A dadogás legyőzésének titka

Szinte minden érintett felteszi magában a kérdést: Mi a dadogás legyőzésének titka? Van-e egyáltalán? Erre nem tudok válaszolni, de azt tudom, hogyan tudsz egyszeri költséggel, azonnal érezhető eredményeket elérni a beszédedben, és fokozatosan egyre jobban és könnyebben megszólalni. Végül pedig az elért eredményt megtartani.

Mindenkinek, aki megveszi a Győzd le a dadogásod leckecsomagot, azt javaslom, hogy legkevesebb napi 20 percet gyakoroljon. Ha már te is megvetted, minden lecke végén 5-10 oldalas gyakorlatsort találsz. Azt tanácsolom, próbáld ki mindet, legalább 1 hétig foglalkozz vele, hogy érezd a hatását.

Észre fogod venni, melyik gyakorlatok azok, amelyek könnyűek, „fekszenek neked”, amiről úgy érzed, előre visz. Ezeket, ahogy a leckék tanulását segítő e-mail sorozatban is írom, folytasd egészen a leckesorozat végéig.

Aztán lesznek olyan gyakorlatok is, amelyek még idegenek számodra, vagy úgy érzed, erre még nem állsz készen. Nem baj. Olvasd el, próbáld ki, tudj róla. Mikor a leckesorozat végére érsz, úgyis azt olvasod majd, hogy kezd újra a tanulást, így a korábbi gyakorlatok már simán mennek, és felkészültebb leszel ezekre a számodra nehezebb gyakorlatokra is.

Hiszen attól, hogy elolvasod, mire figyelj telefonálás közben, szinte biztos, hogy nem fogsz minden telefonhívást zökkenőmentesen végrehajtani. Azt viszont tudom, hogy pusztán már attól, hogy olvasol ezekről, sokkal bátrabban mersz felhívni olyan embereket, akiktől eddig tartottál. Persze, előbb a könnyebb hívások jönnek, aztán a kört folyamatosan bővítheted. Nem számít, milyen tempóban haladsz, milyen gyorsasággal fejlődsz, a lényeg, hogy ne állj meg. Érezd, hogy haladsz, napról napra  változol.

A dadogás elhagyásának titka, a rendszeres gyakorlás

A tartós változáshoz, fontos, hogy mindennap gyakorolj, mindennap foglalkozz vele. Hiszen ne feledd, több éve, sőt lehet, akár több 10 éve életed része a dadogás rossz szokása. Már néhány hét után érezni fogod a változásokat, de ezek még kicsi, éppen hogy csírázásnak indult magocskák, amit óvni, gondozni kell.

Ha magára hagyod őket, könnyen elfelejted. Ha viszont mindennap előveszed a füzetet, olvasol egy példát, akár élőben, akár képzeletben végigveszel egy gyakorlatot. Észreveszed, hogy változik az a mód, ahogyan az egyes emberekre nézel, ahogyan arra gondolsz, hogy most meg kell szólalni.

A dadogás legyőzhető

A dadogás legyőzésének titka a rendszeres gyakorlás

Sokszor kérdezik tőlem: Mennyi ideig kell gyakorolni?

Egyénfüggő, mindenkinél más. Általánosságban azt szoktam javasolni, havonta 1-2 leckét dolgozz fel. Ez nem azt jelenti, hogy az 50 oldalas leckéből napi két oldalt olvass el, hanem azt, hogy olvasd el az elméletet, nézd át a gyakorlatokat, és a kettővel együtt foglalkozz.

Saját tapasztalatom, hogy egy elméleti részt, ha legalább háromszor elolvasol, sokkal jobban fogod érteni mindazt, ami benne van, mintha csak egyszer átfutod. Állj meg a példáknál. Képzeld magad Péter, Rozi, vagy Kata helyébe.

Lásd magad, ahogy te késel el az állásinterjúról, és felhívod őket telefonon, mikor tudsz odaérni. Vagy épp neked van vitád egy munkatársaddal. Minél részletesebben, és színesebben elképzeled, és alkalmazod azokat a tanácsokat, amiről olvastál, annál inkább rögzül benned, annál könnyebben tudod a saját, valós élethelyzetedben is előhívni és sikeresen alkalmazni a tanultakat.

Sőt, tudod mit? Keress hasonló szituációkat a saját valós életedből, a múltadból. Éld újra, mit mondanál most? Hogyan viselkednél, hogyan cselekednél?

A dadogás legyőzésének titka, ha személyessé teszed a tanulást

Talán arra gondolsz, ami már megtörtént, azon nem lehet változtatni. Ez igaz. A múlt kudarcaiból tanulni kell. Amiért most újra elővesszük őket, nem az, hogy még rosszabbul érezd magad.

Ennek a gyakorlatnak az a célja, hogy felkészülj, ha újra hasonló helyzetbe kerülsz, már az új, sikeresebb viselkedésmódot tudd alkalmazni a régi helyett. Olyat, amivel elégedett leszel, ami után az önbizalmad, az önbecsülésed nem csak sértetlen marad, hanem erősebb is lesz.

Sokan kérdezik, miért ez a felkészülés?

Ne feledd, új beszédmódot tanulsz, ami új szokás is egyben. Eddig volt egy eszköztárad, amivel kezelted a különféle beszédhelyzeteket. Hogyan viselkedsz, ha felszólít a tanár, vagy feltesz egy kérdést a főnököd.

Ezekre „gondolkodás nélkül”, az eddigi, megszokott „mindig úgy csinálom” módszereket alkalmaztad. Most, mikor változtatni akarsz, el kell felejtened a „gondolkodás nélkül”, a „mindig ugyanúgy csinálom” viselkedést.

A dadogás legyőzésének titka, az első lépés: adj stoppot az eddigi, megszokott beszédnek

Mikor autót tanulsz vezetni, ott is az elmélet mellett gyakorlati órákat is veszel. Itt sincs másképp. Ha kevés órát vezetsz, nagyobb az esélye, hogy megbuksz a vizsgán. Ha az elégségesnél kevesebbet gyakorolsz, előfordulhat, hogy nem pont olyanra sikerül a beszéded, mint ahogy szeretted volna.

Adj stoppot a dadogásnak

Adj stoppot a dadogásnak

Bárhogy is van. Az értékelésnek két módja van. Az egyik, mikor kiemeled a hibáidat. Ez sem volt jó, és az sem. A másik, mikor a hibáid mellett, észreveszed azt is, ami jó volt. Ami már jelzi neked, hogy jó irányba mész, csak tarts ki.

Ugye nem kell mondanom, melyiket alkalmazd?

Remélem téged is mihamarabb üdvözölhetlek, a Győzd le a dadogásod leckecsomagot használók táborában. És néhány hónap múlva, mikor érzed az eredményeket, tőled is olyan leveleket kapok, mint amit Gergő írt nekem, és Tamás, vagy Levente, András, Ábel és még sokan mások.

2 thoughts on “A dadogás legyőzésének titka

    • Kedves Andrea!

      A cikkben van a link, ahol bővebb leírást talál róla. Adok pénz visszafizetési garanciát, ha nem tetszik a csomag tartalma, 20 napon belül visszaküldheti. A részleteket olvassa el a megrendelő oldalon.

      Illetve, ha pécsi, akkor személyesen is kézbe tudja venni, ha a kapcsolat oldalon ír nekem és megbeszélünk egy időpontot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..