Balogh Éva

Hogyan lett a békalányból motivációs tréner?

Köszöntelek, Horváthné Balogh Éva vagyok, tudom, milyen problémákat okoz a felnőttkori dadogás. Érintettként, mikor 2008-ban útjára indítottam a www.gyozd-le-a-dadogasod.hu oldalt, a bemutatkozáskor a mesebeli kis békához hasonlítottam magam.

Bizonyára te is ismered, amikor két béka beleesik a tejfeles köcsögbe. Az egyik látva a helyzet kilátástalanságát, elsüllyedt. A másik csak taposott, és csak taposott a lábaival. Nem tudta miért teszi, de valami azt súgta neki, ne adja fel, folytassa, amíg az erejéből telik. Mint a mesék általában, ez is pozitívan végződik. A kis béka vajat köpült és ki tudott ugrani.

Én is ilyen béka akartam lenni.

Mint érintett, engem is érdekelt, miért dadogunk, hogyan lehet kezelni. A hagyományos módszerek, pszichológus, logopédus jól hangzik, de úgy vettem észre, hogy felnőtt dadogóknál elég alacsony hatékonysággal dolgoznak.

Miért tőlem tanulj?

Érintettként átérzem a problémádat, magam is több mint harminc év dadogását tudom a hátam mögött. Elfogadtam, hogy így beszélek, de nem nyugodtam bele. Folyamatosan kerestem a megoldásokat.

Persze nem volt mindig könnyű. Sok zsákutcát találtam, kerülőutat tettem. Ekkor segített, ha felidéztem a “kisbéka meséjét”. Nem tudom meddig tart, nem tudom mit keresek, de folytatom.

Nagyon megörültem, mikor rátaláltam Martin F. Schwartz: Soha többé dadogás című e-bookjára az interneten. A barátnőmmel, Jeszenszki Erikával 2005-ben lefordítottuk.

 Itt olvastam a dadogás reflexéről, hallottam először arról, hogy a H/M reflex hogyan váltja ki nálunk a dadogást. Ez a reflex indít el minket azon a csúszdán, aminek a végén átlépjük a beszédküszöböt.

 Ebből a könyvből értettem meg, hogy a dadogás tanult viselkedés. Az emberek 2-3 % születik beszédküszöbbel, de csak 1% lesz felnőtt korára dadogó. Tudtam, ha tanult viselkedés, akkor meg is lehet változtatni. Miért nem sikerül?

Mi az az ok, ami miatt nem tudunk kijönni a dadogásból?

 Ezekre a kérdésekre nem kaptam választ. Tovább kutattam, összeírtam azokat a tulajdonságokat, viselkedési szokásainkat, amit végül dadogást erősítő tulajdonságoknak neveztem el. Ezeket a Győzd le a dadogásod tréning első leckében részletesen bemutatom.

Többnyire az amerikai self-help könyveket bújtam. A tengeren túl sokkal nagyobb kultúrája van az öngyógyításnak, mint nálunk. Sajnos a dadogás kész receptjét ott sem találtam meg, de sok hasznos ismeretre tettem szert. Tudatosan kerestem azokat a módszereket, amivel javíthatunk a beszédünkön.

 Nagyon sokat olvastam az emberi test felépítéséről, az agy működéséről, a viselkedésünkről, hogyan alakítjuk ki a szokásainkat, hogyan tudjuk megváltoztatni a nemkívánatos szokásainkat.

 Kertészmérnök a végzettségem, gyümölcstermesztéssel foglalkozom. Nap mint nap rácsodálkozom a természet csodálatos önmegújító képességére.

 Az öngyógyítás alapja, hogy a testünk képes bizonyos elváltozásokat önmaga helyrehozni.

 A tanult viselkedések is ebbe a körbe tartoznak. Azokat a nemkívánatos szokásokat, amiket otthonról hoztunk, amit a környezetünk (iskola, munkahely) hatására alakítottunk ki magunkban, lecserélhetjük újakra. Olyanokra, amelyek segítenek minket, és nem akadályoznak.

Ennek alapján dolgoztam ki a saját módszeremet:

Dadogás legyőzhető

Dadogás legyőzhető

 

Győzd le a dadogásod!

 címet adtam neki, mert valóban segített győzelmet aratni a beszédhibám felett.

 A Győzd le a dadogásod tanfolyam 10 leckéből áll, amelyben

  1. lépésről lépésre megmutatom neked, milyen dadogást erősítő tulajdonságokat alakítottunk ki magunkban, és ezektől hogyan tudunk megszabadulni.
  2. Megismerheted, milyen új, a körülöttünk élő emberekkel jobb kapcsolatokat segítő szokásokat érdemes megtanulnunk.
  3.  A tanfolyamot otthon, kényelmesen a saját ütemedben tudod feldolgozni. Közben bármilyen kérdésed van, levélben mindig válaszolok neked.
  4.  Nem kell félned a visszaeséstől, mert évek múlva is használhatod, bármikor, ha segítségre van szükséged, csak fellapozod a megfelelő részt, és újraolvasod, átismételed.

