indult

Megértettem, ha változást szeretnék elérni, olyan módszert kell keresnem, ahol a saját, kis hétköznapi helyzeteimben érzek változást. Mire gondolok?

Olyan módszert kerestem, ami segít a munkahelyemen, a munkatársaimmal folyékonyabban beszélni. Elmondani a gondolataimat, a véleményemet.

Remélem te is szeretsz másokat meghallgatni, beszélgetésekben részt venni. Van véleményed, és jó érzéssel tölt el, ha ezt elmondhatod.

A dadogás legyőzése nálam ezzel az apró, de óriási áttörést hozó lépéssel kezdődött

Már a bemutatkozásomban is leírtam, mikor az iskola után elkezdtem dolgozni. Két hónapig szinte alig beszéltem. Még köszönni is egy rémálom volt számomra.

Mindig előre készültem. Mikor láttam közeledni valamelyik munkatársamat, arra gondoltam, még nem köszönök, mert túl messze van, várok, míg közelebb ér.

Na majd most! – és benn ragadt a beszéd. Egyszerűen nem jött ki hang a torkomon abban a pillanatban.

Zavartan néztem másfelé, közben ő már elhaladt mellettem, „utána kiabálni” már szégyelltem.

Igen, jól látod, túl tökéletes akartam lenni. Annyira hajszál pontosan betartani azt a módot, ahogy elképzeltem, és mivel úgy éreztem, képtelen vagyok rá, ezért meg sem próbáltam.

Könnyű lenne azt írni, rögtön kipattant a fejemből a megoldás

Hát nem. Az embernek önmagát megfigyelni a legnehezebb. Ismered a mondást:

„Más szemében a szálkát is…”

Úgyhogy eltartott egy jó ideig, amíg töprengtem, hogyan lehetne ezt másképpen?

Sok mindent kipróbáltam, sok vargabetűt, zsákutcát bejártam…

Ami hasznos volt, azt megtartottam, továbbfejlesztettem.

Mikor messziről láttam a munkatársamat, és még nem akartam neki szólni, intettem, hogy észrevettem.

Így ő is barátságosan visszajelzett, ezzel már oldódott a bennem lévő feszültség, „visszatértem” a beszédküszöb alá. Sokkal könnyebben tudtam kimondani a köszönést. Könnyebben tudtam vele beszélgetni is

Bonyolult? Nem igazán.

Nehéz megtanulni? Nem hiszem.

Oszlasd el magadban azt a tévhitet, hogy valami „óriási” nagy változásokra van szükség, olyasmi, amire mi, dadogók képtelenek vagyunk.

Hiszen életünk végéig képesek vagyunk változni. Ha nyitottak vagyunk az új dolgok befogadására, ha kellően rugalmasak vagyunk.

Tudom, sokan gondolják úgy, „én ilyen vagyok, fogadjanak el engem így”.

Hát persze. A kisgyereket is elfogadjuk olyannak, amilyen.

De ha már felnőtt vagy, és gyereked is van, tudod. Amíg az újszülött kisbabádhoz éjjelente akár hússzor is felkeltél, ha szükséges volt, a kétéves kisgyerekednél már behúztad a határokat. Még egy mese, és alvás!

Ha felnőttként még mindig így gondolkozol, „ez vagyok, és fogadjanak el engem így”. Akkor sajna megragadtál egy korábbi gyerekkori szinteden.

A dadogás legyőzése során szerzett tapasztalataim neked is segíthetnek

Voltak ilyen kis apró mozzanatok, ami óriási változást hoztak az életembe. Hiszen megkönnyítette a munkatársaimmal a beszélgetéseket. Többé már nem a magányos, félrehúzódó, félénk kislány voltam. Végre meg tudtam mutatni a barátságosabb oldalamat is.

Az így elért apró sikerek annyira fellelkesítettek, hogy itt nem álltam meg, kerestem a többi megoldást is. Hiszen még annyi akadály állt előttem.

Dadogás kezelése tartós eredmények visszaesések nélkül

Aki már olvasta a Győzd le a dadogásod leckesorozat 400 oldalas anyagát. Ő már tudja, milyen módszereket dolgoztam ki a túlzott tökéletesség igényünk legyőzésére (6 lecke), a túlzottan élénk fantáziánk megzabolázására (4-5 lecke), az alacsony önbizalmunk megváltoztatására (7-8 lecke), és a jobb kapcsolataink kiépítésére (9 lecke – (telefonálás) és 10 lecke)

Hogyan éltem túl a kudarcokat, a negatív élményeket?

Egyrészt visszagondoltam arra, honnan indultam, mit értem el, mennyit változtam.

Külön jó érzés volt, hogy ezek a változások tartósak voltak. Hiszen, ha csak a közvetlen munkatársaimnál maradok. Akivel egyszer már sikerült barátságos viszonyt kialakítanom, „sikerült a köszönés”, vele legközelebb könnyebben indult a beszélgetés. Éreztem a lábam alatt egy biztos alapot, ahonnan már tovább tudtam lépni.

Ha pedig olyan emberrel találkoztam, aki nem tudta elfogadni a megakadásaimat. Azokra az emberekre gondoltam, akikről tudtam, nekik így is jó vagyok, akik nem várják el tőlem, hogy hibátlan legyek.

Remélem most már érted, miért más ez a tanfolyam, mint a többi?

Ezzel a módszerrel otthon tanulhatsz, így az elért változások tartósak lesznek.

Mindezt fix költségen tudod megtenni. Az egész tanfolyamért csupán 44 990 Ft-ot kell fizetned.

Ezért kapsz 10 db füzetet (közel 400 oldal), 2 db CD-t, egy 75 napos és egy 58 napos e-mail tanfolyamot. Valamint korlátlan ideig tartó személyes segítséget. Ahány levelet írsz nekem, mindegyikre válaszolok.

Nincs határidő, ha évek múlva lesz problémád, akkor is megkereshetsz, illetve a füzetek akkor is kéznél lesznek, hogy segítsenek.

Amíg lesz internet, amíg ez a honlap elérhető, én itt leszek.

További részleteket a tanfolyamról itt olvashatsz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..