Dadogás kezelése óvodás és kisiskolás gyerekeknél otthon

Gyermeked hamarosan óvodás lesz, és félsz, hogy állja meg a helyét. A dadogás nála is megjelent. Vajon csúfolni fogják a társai? Elfogadják?

Elvitted már a nevelési tanácsadóba. Kerestél logopédust, pszichológust. Nincs érdemi változás. Úgy érzed, te már megtettél mindent, mit tehetnél még?

Ne görcsölj, ne aggodalmaskodj

Főként ne vázolj fel rémálmokat a jövőről. Ne képzeld el, milyen szomorú lesz ennek a gyereknek a sorsa. Koncentrálj a jelenre. Nézd meg, most milyen? Gyönyörködj abban, milyen okos, milyen érdeklődő, milyen mozgékony. Szeresd őt úgy ahogy van.

 Mikor aggodalmaskodunk, többnyire elképzeljük gyermekünk jövőjét. Fogadjuk el, nem tudjuk megjósolni, milyen lesz az élete. Amit most tehetünk, hogy a jelenben maradunk, és a gyerekünkre figyelünk.

 Miért hatástalan sok gyerekkori dadogásterápia?

 Többen elmondják, heti egyszer jár a gyerek dadogásterápiára, logopédushoz, pszichológushoz.

 Gondolod ez elég? Sajnos nem. Óvodás korban a szülő befolyása a gyerek értékítéletére, szemléletére még sokkal nagyobb, mint az óvoda, vagy bármilyen más külső csoport. Logopédus, pszichológus.

Amint hazaér, és otthon visszatér a megszokott környezetbe, ahol már nem látja az új viselkedésformát, ezért nem is tartja fontosnak, hogy foglalkozzon vele.

Sajnos dadogó gyerekekről nem találtam videót, de ez a kisfilm sok olyan ötletet adhat, amit otthon is játékos formában lehet gyakorolni.

 

 Figyeld meg, a mozgás és beszéd együtt van jelen. Főleg a ritmusos, lassú beszéd.

 A legfontosabb, amit tanuljunk el a szakemberektől:

a beszédfejlesztés ebben a korban mozgással egybekötve, és játékosan zajlik. Csupa olyan dolgot végezzünk vele, ami számára nem munka, hanem játék, és természetes igénye legyen rá.

 A gyerekkori dadogás terápia legfontosabb előnye

A gyerekkori fejlesztés azért fontos, mert ilyenkor még sokkal könnyebben tanulnak. Kritika nélkül elfogadják, amit a szülő (felnőtt) mond, utánozzák őt. Mindazt, amit tőle látnak.

 Otthon is gyakorolható. Ne órákig tartó kínlódás legyen, hanem játékos foglalkozás. Akár háromszor naponta egy rövid mondóka, vers, történet, mese.

 Ne gondold, hogy szakértőnek kell lenned. Csupán játssz vele, élvezzétek a közös együttlétet.

 Hidd el, kevés a heti egy óra foglalkozás. Sokkal jobban fejlődik a gyerek, ha otthon is folytatódnak ezek a gyakorlatok.

Ha a közös játék mellett további ismereteket szeretnél a dadogásról, és arról, mire kell figyelni a dadogó gyerekek nevelésénél, szülőként hogyan segíthetsz neki könnyebben beszélni, akkor kattints, és nézd meg miről szól a

Nézzük más szemmel a dadogó gyerekeket!

Dadog a gyerek 1Kattints!

55 thoughts on “Dadogás kezelése óvodás és kisiskolás gyerekeknél otthon

 1. Kedves Éva!
  Nagy elkeseredettségemben írok. Februárban 10. életévét töltött kisfiam dadogása 6 éves kora után jelentkezett először egy költözködés válthatta ki, mivel én, az anya sem éreztem jól magam a szituációban, igen levert volt a hangulatom. Egy évet vittük 2. osztályos korában egy budaörsi “neves” könyvet is szerző logopédushoz, illetve 3.osztály második félévében egy másik logopédushoz+pszich.hoz. 3. osztályos korában voltak már nem teljesen tünetmentes, de igen megnyugtató időszakok, sajnos mindig visszatért aztán ez a szörnyű dadogás. Nagyon értelmes, kitűnő tanuló, de inkább visszahúzódó gyermek, rendkívül érzékeny, empatikus és mindig talál okot a félelmeire: tolókocsis ember, fogyatékos ember látványa, vagy csak hogy megbetegszik, hányni fog, ilyenek. Ezek nem teszik ki persze a napjait, de érezhetően nem tudja kezelni, türelmesen hiába segítünk az 500.alkalom után is kezdhetjük az elejéről a magyarázatot…Mit tehetnék, hova forduljak, a férjemmel romokban a kapcsolatom lelkileg nem bírjuk már… A TSMT torna segíthet??? Azzal is próbálkoztunk… Köszönettel: Zsuzsa

  • Kedves Zsuzsa!
   Köszönöm, hogy a kapcsolat oldalon is megkeresett, így tudtam segíteni.
   Kérdezte, segíthet-e a TSMT torna? Nem tudom. Ami biztos, semmiképp sem árt, és 6 év alatt, szerentem sokkal hatásosabb, mint felette. Mivel az óvodás korban, és az alatt a beszéd és mozgás “együtt fejlődik”, hatással vannak egymásra. Később ez fokozatosan szétválik, és az ön kisfia már 10 éves. Ezért írom, hogy segíthet, de önmagában nem oldja meg a problémát.
   Szinte a legtöbb dadogó kisgyerek érzékeny is egyben, vagyis a szülőknek nem csak dadogás okoz problémát, hanem a gyermekük érzékenysége is. Ezért írtam meg a Nézzük más szemmel a dadogó gyerekeket című 4 db ekönyvet, közel 80-90 oldalon segítek, milyen speciális nevelési módszereket, tippeket ajánlok a dadogó gyerekek esetében, hogy “kisimuljon” a beszédük.

 2. Kedves Éva! A segítségét szeretném kérni. A kislányom 4 éves múlt és sajnos már 1 éve dadog. 2 éves korában tanult meg gyönyörűen, folyékonyan beszélni. Eleinte csak 1-2 szó elejét ismételgette, mára már elnyújtja a szavakat és van olyan, hogy 1 mondaton belül minden egyes szavában dadog. Sőt most már annyira megakad, hogy ki sem tudja mondani a szavakat. Logopédusnál októberben voltunk, aki nem találta súlyosnak és azt mondta, hogy várjunk még. 1 hónapja ismét fölkerestem a logopédust, aki pszichológus is és megegyeztünk, hogy foglalkozni fog a kislányommal, de csak márciustól, heti 1 alkalommal. 5 éves koromban én is dadogtam, de rövid időn belül megszűnt, ahogy jártam logopédushoz. Én a magánhangzóval kezdődő mondatok első szavába akadtam meg, ami rövid időn belül megszűnt. Nagyon félek, hogy nem fog elmúlni a dadogása és rögzülni fog. Szerencsére beszédes kislány, szeret mesélni, mondókázni, énekelni. Kérem segítsen abban, hogy itthon is tudjuk enyhíteni, megszüntetni a dadogását.