 A dadogás gyógyítása azért nehéz,

mert a tünetek azonosak, de minden ember különböző személyiség. Ezért fontos, hogy mindenkinek személyre szabott tanácsokat tudjunk adni.

dadogás legyőzhetőErre fejlesztettem ki a leckék tanulását segítő 75 napos e-mail sorozatot. A levelek hozzásegítenek a még hatásosabb eredményekhez. Hidd el, a dadogás legyőzhető, amit én elértem, az neked is sikerülhet.

 100% eredményességi garanciát vállalok!

Nem vásárolsz zsákbamacskát, mert ha nem tetszik, amit olvasol, a leckék postára adásának napjától számítva 20 napon belül visszaküldheted.

Természetesen a honlapot nem csak érintettek látogatják, hanem szülők, dadogók családtagjai is, akik szeretnének segíteni nekünk. A honlapot úgy építettem fel, hogy mindenki könnyen megtalálja a számára legfontosabb információkat.

 Amennyiben az ismeretségi körödben van felnőtt dadogó, ha valóban segíteni szeretnél neki, a legjobb, amit tehetsz érte, hogy megmutatod neki ezt a honlapot.

 Hogyan lett a békalányból sorsfordító motivációs tréner?

A felnőttkori dadogás tanult viselkedés. Mint ilyen, meg lehet változtatni. Célom, segíteni, hogy az emberek felismerjék a bennük rejlő képességeket, elhiggyék sokkal többre képesek, mint azt önmagukról hiszik. Képesek uralni a érzelmeiket, viselkedésüket, beszédüket.

A leckesorozattal nagyon sok érintettnek könnyítettem meg az életét, ami jó érzéssel tölt el, további energiát ad a folytatáshoz. Hogy te is átérezd, miről beszélek, ismerd meg Tamás történetét, és figyeld meg, néhány hónap alatt mennyire át tud alakulni egy élet. Nem én vagyok a főszereplő, de úgy érzem, részem volt benne:

2011-ben „Tamással” dolgoztam együtt. 35 évesen, munkát keresett. Éppen túl volt két jelentős kudarcon.

Az egyik egy többkörös állásinterjú volt, ahol a végén már csak ketten maradtak. Németországból ideutazott az igazgató, hogy személyesen beszéljen a két pályázóval. A HR-es kollégának Tamás volt a szimpatikusabb, de „Azt is elmondta nagyon kedves ember lesz az igazgató úr, de ugyanakkor olyan ember, aki a vesémbe lát.”

Ő is érezte, hogy ez indított el benne egy olyan folyamatot, aminek hatására a beszélgetés közepén hirtelen elkezdett dadogni. Félni kezdett a soron következő szavak kimondásától. Keverte az angol és német szavakat. Ettől mindenki zavarba jött.

A következő helyen felvették, annak ellenére, hogy itt sem sikerült túl jól a beszéd, de elkezdett egyre jobban félni az igazgatótól. Félt a vele való társalgástól, ezért inkább kerülte. Az igazgató úgy értelmezte ezt a viselkedést, hogy valamit sumákol. Így rendes felmondással elküldték.

Tamás megrendelte a leckesorozatot, két hónap alatt odáig fejlődött, hogy egy felvételi beszélgetésen mikor újra elakadt, szóba merte hozni a dadogását. Többé már nem rejtegette. Nagyon felszabadult lett, mivel lerázta magáról a külső látszat megőrzésének nyomasztó súlyát.

Hamarosan állást is talált. Egy olyat, ahol rendszeresen tartott prezentációkat a felső vezetőknek, illetve a 300 fős dolgozói kollektívának is.

Volt benne még izgalom?

Természetesen, de a sok pozitív megerősítés, amit kapott a beszédek után. A főnökei támogatása, hogy értékelik a munkáját és bíznak benne, ezek segítségével rövid időn belül, olyan mértékben sikerült levinnie a beszédfélelmét, ami már nem akadályozta többé a munkájában.

Első találkozásunk után hat hónappal örömmel írta, hogy túl van a próbaidőn, és hamarosan svájci továbbképzésre megy.

Ne feledd, az én segítségem, és a módszerem nem csodaszer.

Rajtad múlik, mennyit hozol ki belőle. Az életed filmjében te vagy a rendező, és a főszereplő is. Én a háttérből segítelek téged, hogy a beszédhibád ne akadályozhasson meg céljaid elérésében.