Charles Van Riper a dadogó beszédterapeuta

Téged is borított már el a kilátástalanság, mert úgy érezted, a dadogásod lebénítja az életedet? Volt idő, mikor Charles Van Riper is így gondolta.

Voltál már te is úgy, hogy kishitűségből úgy érezted, a dadogásod miatt neked ez úgy sem fog menni?

Charles Van Riper személyes üzenete a fiatalokhoz

Angol nyelven itt találod, ha inkább magyarul olvasnád, akkor röviden:

Charles Van Riper

A képre kattinva a kép forrását fogod látni.

Gyerekkoromban nagyon erősen dadogtam. Sokszor megakadtam, eltorzult az arcom, és rángattam a fejem. Sokszor szinte beszélni se tudtam.

Jártam beszédterápiára, ami talán hozott némi javulást, de utána rosszabbul beszéltem, mint előtte. Egyszer randira hívtam egy lányt, de visszautasított.

Az iskolában keveset beszéltem, mivel a beszéd frusztrált engem is, az osztálytársaimat és a tanáraimat is. Akik nem ismertek és látták hogyan beszélek, azt hitték epilepsziás vagy őrült vagyok.

A legrosszabb az egészben az volt, hogy nem csak tehetetlennek, de reménytelennek is éreztem magam.

Milyen szakmát tanuljak? Hogyan fogok megélni? Hogyan lesz így családom? Egyszer még az öngyilkosságot is megpróbáltam, de nem sikerült.

Ha akkor egy jósnő azt mondja nekem, hogy csodálatos és sikeres életem lesz, keserűen kinevettem volna. Talán azért lett ilyen az életem, mert dadogtam, és éppen a dadogásod miatt lehet a te életed is sikeres.

Most, hogy 82 évesen visszatekintek az életemre, el kell ismernem, csodálatos munkám volt. Elvettem egy szép nőt, született három gyerekünk és kilenc unokánk. Akiktől sok szeretetet kaptam.

Sok pénzt kerestem a könyveimmel, a filmekkel, szerepeltem rádióban, TV-ben. Nagy közönség előtt tartottam beszédeket, és előadásokat szerte az országban, és külföldön.

Mindent elértem, amit akartam, sőt még többet is.

Azon gondolkodom, biztosan ki kellett volna gyógyulnom a dadogásból? Vajon mindent megtettem, hogy sikerüljön? A kérdésekre a válaszom nem, mert szinte minden nap dadogtam. Azt hiszem, gyógyíthatatlan dadogó vagyok.

Mindenkinek meg van a saját keresztje. Az enyém a dadogás. Ahogy neked is.

Hiszem és vallom, azért tudtam leküzdeni a dadogásomat, mert elfogadtam, hogy dadogó vagyok. Nem kerültem el a beszédet, és nem is rejtettem el a dadogásomat.

Nagyon féltem, hogy elakadok beszéd közben. Ha a dadogásom miatt elutasítottak, nem törődtem vele. Megtanultam könnyedén venni a dadogást és az elakadásokat. Ez segített abban, hogy bármit elérhessek.

Munkám során több száz dadogóval dolgoztam, akik a dadogásuk ellenére is elégedett életet éltek. Vannak köztük munkások, papok, tanárok, ügyvédek. Közös jellemzőjük, hogy dadogásuk ellenére is mertek beszélni.

Hidd el barátom, számodra is van remény.

 

Ki volt Charles Van Riper (1905 – 1994)?

Nemzetközileg elismert beszédterapeuta, aki súlyos dadogó volt, és a maga korában úttörő a dadogás terápiák kidolgozásában.

élete dióhéjban:

2 éves korában kezdett el dadogni, saját bevallása szerint „nyomorult gyerekkora” volt.

Először tanárként dolgozott, és számos technikát fejlesztett ki, hogy dadogása minél kevésbé zavarja a munkájában. De állandóan szorongott, és nagyon félt megszólalni, ezért nem élvezte igazán a tanítást.

Nagyon szeretett volna megszabadulni a dadogásától, de nem talált megfelelő szakembert. Iowában posztgraduális beszédterapeuta képzésre iratkozott be, ahol a hallgatók közösen igyekeztek gyakorlati technikákat kifejleszteni a dadogás csökkentésére. Ebben a témában szerzett doktori képzést.

Első beszédklinikáját 1936-ban nyitotta meg. Több ezer dadogóval dolgozott, folytatta a kutatásait, és számos könyvet, cikket, filmet publikált a témában.

Élete során számos terápiát kipróbált a ritmikus kontrolltól, a pihenésig, a lassú beszédtől a légzés gyakorlatokig. Részt vett pszichoanalízisen és hipnózis terápián is.

Idővel megtanult viszonylag folyékonyan beszélni, de mindvégig dadogó maradt.

Ezen a felvételen 1957-ben éppen egy kérdésre válaszol egy konferencián (3 perc)

Egyszer találkozott egy „süket-néma” emberrel, aki valójában súlyos dadogó volt. Az öreg ember azt mondta neki: „Túl öreg és fáradt vagyok, hogy harcoljak a dadogással, így csak hagyom, hogy a szavak kiszivárogjanak.