  • Kedves Bernadett!
   A dadogó gyerekek általában érzékenyebbek, amit a többi gyerek “kibír”, ők kevésbé. Ezt sok szülő nem tudja. Ezért írtam meg a Nézzük más szemmel a dadogó gyerekeket című 4 db ekönyvemet. Javaslom itt a honlapon keressen rá ezekre, és olvassa el az ajánlót.
   Vagy írjon nekem a kapcsolat oldalon. Fontos lenne időben lépni, mert a kislányánál is közeleg az iskola, és a legtöbb felnőtt dadogó, mármint akiknek felnőtt korában is megmarad a dadogása, az általános iskola első osztályában kezdett el dadogni.
   Addigra jó lenne túl jutni a problémán, szerintem.

 3. Kedves Eva!
  Nagyon aggodom,kislanyom januarban tolti 4.eletevet.Igen hamar megtanult beszelni.Rengeteget foglalkoztam vele.Egy jo ideje ismetelget nehany szotagot, de gondoltuk kinovi.Most viszont 2 napja sokkal rosszabbul beszel.Gyorsan akarja mondani es van hogy egy mondaton bellul haromszor is megakad es ismetel szotagokat.Foleg a hogy hogy,illetve akkor hor hor eseteben.Mit tudok tenni?A helyzetunket neheziti hogy tavasszal kulfoldre koltoztunk(Ausztria)es egy uj nyelvet is kezd tanulni szeptember ota(ami nagyon jol.megy neki)

  • Kedves Blanka!
   Amit javasolni tudok, hogy keresse fel a Nézzük más szemmel a dadogó gyerekeket című 4 ekönyvet tartalmazó oldalt. Szerintem ezek a könyvek más megvilágításba helyezik a kislánya dadogását. Ha esetleg még bizonytalan, hogy valóban szükségük van-e ezekre a könyvekre, kérem írjanak a kapcsolat oldalon, és segítek dönteni.
   A Nézzük más szemmel a dadogó gyerekeket oldal linkjét megtalálja a főoldalon. Nem ajánlom, hogy sokat halogassanak, mert nagyon könnyű hozzászokni a dadogáshoz. Bár még a kislány csak 4 éves lesz, nem tudom, jár óvodába, vagy még otthon van vele? Ha még otthon vannak, akkor mindenképp javaslom, vegyen vissza a “tanításból”, engedje, hogy a kislány a saját ütemében haladjon. Nagyon kevés információval rendelkezem Önökről, de gyakori, hogy a szülők nem veszik figyelembe a kisgyerekek természetes haladási ütemét, vagyis erőltetnek dolgokat (nem mondom, hogy Önökre is jellemző volt ez, de elő szokott fordulni), és ezért reagálnak dadogással az erre érzékeny gyerekek.

   Egyébként, ha megvásárolják a könyveket, 3 hétig minden kérdésre válaszolok, és segítek.

 4. Jó napot kívánok.3.5éves fiam kb.3 hónapja kezdett dadogni.ő enyhe oxigén hiánnyal született és vittük anno dévény tornára feszesebb izmai miatt majd TSMT tornára mert nem akart beszélni majd hirtelen megindult a beszéde 2 év 3 hósan.gyenge szájizmai miatt eddig nyálzott ami mára már torna segítségével megszűnt.szépen beszél bár a betűket nem mind ott képezi ahol kell de érthetően vákasztékosan beszél ,ragoz , csak a dadogás miatt oda kell,figyelni h.mit,is akar mondani.engem nagyon zavar.a családom előtt is szorongok emiatt és lehet h.ez a baj.Tanácsát előre is köszönöm.Katalin

  • Kedves Katalin!

   Látom, a rendszeres torna meghozta az eredményeket. A kisfia a korábbi állapotához képest nagyon szépen fejlődik, és sikerül behoznia azokat a hátrányokat, amit az oxigén hiány okozott.
   Ahhoz, hogy a dadogást sikerüljön leküzdeni, fontos lenne a “lelkével” is foglalkozni. Pontosabban olyan értelemben, figyelembe kellene venni az ő speciális igényeit. Úgy tudok segíteni, ha a kapcsolat oldalon megkeres, küldök egy tesztet, ami segíthet eldönteni, érdemes-e Önöknek megvenni a Nézzük már szemmel a dadogó gyerekeket (itt a link: https://gyozd-le-a-dadogasod.hu/dadog-a-gyereked-nezzuk-mas-szemmel ) . Ebben a 4 e-könyvben írom le azokat a speciális szempontokat, amit javaslok a dadogó gyerekek nevelésénél figyelembe venni, hogy a gyerek beszéde folyékonyabb legyen, és elkerüljük, hogy a dadogás beépüljön a gyerek személyiségébe.
   Önök még időben vannak, hiszen a gyerekek énképe, önmagáról való gondolkodás képessége 5 éves kor után kezd kifejlődni. Reméljük, mire eléri ezt az életkort, már múlt időben tudunk beszélni a dadogásról.

  • Kedves Kriszti!

   Már kapható az óvodás gyerekek szüleinek íródott könyv. A te kisfiad már 9 éves, ezért kérlek a kapcsolat oldalon keress meg. A többit megbeszéljük.

 5. Kedves Éva!
  Kislányom szeptemberben kezdi az ovit, körülbelül egy hónapja kezdett dadogni. Ugy érzem egyre rosszabb, mintha többször megakadna. Eddig nagyon szépen és választékosan beszélt.
  Az óvodai logopédust mindenképp felkeressük a közeljövőben. De mit tehetünk hogy könnyítsünk a kialakult helyzeten?! Tud e ajánlani valakit aki foglalkozna velünk?
  Köszönöm

  • Kedves Anett!

