Félek nem fogadnak el, mert dadogó vagyok – így tegyél ellene

Tavaly ősszel az iskolakezdésről írtam cikket. Most foglalkozzunk azzal, hogyan tudunk könnyebben beilleszkedni az iskolában egy új osztályba, egy új munkahelyre. Hogyan találhatunk barátokat?

Sok dadogó úgy gondolja, hogy őt a beszéde miatt nem fogadják el

Ezért többnyire meg sem próbál másokkal kapcsolatot teremteni, beszélgetést kezdeményezni. Arra vár, hogy majd „ők jönnek”. Ez az elején talán sikerül is. Általában mindenhol vannak kezdeményező, érdeklődő emberek, de később az illető már nem jön vissza.

Mi a teendő, hogyan tudsz dadogó létedre mégis könnyen barátokat szerezni?

Próbálj te is beszélgetést indítani!

Kezdeményezz te is!

Ha mindig arra vársz, hogy mások szóljanak hozzád, kezdetben még működhet, de később jelentősen megritkulnak ezek az érdeklődések.

Miért nem általános ez az egyszerű, tipikus módszer a dadogó embereknél?

Most talán egy számodra idegen fogalmat fogok mondani, olyasmit, ami esetleg nem tetszik majd neked. Ennek ellenére ne utasítsd el rögtön, kicsit gondolkodj el rajta.

Tipikus dadogó jellemvonás, hogy idegen helyen szeretünk „visszavonulni” önmagunkba. Mert ez a „hely” ismerős, a saját gondolataink nem tűnnek olyan rémisztőnek, mint szóba állni valakivel. Beszélgetést kezdeményezni egy ismeretlennel. Félünk, és különben is megszoktuk, hogy erre mi nem vagyunk képesek!! Mi csak akkor beszélünk, ha hozzánk szólnak.

nem fogadnak el mert dadogó vagyok Barátok

Változtass, csináld most másképp, mint eddig szoktad!

Dale Carnegie könyvére támaszkodva ajánlom ezt a hat beilleszkedést könnyítő tanácsot:

Őszintén érdeklődj a másik iránt

Ne várj arra, hogy másik mikor fog érdeklődni irántad. Kezdeményezz! De vigyázz!

Az igazán mély barátságok nem úgy születnek, hogy lenyűgözzük a másikat, igyekszünk az érdeklődését felkelteni saját magunk iránt. Inkább fordítsd meg, saját személyed előtérbe tolása helyett, eredményesebb, ha te érdeklődsz a másik iránt, méghozzá, őszintén!

Ha barátokra vágyunk, ne sajnáljuk a fáradtságot, és tegyünk olyan szolgálatokat másoknak, melyek igénybe veszik az időnket, erőnket, önzetlenségünket, figyelmünket.

A magabiztos fellépéshez három dolog szükséges: ész, szív, és akaraterő. Ész (agy) feldolgozza a hozzánk érkező információkat a környezetünkből, a szív a szeretet által segít kapcsolatokat építeni a többi emberrel, az akaraterő átlendít a nehezebb időszakokon, nem engedi, hogy elcsüggedj, hogy feladd.

Ha barátot keresel, figyelj a külsőségekre is!

Milyen a testtartásod? Szorongó, félszeg, vagy nyitott, barátságos?

Ha beszélsz, mosolyog a hangod?

Még a telefonba is mosolyogjunk, mert akár hiszed, akár nem, átmegy! Telefontársaságok már évtizedek óta oktatják dolgozóiknak, hogy telefonálás közben  M I N D I G mosolyogjanak.

A mosoly semmibe sem kerül, mégis sokat ad. Így jókedvűen tudsz beszélgetni azokkal is, akik panaszkodnak, vagy valamilyen sérelemmel jönnek hozzád. Mosolyogj, amíg hallgatod őket. A mosoly nyugalom a megfáradtnak, napfény a csüggedőnek, világosság a szomorkodónak, és a természet legjobb orvossága a bajok ellen. Nem lehet megvenni, elkérni, kölcsönadni, vagy eldobni, csak önként lehet adni.

Nem tudsz mosolyogni? Erőltesd! Ha egyedül vagy, dudorássz, vagy fütyülj! Ugye, máris jobb kedved van! Tégy úgy, mintha boldog lennél, és láss csodát, boldog is leszel.

Nem az a tény tesz boldoggá, hogy mid van, ki vagy, hol vagy. Hanem az, ahogyan ezekről gondolkodsz.

Barátokat akarsz? Szólítsd a nevén!

Mindenkinek a saját neve a legfontosabb. A név megkülönböztet, egyedivé tesz. Csak ahhoz tartozik, akinek címezzük. Mágikus hatása van, ha kérni szeretnél, vagy csak közölni valamit, mindig kezdd az illető nevével. Én már kipróbáltam, és rendszeresen használom, igazi varázsszer!

Ha szeretnéd, hogy az emberek elkerüljenek, kinevessenek a hátad mögött, netán megvessenek, akkor sohase figyelj senkire hosszabb ideig, ha eszedbe jut valami, amíg a másik beszél, nyugodtan vágj közbe, egyszerűen szakítsd félbe a mondat közepén, neki úgysincs annyi esze, mint neked. Miért pocsékolnád a drága idődet az ő fecsegésére?

Viszont, ha jó társalgó akarsz lenni, légy jó hallgató!

Légy érdeklődő, tégy fel olyan kérdéseket, amelyikre a másik szívesen felel majd. Bátorítsd, hogy önmagáról és az eredményeiről beszéljen. Ne fukarkodj a dicséretekkel.

Vigyázz, nem olcsó hízelgésről beszéltem, hanem őszinte, szívből jövő dicséretről. Mi a különbség a kettő között? Hát ez:

Maga a világ legjobb szakácsa!

Vagy:

Ez a töltött káposzta fenséges, nagyon finom.

Mikor általánosságban, túlzó módon dicsérsz meg valamit, az többnyire semmitmondó és felszínes. De, ha konkrét dologról mondasz pozitív elismerést, azt jó hallani, és megjegyzik. 

Tehát légy jó hallgató, őszintén érdeklődő!

Ha megfigyeled az embereket, szeretnek magukról beszélni, a vágyaikról, problémáikról. Ne lepődj meg, ha a te gondjaid, vagy személyed iránt kevésbé fognak érdeklődni.

Inkább beszélj az őt érdeklő dolgokról, és szívesen fog veled beszélgetni. Őszintén éreztesd vele, hogy fontos.

Minden ember, akivel összekerülök, bizonyos mértékig fölöttem áll. Abban, amit tanulok tőle.” /Emerson/

A cikk elején azt írtam, változtass, csináld másképp, mint szoktad. Már ismered a hat eredményes beilleszkedést megkönnyítő tanácsot, de még mindig félsz.

Dadogó ember nehezen küzdi le a beszédfélelmét

Dadogó ember nehezen küzdi le a beszédfélelmét

Dadogóként erős benned a beszédtől való félelem

Megértelek.

Csökkentsd a beszédfélelmedet!

Már kapható a Csökkentsd a beszédfélelmedet! Kattints a részletekért!

Szülőként is tudsz segíteni a gyerekednek, hogy könnyebben beilleszkedjen. Kattints!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..