Ekkor értette meg, hogy a dadogást nem szabad elkerülni vagy elrejteni. Inkább keressük meg azt a módot, amivel saját magunk és mások számára is elviselhetővé válhat a beszédünk.

Közel 20 éves munkával dolgozta ki azt a terápiát, amit szerte a világon alkalmaznak. Van Riper a dadogók félelmeinek és aggodalmainak a csökkentésére összpontosított, és olyan gyakorlatokat tanított, amivel páciensei könnyebben tudták leküzdeni a beszédfélelmüket. Módszerét és tankönyveit még ma is tanítják az amerikai egyetemeken.

Ő írta le először, hogy a dadogó folyamatosan elemezze ki a saját beszédét. Ha már megértette, mi játszódik le benne a dadogás alatt, akkor könnyebben talál rá megoldást is.

Charles Van Riper terápiája hatékony, de nehéz megtanulni. Mivel a felnőtt dadogóknak meg kell változtatniuk a dadogáshoz való hozzáállásukat, és egy új viselkedés módot kell megtanulniuk, ami valójában egy életre szóló feladat.

Van Riper tanárként meleg és szimpatikus személyiség volt, de keményen bánt azokkal a dadogókkal, akik nem akartak együtt működni vele.

A Charles Van Riper díjat azoknak a beszédterapeutáknak ítélik oda, akik eredményes dadogást csökkentő terápiát dolgoznak ki.

Nyugdíjba vonulása után Cully Cage álnéven csodálatos és népszerű könyveket írt.

Hogyan segített nekem Charles Van Riper?

Először is rácsodálkoztam arra, hogy Amerikában “minden lehetséges”. Dadogóként lehetsz tanár, vagy választhatsz bármilyen olyan foglalkozást, ami érdekel, és senki sem lepődik meg azon, hogy dadogsz. Egy dolog érdekli őket, jól csinálod a rád bízott feladatot, vagy sem?

Van Riper munkássága megerősített abban, hogy mi dadogók más oldalról közelítjük meg a dadogás kezelését. Mivel mi is együtt élünk a dadogással, ezért a problémát “belülről” látjuk, így sokkal mélyebbre ásunk, és mélyre ható változásra igyekszünk rábírni a hozzánk forduló pácienseket.

Van Riperhez hasonlóan, én is abban hiszek, ha a megváltozik a dadogáshoz való hozzáállásunk, ha elfogadjuk, hogy így beszélünk, akkor fel tudjuk fedezni, hogy az életben mennyi lehetőség adódik számunkra.

Emlékszem, huszonévesen úgy fogalmaztam meg a dadogásomat, hogy ez egy árok, ami korlátoz ugyan, de nem tud megállítani. Lehet, hogy megnehezíti a célomhoz való eljutást, de képes vagyok ezek legyőzésére.

A Győzd le a dadogásod leckesorozatot is azoknak ajánlom megvételre, akik hajlandóak elfogadni, hogy bár a javulást érezni fogod már az első hetektől kezdve, de valójában egy évek óta fennálló dadogós beszédedet csak évekig tartó munkával fogod tudni végleg eltüntetni.

Érezhető javulás már az első hetektől fogva

Azért tudom megígérni, hogy már az első hetektől fogva érezhető javulást fogsz elérni a beszédedben, mert tudom, hogy te is képes vagy megtanulni, hogyan maradj a beszédküszöb alatt, és idővel azt is megtanulod majd, hogyan maradj ott minél hosszabb ideig.

Hiszen már tudod, mi, dadogók beszédküszöbbel születtünk. Ami azt jelenti, hogy stressz esetén a hangszálaink feszülnek meg. Ha ez a hangszál feszesség átlép egy értéket (beszédküszöb), akkor már beszélni nem, csak dadogni tudunk.

 

Dadogás kezelése tartós eredmények visszaesések nélkül

A Győzd le a dadogásod leckesorozatban azt tanítom meg neked, hogyan tudsz lemenni a beszédküszöb alá, és megfelelő gyakorlással te is képes leszel minél hosszabb ideig folyékonyan beszélni. Akár örökre is, ha már nem léped át a beszédküszöböt.

Viszont ha mégis átkerülnél rajta, akkor már tudni fogod a módját, hogyan “gyere vissza”, és beszélj újra folyékonyan. Így csökken a beszédtől való félelmed, kevésbé kerülöd el a beszédhelyzeteket, élvezni fogod, ha megcsörren a telefonod, vagy fel kell hívnod valakit.

Kattints és olvasd el, miről szól a leckesorozat, hogyan segített másoknak, és mennyibe kerül. Ez az egyetlen olyan program, ahol egyszer fizetsz, és évekig számíthatsz a segítségemre. Olyan biztos vagyok a módszeremben, hogy pénz visszafizetési garanciát is adok, így nem kockáztatsz semmit.

Kattints a részletekért!

A szülőknek szóló ajánlatomat itt tudod elolvasni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..