   A kislány most bölcsödébe jár, vagy még otthon vannak? Egyedüli gyerek vagy vannak testvérei? és még sok-sok kérdés, amire szükségem lenne, hogy segíteni tudjak.
   Ha a kapcsolat oldalon ír nekem, akkor meg tudjuk beszélni a részleteket, miben és hogyan tudok segíteni.
   Azt kérdezte, kit ajánlanék? A hozzám érkező szülők többsége már elvitte logopédushoz a gyereket, kevés eredménnyel.
   Akit ajánlani tudok talán egy jó pszichológus, de tényleg olyan, aki segíteni tud. Volt szülő, aki elmondta, elvitték hozzá a kisfiút, és az illető a fejére tette a kezét, azt próbálta bemagyarázni a gyereknek, neki varázsereje van, amitől elmúlik a dadogása.
   Ha lehet, ilyen szakemberhez ne vigyék a gyereket, ezt az ovisok többsége bármennyire kicsik még, nem fogja elhinni. Szerintem.

   Visszatérve az én módszeremre. Abban hiszek, hogy a szülő ismeri a legjobban a saját gyerekét, és én a szülőknek próbálok segíteni, jobban értsék, mi áll a dadogás hátterében, így már nem tehetetlenül nézik, hogy a gyerek dadog.
   Ebben tud segíteni, ha megvásárolja az óvodás gyerekek szüleinek szóló két db ekönyvet (6900 Ft), vagy személyes tanácsadás keretében (10 000 Ft) még több, még eredményesebb segítséget tudok adni. Míg a könyvek általános információkat tartalmaznak, a tanácsadás értelemszerűen, azzal, hogy a kérdések segítségével megismerem a kisgyereket magát, és a környezetét, ahol él, hatékonyabb eredményeket tudunk elérni.

   Milyen eredmények várhatóak?
   óvodás gyerekeknél általában két hónapon belül már a gyerek érezhetően jobban fog beszélni. Azt tapasztalom, ahogyan a szülők szemlélete változik, ahogyan változtatnak a nevelési elveiken, nevelési szokásaikon, a gyerek is annak mértékében lesz egyre felszabadultabb és folyékonyabb a beszédben.
   Tudom, ez most úgy hangzik, mintha a szülők lennének a hibásak abban, hogy a gyerek dadog. Ez nem igaz. A szülők sosem ártanának tudatosan a gyereknek. Ettől függetlenül azzal, hogy nem ismerik fel a dadogó gyerek speciális igényeit, amiben eltér a többi gyerektől, akár még a testvéreitől is, sajnos azzal “ártanak” a gyereknek. Nem akarattal, persze.
   Amennyiben elfogadja a segítségemet, akkor írjon a kapcsolat oldalon, vagy nézze meg az előbb említett két ekönyv bővebb leírását a honlapon. A főoldalon (gyozd-le-a-dadogasod.hu) görgessen lefelé, és ott megtalálja a dadogó gyerekek szüleinek szóló termékek között.

 6. Üdvözlöm! A kisfiam 2 és fél éves, nemrég vettük észre, hogy a ki és a be kötőszavakat ismétli, a védőnő azt mondta ez is a dadogás egy formája. szeretném tudni, hogyan tudjuk ezt itthon kezelni, szeptemberben ovis lesz. köszönöm válaszát!

  • Két és fél évesen még simán lehet élettani dadogás, erről írtam egy cikket, ott többet is tud olvasni róla. Kb. 3-6 hét alatt el szokott múlni, de keressenek fel egy logopédust, ha nem akarják ezt az időt kivárni, és pontos diagnózist szeretnének.

   Hogyan tudják otthon kezelni? Sok-sok irányított játékkal.

 7. Kedves Éva
  3 éves a Kislányom, és több mint fél éve kezdődött a dadogás. Előtte 1,5 -2 éves kora óta beszélt folyamatosan. Akkor amikor el kezdett dadogni,bölcsiből elmentek a társai és ő maradt egyedül a csoportba és jöttek az új gyerekek akik akkor szoktak be a bölcsibe. Elvittük logopédushoz , de élettaninak vélte a dadogást, és pszichológust javasolt .Voltunk kb 5-6 alkalmat , de nem tudom mit segít. Azóta elindult a dackorszak, ezzel a hisztik is. Érzékeny szerintem , de nagyon fgékony és okos kislány. Aggódom ,mert már túl vagyunk a fél éven és hol szebben , hol nagyon csúnyán , akadozva beszél.
  Mit tegyek? Fel tudom Önt keresni Kislányommal személyesen?

  Köszönettel

  Viki

  • Kedves Viki!
   A kapcsolat oldalon van a címem, pécsi vagyok, ha előre megbeszéljük, természetesen tudom fogadni Önöket, bár egy alkalom, szerintem nem sokat segít. Ugyanezt skype, vagy e-mail segítségével is meg tudjuk oldani. Ahogy Önök gondolják.
   A kislány érzékeny, ezt Ön is tapasztalta. Nehezen fogadja a változásokat. A társaihoz képest kevésbé rugalmas. Pedig akár tetszik, akár nem, az életünk folyamatosan arról szól, hogy új helyzetekhez, új emberekhez alkalmazkodunk. Akár óvoda, akár iskola vagy munkahely. Ezektől nem tudjuk megkímélni a gyerekeinket. Inkább találják meg a módját, hogyan tudja elfogadni, hogy az új helyzetekhez kénytelenek vagyunk alkalmazkodni.

   A pszichológus védelmében írom, hogy ez egy elég lassú munka. Szerintem 5-6 alkalom után már ő is többet tud mondani, mikor várhatóak “eredmények”. Beszéljenek vele!

 8. Kedves Éva!

  Kisfiam két hét múlva lesz 2 éves. Eddig nagyon szépen beszélt, helyesen ragoz, múlt időt is használ, nagy a szókincse, nagyon gyorsan eltanul bármit. Emellett nagyon érzékeny, nem járunk sokat társaságba, idegenekkel, régen látott családtagokkal szemben félénken viselkedik (egy fél óra mülva feloldódik)

  Tegnap óta dadog (ha ez is dadogás?), ugyanis a szavak utolsó hangját ismételgeti. És van hogy nem is mondja a következő szót, vagy a szemével próbálja elmondani. Szerintem észreveszi magán az elakadást. Nem szeretném ha emiatt gátlásai lennének…

  Nem tudom, hogy esetleg az válthatta-e ki, hogy a napokban elkezdtem vele tárgyalni arról, hogy kevesebbet szopizzon (ez volt az orvos javaslata a vashiánya miatt, csak alvásnál szopizik még). Esetleg úgy érzi sürgetem, és el akarok venni tőle egy számára fontos dolgot? Emiatt elbizonytalanodott?
  Talán túl magasnak érzi az elvárásainkat? (Nem adunk ilyennek hangot, mindig dicsérjük, de talán belül várom, hogy még többet mondjon)

  Mi a véleménye? Mikor forduljunk szakemberhez?
  Megpróbálom figyelmen kívül hagyni a hibáit, türelemesen várom, hogy kimondja a szavakat, de belül nagyon megijeszt, és talán ezt is megérzi…
  Mit lehet ilyenkor tenni?

