Dadog a gyereked? Nézz rá más szemmel!

Szeretnéd tudni miért dadog a gyereked? Szeretnéd tudni, hogyan segíthetsz neki?

Ha igen, akkor jó helyen jársz!

Mielőtt megismernéd a könyvek tartalmát, jó ha tudod, hogy a dadogás az csak egy tünet. Bármilyen módszer, ami pusztán csak a dadogás eltüntetésére koncentrál, véleményem szerint, kizárólag ideiglenes eredményeket tud elérni.

“na végre, valaki érti a helyzetemet”

Először is köszönetemet és elismerésemet fejezném ki neked a megírt anyagaid miatt. Ahogy olvastam őket, azt éreztem, h „na végre, valaki érti a helyzetemet”. Rengeteg dologban ráismertem Bence fiamra, sok mindenre magyarázatot kaptam, és természetesen sok új kérdést is felvetett az anyag, amit küldtél, hiszen most már más információk tükrében léphetek tovább. …Úgy gondolom, a tartós sikerhez idő, kitartás, türelem kell, de ezek mellett jól jön egy mentor, aki támogatja az embert. Ezt a mentort, segítőt, szakembert már régóta keresem, s most azt érzem, hogy benned megtaláltam. Végre egy olyan személyhez fordulhatok, aki annak a mestere, amiben én elakadtam. Előre is köszönöm az időt és fáradságot, amit a mi esetünk feltérképezésére szánsz.

részlet Orsi leveléből

Dadog a gyereked, de miért?

A dadogóknak a hangszalagjai feszülnek meg, ha ez a feszesség elér egy értéket (beszédküszöb), akkor beszélni már nem, csak dadogni tudunk. A felnőtteknek azt tanítom, hogyan tudnak lehetőleg minél hosszabb ideig a beszédküszöb alatt maradni.

Elmúlhat véglegesen a dadogás?

Olyan klasszikus értelemben, hogy sosem jön elő többet, úgy, véleményem szerint nem teljesen.

Azért nem, mert az eddigi kutatások szerint az emberek 2-3% beszédküszöbbel születik (én is). Vagyis nálunk stressz esetén a hangszalagok feszülnek meg. Ez egy adottság, ezzel születtünk. Viszont az emberek csupán 1% dadog felnőtt korában is, a maradék 1-2% sosem jön elő a dadogás, ők nem is tudnak arról, hogy beszédküszöbbel élnek.

Ezért gondolom úgy, bármilyen életkorban érdemes foglalkozni a beszédünk javításával. Mi, dadogók is megtanulhatjuk, hogyan maradjunk minél hosszabb ideig (akár tartósan is) a beszédküszöb alatt, ahogyan a felnőtteknek is tanítom. De a legjobb már gyermekkorban kialakítani a beszédkönnyítő szokásokat.

Minél kisebb a gyerek, annál inkább a környezet felelőssége, hogy a gyerek képes legyen a beszédküszöb alatt maradni. Úgy neveljük a dadogó gyerekeket – fegyelmezzük is persze a megfelelő módon -, hogy a kiváltott érzelmek se tudják őt átlökni a beszédküszöbön túlra.

Ebben a négy rövid ekönyvben, közel 80 oldalon bemutatom neked, mit tehetsz azért, hogy a gyermeked könnyebben beszélhessen.

Dadog a gyereked, hogyan segíthetsz neki?

Avagy miről szólnak a könyvek?

Dadog a gyereked 101 Nézzük más szemmel a dadogó gyerekeket!

A dadogást azért nehéz kezelni, mert minden gyereknél más okok állnak a háttérben, amelyek kiváltják a dadogó beszédet. Nem lehet mindenkinél “ugyanazt a sablont” alkalmazni. Ez a könyv segít, hogy megismerd, speciálisan, a te gyermekednél milyen okok húzódnak meg a háttérben, ami nála dadogó beszédben mutatkozik meg.

dadog a gyereked 2

02 Mire figyeljünk a dadogó gyerekek nevelésénél?

Bemutatom azt a 6 leggyakoribb területet, amit, ha szülőként jól kezelünk, jó eséllyel elkerülhető, illetve érezhetően csökkenthető a gyermeknél a dadogás.

dadog a gyereked

03 Hogyan tudnak segíteni az apukák?

Részletesen leírom, hogy édesapaként te hogyan tudsz segíteni a gyermekednek, illetve akaratlanul is milyen viselkedésmóddal akadályozod őt abban, hogy a beszédküszöb alatt tudjon maradni?

dadog a gyereked

04 Hogyan tudnak segíteni az Anyukák?

Az Édesanyáknak is adok tanácsokat, hogy milyen hozzáállással tudják a gyereket segíteni, vagy éppen – akaratukon kívül is – gátolni abban, hogy megszabaduljon a dadogástól?

Hány éves gyerekeknél használható ez a módszer?

Akkor a leghatékonyabb, ha szülőként még befolyással, hatással vagy a gyermeked életére, döntéseire. Ha életkort kellene írnom, az általános iskola befejezéséig, de 12 éves korig szinte biztos, hogy érezhetően csökken a dadogás, még akkor is, ha ez a gyereknél már több éve fennáll. De úgy gondolom, még a középiskolás évek alatt is segíthet valamilyen mértékben.

Dadog a gyereked, miért a szülőknek adok tanácsokat?

Ahogy már írtam, a dadogás csak egy tünet, a mögötte meghúzódó okokkal kell foglalkozni. Sok szülő fordult már hozzám, hogy járnak szakemberhez, alig érezhető eredménnyel.

Mikor felnőttként én is jártam pszichológushoz, a foglalkozás alatt szinte nem is dadogtam, amint kiléptem az ajtón, ugyanúgy beszéltem, mint korábban.

Szerencsére sokan vannak, akik a személyes tanácsadás során részben vagy egészben már megismerkedtek a módszeremmel:

Kedves Éva!

Ez nagyon sok információ volt.

Azt bánom, hogy nem rögtön önhöz fordultunk. Most már a tapogatózàs helyett van egy irány, amin el tudunk indulni. Főleg én.

Most Sára elég nyugodt, szinte alig hallatszik, hogy nem mindig úgy jönnek a szavak. De a múlt héthez képest ez nagy előre lépés. Reméljük meg tudjuk tartani ebben az állapotban, nagyon oda figyelünk rá, hogy mindent úgy csináljunk, ahogy tanácsolta.

Nagyon köszönünk mindent. T. Làszló

A gyerekek a szüleikkel töltik a legtöbb időt, ezért hívom fel az ő figyelmüket a gyereknevelés azon speciális területeire, amire különösen figyelni kell, ha dadog a gyereked.

Rendeld meg a 4 db ekönyvet most,

mindössze 10 000 Ft-ért

A könyveket pdf formátumban kapod meg e-mailben

Igen, szeretném megrendelni a könyveket 10 000 Ft-ért

Még nem tudtam dönteni