  Válaszát köszönöm!
  Piroska

  • Kedves Piroska!

   Azt gondolom, a kisfia elég nehezen viseli a változásokat. Nem egészen értem. A kisfiú vashiányos, vagy Ön?
   A leírás alapján úgy tűnik számomra, hogy ő a vashiányos. Ezen a szoptatás elhagyása nem segít (szerintem, de nem vagyok orvos).
   Az biztos, hogy ő az esti “megnyugváshoz” a szopizást használja. Minden gyereknek fontos az elalvási rituálé, főleg este. Ehhez csak nagyon óvatosan szabad hozzányúlni.
   Gondolkozzon el azon, ha elvesz valamit tőle, mit tud adni helyette? Amitől hasonlóképpen megnyugszik?
   Kérdezte, mikor forduljon szakemberhez? Szerintem, 2-3 hét alatt, ha nem rendeződik a helyzet, mindenképpen keressen valakit.
   Ha esetleg még rosszabb lesz, akkor azonnal.
   Nekem közvetlenül a kapcsolat oldalon tud írni.

 9. Kedves Éva!
  7 éves kislànyom első osztàlyos, 5 éves kora óta dadog. Volt időszak amikor nem dadogott de sajnos visszatért és azóta is tart. Baràtkozós , beszédes . Mit lehetne tenni?

  • Kedves Júlia!
   Ha jól értem, a kislány az óvoda nagycsoportjában kezdett el dadogni? Vagy akkor még középsőbe járt? Most 7 éves, és első osztályos. Haladjunk visszafelé. Az iskola minden elsős számára új, elég megterhelő elfogadni az új szabályokat, beilleszkedni egy új közösségbe, megszokni, hogy nem azért írok (firkálok, rajzolok) mert szeretek, hanem azért, mert ez a feladat. A “művemet” , tudásomat értékelik, és ilyenkor a gyerekek óhatatlanul összehasonlítják egymást. Úgy a tanulásban, mint abban, kinek mije van, ki kinek a barátja, stb.
   Ez egy teljesen más közeg, mint az ovi volt. Ott is számoltak a gyerekek, de csak dicséretet kaptak, fekete pontot nem.
   Furcsának találom, hogy egy olyan közegben kezdett el dadogni, ahova már legalább 1 éve járt. Vagy esetleg 5 évesen kezdte az ovit?
   Szóval nagyon sok kérdésem lenne, hogy tanácsolni lehessen valamit.
   Kérem keressen meg a kapcsolat oldalon.

 10. Kedves Éva!
  A kisfiam 5 és fél éves, augusztusban elkezdett dadogni. Ebben az időben óvoda szünet volt és a nagymamánál tartózkodott két napot. A gyermekem azt mondta, hogy a nagybácsival számítógépen játszottak szörnyekkel, “csúnya bácsikat” látott. Először úgy gondoltuk, biztosan megijedt, az idézhette elő a dadogást. Elmagyaráztuk, hogy az csak játék, nem jönnek ki a TV-ből a szörnyek, illetve a nagyszülő mindezt tagadja, szerinte semmi nem történt, ami ijesztő lett volna a gyermek számára. Vártunk egy pár hetet – hátha rendeződik a probléma, de mivel nem így történt, megkerestünk egy pszichológust. Két alkalommal jártunk nála, széttárta a karját, azt mondta nem tud segíteni. Közben elkezdődött az óvoda, a gyermeket logopédus kiszűrte, mivel az “l” és “r” hangok helyett “j” hangot ejt, ezért jár logopédiai foglalkozásra, valamint fejlesztésre és TSMT tornára is, mivel néhány területen elmaradottnak ítélték meg. A logopédus viszont csak a hangtévesztéssel foglalkozik, azt mondta, hogy dadogás terápiát nem tanult, azon a területen nem tud segíteni. Megkerestünk egy másik pszichológust is, aki most csoportfoglalkozás keretében próbál segíteni a kisfiamnak.
  Próbáltunk a dadogással foglalkozó logopédussal is egyeztetni, aki pszichológussal együtt végzi a tevékenységét, viszont ezek a foglalkozások hétfőnként 8.00-10.00-ig tartanak szülőkkel együtt, amit egyiken sem tudtunk vállalni, mivel mindketten dolgozunk.
  Az elmúlt három hónap dadogás alatt voltak időszakok, amikor már egészen szépen kezdett a gyermek beszélni (már kezdtünk örülni), viszont jelenleg rettenetesnek látjuk a helyzetet: a gyermek erőlködik, teljesen megfeszül, tépi a kezén a pulóvert, annyira nagy erőfeszítések árán tud belekezdeni a mondanivalójába. Az erőlködést ismét egy nagyszülővel töltött pár órahossza után tapasztaltuk. Nem tudom, hogy van-e köze hozzá a nagyszülőnek vagy csak véletlen egybeesés? (Egyébként a gyermek nagyon szereti a nagymamáját, szeret is nála lenni.)
  Nagyon meg vagyunk ijedve, természetesen a gyermeknek nem mutatjuk, nem szólunk rá.
  Kérem segítsen, mit tehetnénk?

  • Kedves Mária!
   Van olyan gyerek, aki fél a szörnyektől, van amelyik nem. Ennyi információ túl kevés ahhoz, hogy egyértelműen ki lehessen jelenteni, az Ön kisfia érzékenyebb az átlagnál. De nagyon valószínűnek tartom.
   A nagyszülő pedig úgy gondolja, “ennyit ki kell bírnia egy gyereknek”, ezért gondolja úgy, nem történt semmi különös.

   Ha kéri a segítségem, kérem írjon a kapcsolatoldalon, és igyekszünk megoldást találni, még mielőtt túlzottan rögzül ez a beszédmód a kisfiúnál. Eltelt három hónap, egy egyszeri megijedésnél többről van itt szó. Véleményem szerint.
   Ezen az oldalon, a korábbi hozzászólásokra adott válaszok között leírtam, mennyi a díjazásom. Ha megkeres, akkor a levélben úgy is leírom részletesen.

 11. Kedves Éva!
  Marci 10 éves, óvodás kora óta dadog.
  Jártunk logopedusan, Tsmt tornát 2 éven keresztül.
  Beszéde sokat javult, van hogy folyekony, de vannak akadozó időszakok.Ez túlnyomó részt az iskolai lelki dolgok miatt fordul elő.
  Komfliktus egy bizonyos fiúval. A többi gyerekkel Marcinak nagyon jo a kapcsolata.
  Szeretnek tanácsot kérni, hogyan tudok neki segiteni, hogyan lehet elérni a “ folyekony. beszed “ érzését az iskolában, hogyan tudnak a tanito nénik segiteni neki.
  Válaszát es segitseget előre is koszonom, szep estet, es kő munkát kívánok.
  Tisztelettel:
  Magdolna

  • Kedves Magdi!

   A leírásod alapján úgy gondolom Marci “több, mint féléletében” már dadog, ez nem fog máról holnapra elmúlni. Sajnos. Viszont sosem késő, nem szabad belenyugodni. Mindig lehet változtatni, javítani ezen.

   Annyit tudok ígérni, hogy javulni fog, hogy mennyi idő alatt lesz tünetmentes, nem tudom.

   Magdi nem írod, hogy az unokádról vagy a kisfiadról van szó. A szülőkkel szoktam dolgozni, mert ők vannak a legnagyobb hatással a gyerekekre. Ha ők megkeresnek a kapcsolat oldalon, megbeszélhetjük a részleteket.

   Írod, hogy egy másik fiúval konfliktusa Marcinak. Ez is súlyosbítja a beszédét. Ebben a korban sok kisgyerek életét megkeseríti hasonló probléma. Neki is meg kell tanulnia kezelni ezeket. Van rá megoldás.

 12. Üdvözlöm
  Kis fiam 3,5 éves. 2hete kezdett el dadogni.
  2.5 éves kora óta folyamatosan , tisztán ,választékosan beszélt .Röktön az első betűnél megakad pl.mmmmmedece vagy többszőr ismétel egy szótagot. Nem tagadom a vér meghült bennem mikor szembesültem ezzel a ténnyel. Hozzá kell tennem a történethez, hogy apukája is hajlamos a dadogásra, de igen ritkán fordul ez elő pl. ha nagyon hirtelen szeretni kimondani valamit vagy ideges.Nem tudom , hogy ez akkor valóban genetika? Nagyon türelmesek vagyunk vele , ” nem veszűk észre”mikor dadog , de belűlről tombolunk.Nagyon aggaszt ez a jelnség:(
  A szívem szakad meg érte! Kérem segítsen!

  • Kedves Bea!

   Kérem a kapcsolat oldalon írjon nekem, talán meg tudjuk oldani a problémát.
   Röviden leírom, hogyan dolgozom. Küldök egy kérdéslistát, hogy megismerjem a kisgyereket magát, és a körülményeket, ahol él. A díjazásom 2017-ben, az első 30 napra 8000 Ft, a következő hónapokban 5000 Ft havonta.
   Az eddigi tapasztalatok alapján a 4 év körüli gyerekeknél 2 hónap alatt érezhető változást tudunk elérni. Minél korábban jelentkeznek a szülők, annál nagyobb az esély, hogy a gyerek a későbbiekben tünetmentes lesz.
   Azoknál a gyerekeknél, ahol egy évnél hosszabb ideje áll fenn a dadogás, az első lépcsőfok, hogy a dadogása ellenére is merjen beszélni, barátkozni, kezelni tudja a helyzetet. Ahogy ezt sikerül elérni, utána lehet csak azon dolgozni, hogy minél kevésbé legyen észrevehető a dadogás.
   Amit még fontosnak tartok leírni, hogy a gyerekeknél alkalmazott módszereim jelenleg 12 éves kor felett sajnos már nem működnek.
   Remélem megkeres a kapcsolat oldalon keresztül, és Önöknek is tudok segíteni.

 13. Kedves Éva!

  Kisfiam 3 éves,körülbelül 1 ève akadozva beszél. Voltunk logopédusnàl azt mondta ez dadogás, és a gyerek levegő vételével van baj.
  Ha oda figyel és vesz levegőt a mondat előtt akkor szèpen elmondja amit szeretne, ha nem akkor folyamatosan akadozik a szavakban.
  Van hogy egyàltalàn nem beszèl így, de van amikor sűrűn megakad a szavakkal és már nagyon erőlködik hogy kimondja a mondaztot.
  Olvastam , hogy nem szabad rászolniha dadogva beszél, de akkor nem fog így maradni? A helyes légzést hogy tanitsuk meg neki?

  • Kedves Zsanett!

   Ha jól értem, a kisfia, mióta “beszélni tud” azóta dadog. Így látatlanban arra gondolok, hogy visszatartja a levegőt, és azért akad, mert levegő nélkül nem rezegnek a hangszálak.

   Javaslom, keressenek meg levélben a kapcsolatoldalon, remélem tudok majd segíteni.

   Az ilyen korú kisgyerekeknél kb. 2 hónap alatt érezhető eredményt tudunk elérni.

 14. Kedves Éva ! Kislányom májusban tölti a 6. életévét! Most nagycsoportos! Szeptemberben vettem észre ,hogy elkezdett dadogni! Már 3 éves kora óta járunk logopédushoz! A fog váltás is elkezdődött! Heti 2 alkalommal foglalkozik vele logopédus! De én semmi változást nem látok nála!Jeleztem is a logopédus felé,hogy én milyen ” beszéd hibákat,hangokat” hallok rosszul, de teljesen mást gyakoroltat vele!Oké Ő a szakember,csak engem zavar az ,hogy nem fejlődünk hanem még rosszabb is lett a dadogással! Most vagyunk abban a helyzetben,hogy el kell döntenünk ,hogy menjen iskolába vagy ne!Kétségeim vannak ,hogy ha ott hagyom még egy évet az óvodában /vegyes csoport/ lesz-e nála fejlődés!Vagy inkább menjen iskolába egy új környezettbe!És ott esetleg nem lesz-e nehezebb neki a tanulás!?Szeretném megkérdezni az Ön véleményét mit tanácsolna?

  • Kedves Anyuka!

   Ebben Önnek kell döntenie. A szakemberek, akik látják a kislányt, gondolom megindokolták, miért javasolják, maradjon még egy évet. Ha javasolják. Ha Önre bízzák, akkor valószínűleg, iskolaérett.

   Ha már 3 éve jár logopédushoz, és még Ön még mindig lát “hibákat”, amit a logopédus nem kezel elég jól. Ez azt mutatja, Ön elég kritikus a gyerek beszédével szemben.
   Ebben látom a problémát. A gyerek érzi, észreveszi, hogy a beszéde nem elég jó a szülő számára. Szorong, és görcsösen igyekszik megfelelni.
   Ha most esetleg tiltakozik, hogy Ön ezt a “nem tetszést” sosem mutatja ki. Sajnos nem is kell, a gyerek enélkül is “veszi az adást”.
   A korábbi hozzászólásokban részletesen leírtam, hogyan.

 15. Kedves Éva,

  Kisfiam 4 éves múlt 3 éves kora óta dadog. Voltam vele logopédusnál pszichológusnál, de az általuk javasolt “meditációs” gyakorlatok nem voltak kisfiam számára hatékonyak (szerintem ebben a korban nem is igazán lehet ezt alkalmazni). Ahogy észrevettem kisfiamat annyira nem zavarja elég beszédes igaz a felnőttekkel nem szíves beszél, de talán egyszer vagy kétszer tapasztaltam hogy a dadogás miatt nem szólal inkább meg. A mi esetünkbe talán a genetika is közbeszól mivel a kisfiam nagypapája és én is dadogunk. Igaz ez a kívül állók számára szinte észrevehetetlen. Próbálok neki saját tapasztalat alapján segíteni és minél többet beszéltetni, illetve a levegő szabályozására megtanítani (ez eddig nem igazán sikerült). Mivel azt hallottam hogy mozgásterápiával is lehet javítani a dadogáson ezért arra gondoltam, hogy talán van olyan mozdulat sorok melyek segítségére lehetnének ha igen akkor ezeket milyen módon lehet elsajátítani? Illetve milyen módon tudnék még segíteni neki?

  • Kedves Erika!

   A példamutatás lesz majd az igazi segítség. Mikor őt zavarni kezdi a dadogás, és látja, Önök hogy birkóznak meg ezzel, az lesz számára az igazi segítség.

   Kérdezte a mozdulatsorokat. Ilyenről nem tudok. Azt láttam, például logopédus foglalkozáson, hogy labdát gurítunk a gyereknek, közben egy kérdés, vagy egy mondóka első sora, ő továbbgurítja, vagy visszagurítja, közben mondja a választ, vagy a versike következő sorát. Ugyanígy használhatóak a gyermekversek, bújj, bújj zöld ág, stb. Séta, körtánc közben mondjuk a verset.

   Amit talán ki lehetne próbálni, az Alexander technika. Erre vannak külön oktatók. F. M. Alexander foglalkozott dadogókkal is, leírja a könyvében. Jó magam is jártam Alexander tanárhoz, annyit tudok, felnőtteknél önmagában csak ez a technika nem segít. De ha Ön mozdulatokkal, mozgással szeretne segíteni a kisfiúnak könnyebben beszélni, akkor ezt tudom javasolni.

 16. Kedves Èva!
  Szeretnèm a segìtsègèt,vèlemènyét kérni.Fiúnk 12 èves ès most idèn nyàron jött elő neki egy fajta dadogás.Ő egy jótanuló,jólelkű,okoss,túl érzèkeny gyerek,akik a felsoroltak miatt már első osztàlyos korától csúfolnak.A mai gyerekek màr nem ilyenek 80%-ban,sajnos!És ez nekik támadási felületet jelent.Emiatt nem annyira szeret iskolsba járni,de nem is akar másikba átkerülni,fèlve,bogy ott is bàntani fogják.Kunezológus,logopèdus szerint az egész èves stressz,szorongás hozta ezt most ki belőle.De,ettől nem nyugodtunk meg és ettől nem is lesz jobb a helyzet.Tudna segìteni nekünk,milyen irányba menjünk?Nagyon szetetnènk neki segìteni,mert a dadogása miatt mègjobban bàntjàk ès sajnos a tanárai sem értik meg!Előre is köszönöm.Üdvözlettel,Évi

  • Sajnos nem könnyű neki segíteni, mert azt a meggyőződést, hogy “mindenki” az ellenségem, az osztálytársaim, és a tanáraim is, nehéz megdönteni. Mivel most kezdett el dadogni, talán segít neki, ha tud nyitni a többiek felé. Ezt talán egy pszichológussal fogja tudni megbeszélni.

   Nekem is írhatnak, de a legjobb az lenne, ha a kisfiú írna személyesen, és nem a szülők. A kapcsolat oldalon keresztül.
   De szerintem ebben a helyzetben minél hamarabb egy pszichológus.

 17. Kedves Éva
  Kislányom 2és fél éves pár napja elkezdett dadogni. A-a-a anya me-e gyünk? ilyen szinten. Nagyon félek hogy dadogni fog. Mit tehetek? Imádjuk. Soha nem bántanánk. Trauma nem érte. Forduljak orvoshoz vele?

  • Kedves Adrienn!

   A kislány 2 és fél éves, feltételezem, most kezdett el “igazán” beszélni. Ebben a korban ez még belefér az élettani dadogásba. Ha nem múlik el 2-3 hónap alatt, utána mindenképpen keressenek fel egy szakembert.

 18. Kedves Éva!
  Szeretnék tanácsot kérni , a kisfiam 7 és fél éves, most szeptemberben kezdtük az iskolát. Borzasztóan el kezdett dadogni nem tudja kimondani amit szeretne. 3 éves kora óta dadog de csak néha ha érzelmi válság éri akkor jobban dadog. Sajnos most nagyon dadog és nem tudom hogysn segitsek neki..
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Kedves Valéria!

   Iskola kezdésnél azért jön vissza a dadogás, mert a gyerek új közegbe került. Írja, korábban is előfordult a dadogás, de csak ritkán. Sajnos jobb lett volna akkor foglalkozni vele, hogy másképp tudja a gyerek levezetni a stresszt.
   Azért írom ezt, mert az iskolában “teljesítmény kényszer” van, természetesen az első osztályban még játékos formában, de a gyerekek már itt is összehasonlítják magukat a többiekkel.
   Nagyon fontos lenne, hogy a gyerek merjen beszélni, megszólalni, ne húzódjon vissza. Ha mer a többiek előtt beszélni, mindegy hogyan, hibátlanul vagy akadozva. Szóval, ha meg mer szólalni, valószínűleg “visszatér” a korábbi állapothoz, és csak nagyobb stressz hatására fog néha-néha előjönni a dadogás.
   Amennyiben visszahúzódik, a többiek előtt nem beszél, “szégyenli” magát, az egyet jelent azzal, hogy beleragad a dadogásba. Akkor fog megszólalni, amikor “kell”, és nem fogja érezni a beszéd, a kommuniáció örömét. Nem tanul meg beilleszkedni.

   Ha segítségre van szükségük, kérem a kapcsolat oldalon keressenek meg, ahogy már egy korábbi hozzászólásban leírtam, 30 napos e-mail segítségért 3000 Ft-ot kérek.

 19. Kedves Éva!
  Segitségét szeretném kérni!! 4 és fél éves kisfiam most kezdte az ovit. Nem szeret és nem akar menni.Minden hétköznap reggel egy rémálom, indulás előtt.Már általában estefelé elkezdi a stresszelést az ovi miatt. Pár nappal ezelőtt elkezdett dadogni.Nem a szótagokat ismétli,hanem nem tudja elkezdeni a mondatod.Begörcsöl és nem jön ki az első szó! Nagyon meg vagyok rémülve! Kérem tanácsoljon valamit!
  Válaszát előre is köszönöm!!!

  • Vannak gyerekek, akik nehezen fogadják el a változásokat. Egy kisgyerek, aki eddig ő volt a “központ”, a felnőttek figyeltek rá, az oviban, pedig a húsz gyerekből egy, akinek sorba kell állnia, várnia kell, lehet, hogy ami játékot kinézett magának, már más játszik vele, az ebéd, az uzsonna, vagy ízlik neki, vagy nem, stb. stb.
   Pedig el kell fogadnia, akár tetszik neki, akár nem. Adjanak neki időt, sok türelem. A leírtak alapján ezt tudom javasolni. Pár napja kezdett el dadogni, ez azt mutatja, hogy össze van zavarodva. Ahogy belenyugszik abba, hogy oviba jár, valószínűleg a beszéde is javulni fog. Gondolom az óvó nők találkoztak már ilyen kisgyerekkel, javaslom, velük is beszéljen, ők is sok tanácsot tudnak adni.

   Ha két hét múlva nem javul a kisgyerek beszéde, akkor kérem, a kapcsolat oldalon keressen meg. Kérni fogom majd, hogy egy kicsit részletesebben mutassa be nekem a kisfiút, és igyekszem segíteni. A 4 éves gyerekek beszéde átlag 2-3 hónap alatt rendbe szokott jönni. Az e-mailben történő segítségért havonta 3000 Ft-ot kérek.

   De erről majd akkor beszéljünk, amikor tényleg szükség lesz rá.

   Nagyon fontos, hogy ne hanyagoljuk el az óvodás gyerekeknél a dadogást, mert minél kevésbé szokja meg az ilyen beszédet, annál könnyebben tud változtatni. Ahogy írtam, ebben az életkorban általában elég 2-3 hónap, azoknál a gyerekeknél, akiknél a dadogást iskolás korban kezelik, ott nagyon gyakran egy évnél hosszabb idővel kell számolni.

 20. Kedves Éva!

  Két és fél éves kisfiam egy hónapja kezdett el szépen, ügyesen, összeföggően beszélni. Okos, stramm és egyben nagyon érzékeny kisgyerek. Sajnos két napja látványosan elkezdett dadogni, és ez őt magát zavarja – lehalkítja a hangját, belezavarodik, dühös lesz. Aznap, türelmetlen voltam vele, kiabáltam is – tartós kialvatlanság miatt. Középső gyermek, kicsi korkülönbségekkel. Esetleg van rá esélyem, hogy helyrehozzam, mielőtt a “hagymahéjak” elszaporodnának? Minden tanácsot örömmel elfogadok. Köszönettel

  • Kedves kétéves gyerekes Szülők!

   Ebben a korban még bőven beszélhetünk élettani dadogásról is. Ami azt jelenti, hogy a kisgyerek gondolatai “előrébb” járnak, mint ahogy ki tudja őket mondani. Ezért nem kell nagyon megijedni. Amennyiben 3-6 hónap múlva is fennállnak a tünetek, akkor kell elkezdeni aggódni.
   Addig lehetőleg ne!!! Mert a kisgyerek pontosan tud olvasni a gesztusokból, arcmimikából, hanglejtésből. Hamar leveszi az “adást”, hogy a beszédével valami nem stimmel. Így elkezd görcsölni, hogy őt nem lehet elfogadni, mikor megszólal.
   A kisgyerekek számára nagyon fontos a biztonság, ha azt tapasztalják, hogy a szülei “nem tudnak örülni neki”, főleg, mikor beszél, szorongani fog. Ezért fontos, ne aggódjunk előre. Vegyük úgy, mint egy természetes valamit, mint a pöszeséget. Azon se akadunk ki.

 21. 2 éves kislányom 4 hete elkezdett dadogni. Már szép kerek mondatokat tudott mondani. Egy hete olyan durván, hogy szinte minden szót ismételt. 2 napja csökkenni kezdett, most már nyújtja a szavak elejét, és nem ismétel sokat. Ez lehet a javulás kezdete?

 22. Lehetséges az, hogy a dadogást megelőzően még cumit használó gyerekből a cumi tiltása, elvétele váltotta ki a dadogást? Mint trauma???

  • A dadogás kisgyerekeknél első sorban azért alakul ki, mert valamilyen oknál fogva a gyerek nem érzi magát biztonságban. Mivel a cumi segít neki megnyugodni, elaludni, ezért ez is lehet dadogást kiváltó ok.

   De fontos megjegyezni, évekkel az esemény után, már mellékes, miért kezdett dadogni a gyerek, hiszen idő közben nagyon sok dadogást erősítő viselkedésmódot tanult meg, vált a szokásává. Ezek olyanok, mint a hagymahéjak, az eredeti kiváltó okot eltakarják. Valójában a dadogást érintettként akkor tudjuk csökkenteni, ha sikerül ezektől a szokásoktól megszabadulni, másképp fogalmazva lefejteni ezeket a hagymahéjakat.

 23. Kedves Éva!
  Segítséget szeretnék kérni tőled.A kisfiam babog nem mindig van mikor jobban van mikor kevésbé .Már voltunk logopédusnál ő azt mondta,hogy ki fogja nőni.De engem nagyon zavar valamiféle kezeléssel ki lehetne ezt gyógyítani??

  • Kedves Zsuzsa!
   A logopédussal értek egyet, várjunk még. Illetve egyetlen apró észrevétel. Ami esetleg igaz lehet rád is, de lehet, hogy nem.
   Sajnos többször észreveszem, hogy a szülők jobban kétségbe esnek a gyerek beszédhibájától, mint a valóságban kellene. Minden apró jelet olyan dadogásnak vesznek, amit kezelni kellene, sajnos sokszor feleslegesen. Ezzel önmaguknak is sok kellemetlenséget szereznek, de a gyereknek sem tesz jót. Az iskolakezdés előtt a gyerekek nagyon érzékeny szakaszban vannak, mikor a szülő “értékelése”, ahogy őt, illetve a beszédét látja, nagyon fontos számára. Ezért figyel minden apró jelet a szülőn, hogy el tudja őt fogadni vagy sem.

   Tudom, kicsit rejtélyesen fogalmaztam. Igyekszem bővebben kifejteni. Hogyan tanulnak a gyerekek járni? Ahhoz, hogy egy kisgyerek elinduljon, szükség van az idegrendszer és az izmok megfelelő “érésére”, megfelelő fejlettségére. Van olyan kicsi, aki már 8-10 hónaposan szalad, és van olyan, aki csak 14-15 hónaposan kezd el totyogni. A szülők természetesen már kétségbe vannak esve, és folyton a szomszéd gyerekhez hasonlítgatják a sajátjukat, és nem értik.
   Szerencsére a kisgyerek ezzel nem törődik. Ő szépen növekszik a maga ütemében, mikor itt az idő, elindul. Azért szerencse, mert még olyan kicsi, hogy a szülei aggodalmával sem törődik. Számára természetes, hogy a szülei őt elfogadják olyannak, amilyen.
   Mikor nagyobb lesz, és “nevelődik”, megtapasztalja, hogy egyedül “életképtelen”, fontos, hogy a szülei gondoskodjanak róla. A gyerekekben kialakul az a mély meggyőződés, csak akkor fognak gondoskodni rólam, ha elfogadnak. Ha olyan vagyok, amilyennek ők szeretnének látni.
   Mikor elkezd dadogni, a szülő arcán a döbbenet, az ijedtség azt tükrözi számára, “te így nem vagy jó”. A gyerek könnyen azt érezheti, őt így nem lehet elfogadni. Ettől esetleg még több szóismétlés, még több szünet lesz a beszédében. Egy idő után már nem is akar megszólalni.
   Ezért kedves Zsuzsa, nem tudom hangsúlyozni mennyire fontos, kevesebb aggodalom, és több elfogadás a gyerek felé. Ők nagyon okosak, és már “több éve” tudnak a szülők gesztusaiból, arcáról olvasni. Nem lehet őket becsapni.
   Sokan azt mondják, nem szoktuk neki mondani. Nem is kell hangos megjegyzést tenni a beszédére, ő simán olvas az arcunkról, a hanglejtésből, a hangszínből, felfogja, hogy “valami nincs rendben”. Könnyen összekapcsolja, akkor van ez, mikor megszólalok. Ezért inkább visszahúzódom, próbálok csak olyan dolgokat csinálni, ahol elfogadnak. A beszéd nem az a terület, ahol “jó vagyok”.

 24. Kedves Éva!
  Kisfiam 5 éves, másfél éve kezdődött nála a dadogás. Azóta jár logopédushoz, pszichológushoz és jártunk neurológiai vizsgálaton is. Az összes szakember azt mondta, hogy “egészséges a gyerek, nem tudnak segíteni”. Olvastam a B1 jótékony hatásáról, így “utolsó kapaszkodóként” szívesen kipróbálnám. Milyen adagolást javasolna 18kg os súly esetén?

  • A B1 vitamint nem lehet túladagolni, a veszély abban rejlik, hogy akadályozza más B vitaminok megfelelő felszívódását. Mint köztudott a B vitamin család az idegrendszer vitaminja, ezért én nagyon fontosnak tartom, hogy multivitamin formájában kapja a gyerek. Bár lehet kapni kifejezetten csak egyféle, csak B1 vitamint is. Minden esetben a dobozon lévő adagot tudom ajánlani.
   Ha csak B1 vitamint kap, akkor ez feltétlenül orvosi ellenőrzés mellett történjen.

 25. Az én kisfiam 4 éves és 4 hónapos értelmes fogékony kisgyerek néha ismétel a mondat első szótagàt .Napközibe jàr nehezen szokott be most is sír amikor reggel otthagyom volt időszak amikor kimaradt az ismétlése most megint jelentkezett mit tegyek csak akkor csinálja nem állandó ha valamit gyorsan szeretne elmondani.

  • Kedves Éva!
   Nagyon jó időben keresett meg, hiszen az iskola kezdés a dadogó gyerekeknél vízválasztó. A kisfia még óvodás, bízom benne, hogy tudok hasznos segítséget nyújtani önöknek. Ehhez kérem, a kapcsolat oldalon keressenek meg. Köszönöm.

   Szeretném bővebben kifejteni, miért vízválasztó az első osztály a dadogó kisgyerekeknél.
   Mivel a kisgyerek dadog, ezért a szülő aggódik, hogyan fog tudni beilleszkedni, megfelelni a gyerek az iskolai követelményeknek. Teljesen jó szándékból, és többnyire tudattalanul olyan üzeneteket közvetítenek a gyereknek, hogy te itt nem fogsz tudni megfelelni. Ebben a korban a gyerekek feltétel nélkül mindent elhisznek a szülőnek, így azzal a tudattal, azzal a hozzáállással lépnek be az iskola kapuján, hogy ők bármit is tesznek, nekik ez nem fog sikerülni.

   Azért jelentkezett időben, mert azon fogunk dolgozni, hogy sok minden más mellett, az ön kisfiára kevésbé nehezedjen ez a fajta nyomás. Mivel minden család más, minden kisgyerek dadogása mögött más és más okok állhatnak, ezért fontos a személyre szabott segítség.

 26. Kisfiam 6 éves elmúlt. Óvodában logopédus foglalkozik vele heti 1-szer. “R” hangok miatt, amik nem pörögnek rendesen…most már h kértem foglalkozik a dadogásával is. óvónők szerint annyira dadog h bele vörösödik kiguvadnak a szemei…nagyon rossz volt ezt hallani, hiszen otthon is dadog, de nem ennyire. Tőlem várják a megoldást…idén iskolába megy, ami miatt már én is aggódok. Teljesítménykényszer is társul a dologhoz, stressz h nem tud esetleg egy feladatot megcsinálni. Köszönöm

 27. A kisfiam 12éves,6évesen jelentkezett nála ,,dadogás,,sajnos logopédia nincs községünkben örülök ,hogy rátaláltam erre az oldalra remélem kapok hasznos tanácsokat amit tudok alkalmazni a továbbiakban ,Köszönöm

  • Kedves Erzsébet!
   Sajnos 12 éves kortól a dadogás szempontjából a gyerekek már “felnőttnek” számítanak, ami annyit jelent, hogy akkor lesz változás a beszédében, ha ő is akarja. Ebben a korban a szülő ráhatása (erőltetése) inkább riasztó, mint hasznos.
   Ő már több éve iskolás, és benne van abban a korban, mikor a kortársak véleménye fontosabb számára, mint a szülőé. Pontosabban most még egyformán számít, aztán a mérleg a kortársak javára fog billenni, ahogy kamaszodik.

   Annyit tudok javasolni, beszélj neki erről az oldalról, mit olvastál rajta, mi erről az ő véleménye, aztán nézzen körül ő is, és keresse meg azokat a cikkeket, ingyenes tanfolyamot, amit hasznosnak talál.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..