Felnőttkori dadogás GY.I.K.01: Gyakran elakadok a szókezdéseknél, főleg a t, k, m betűknél

A felnőttkori dadogás egyik nagyon gyakori, szinte tipikus problémájával kapcsolatban kaptam levelet a napokban:

 

Szia!
Nekem az a kérdésem,hogy mi a bajom szerinted ha a szó kezdéseknél elakadok főleg a t,k,m betűknél és néha helyette más szavakat keresek,de azok nem pont úgy fejezik ki a mondandómat.
köszi!

 

Felnőttkori dadogás GY.I.K.01valójában három területet érint

 1. Miért akadok el a szavak elején, a beszédkezdésnél?
 2. Miért akadok el a t, k, m betűknél?
 3. Miért keresek helyette más szavakat?

 Miért akadok el a szavak elején, a beszédkezdésnél? Cry

Felnőttkori dadogás GY.I.K.: Miért akadok el a szavak elején, a beszédkezdésnél? Miért akadok el a t, k, m betűknél? Miért keresek helyette más szavakat?Figyeld meg, beszéd közben (alatt) folyamatosan áramlik ki a tüdőnkből a levegő. A mondatok végén, levisszük a hangsúlyt, egy pillanatnyi szünet, gyors belégzés, és folytatjuk a beszédet. Úgy is mondhatnánk, beszéd közben folyamatos kilégzést végzünk. A kiáramló levegő rezegteti a hangszalagokat.

A dadogás esetén az érintettek gyakran úgy akarják elkezdeni a beszédet, hogy visszatartják a levegőt. Mivel nincs levegőáramlás, így a hangszalagok sem rezegnek.

 Erre sokan nem is gondolnak, hanem inkább megtanultak erőlködni. Befeszíteni a hangszalagokat, a torkot, az egész „beszélő berendezést”. Sealed

Gyorsan hozzátenném, én sem voltam kivétel. Az én tüneteim is ugyanazok voltak, mint bárki másnak.

Felnőttkori dadogás GY.I.K. tanács:

Azt tudom javasolni, akinek nehéz elkezdeni egy szót, vagy mondatot, először mindig figyeljen arra, hogy legyen folyamatos levegőkiáramlás.

 

Miért akadok el a t, k, m betűknél?  Cry

Ezek a hangok általában akkor okoznak gondot, ha a szavak elején vannak. Ilyenkor figyeljünk a folyamatos levegőkiáramlásra, és arra, hogy lazák maradjanak a „beszélőszerveink”.

 A felnőttkori dadogás miatt az érintettek hajlamosak erőlködni (ezzel akarják pótolni a folyamatos levegőkiáramlást), és közben az ajkaik belemerevednek az első hang megformálásába. Ezt a jelenséget mindenki saját magán könnyen megfigyelheti, ha ez a hang a fent említett betűk valamelyike.

Felnőttkori dadogás GY.I.K. tipp:

A felnőttkori dadogás leküzdésében is nagyot lépsz előre, ha kiküszöbölöd ezt a hibát

Miért keresek az eredetileg tervezet szó helyett, más szavakat? Cry

Ezt a szakma radarozásnak hívja. Beszéd közben előregondolkodunk, keressük a „nehéz” szavakat. A felnőtt dadogók szinte 100%-ra jellemző ez a fajta viselkedésmód, de már a 8-10 éves gyerekek közül is sokan használják.

Vannak, akik ebben nagyon ügyesek, egy kívülálló észre sem veszi, hogy az érintett beszéd közben cserét hajtott végre. Csupán az tűnik fel neki, hogy a „talált” szó kicsit kilóg a szövegkörnyezetből. Akik ebben kevésbé járatosak náluk helyenként nagyon kiütközik a helyettesítő szó.

 Miért javaslom, hogy kerüld a radarozást?

Amikor azt hiszed, hogy megosztod a figyelmed a beszéded, és a gondolataid között, valójában ide-oda ugrálsz. Itt is vagy egy kicsit és ott is. Ez a figyelemmegosztás, az ide-oda ugrálás bizonytalanabbá teszi a beszédünket. Persze, mi is idegesek leszünk, ezen kívül hosszú távon kifárasztja az embert.

 Emiatt még fokozódik a szorongás, tovább erősítve a dadogás ördögi körét. Amikor szorongunk, erősödik a beszédfélelmünk. Kevésbé megyünk bele új megoldásokba, inkább engedjük, hogy a régi, megszokott rutin szerint szólaljunk meg.

 Felnőttkori dadogás GY.I.K. tanács:

Az a tapasztalat, minél ügyesebb valaki a radarozásban, annál többet kell dolgoznia a felnőttkori dadogás legyőzésén. Ismerem ezt az állapotot, magam is zseniális radarozó voltam. Tudom, ha képes vagy megbékélni ezzel a képességeddel, akár még előnyödre is fordíthatod. Mikor dolgozol a dadogásod csökkentésén, már nem arra használod, hogy megfutamodj egy nehéz szó elől, hanem arra, hogy fenntartsd vele a beszédfolyamatosságot úgy, hogy ugyanazt a témát akár többféleképpen is el tudod mondani. Így csökken a beszédfélelem, nő a magabiztosság, a “képes vagyok rá” érzés.

Hidd el, az első pont a legjobb választás! Wink

 • Mert igaz, hogy többet kell dolgozni vele, viszont az eredmények már a kezdetektől jönni fognak. Először a kicsik, később a nagyok is.
 • Mert igaz, hogy pénzbe kerül, de ez egy busásan megtérülő befektetés az új életedhez.
 • Mert ez nem zsákbamacska, hiszen pénz visszafizetési garancia jár hozzá, így nem kockáztatsz semmit.
 • Mert otthon, kényelmesen, a saját ütemed szerint tanulhatsz.

Olvasd el a részleteket! Cool

8 thoughts on “Felnőttkori dadogás GY.I.K.01: Gyakran elakadok a szókezdéseknél, főleg a t, k, m betűknél

  • Kedves Gábor!
   Nekünk dadogóknak beszédküszöbünk van. Erről bővebben a fizetős anyagaimban írok. A lényeg, mi azzal az adottsággal születtünk, hogy stressz esetén megfeszülnek a hangszálaink, ha ez a feszesség elér egy értéket (beszédküszöb), akkor beszélni már nem, csak dadogni tudunk.
   Ezért a cél, hogy minél gyakrabban, és minél hosszabb ideig a beszédküszöb alatt tudjunk maradni.
   Ennek az általam ismert módját tanítom a Győzd le a dadogásod leckecsomagban. A cikk alján van a link, kattints és olvasd el a részleteket!

 1. Egy latin név nem sokat mond. A felnőttkori dadogásnál a tünetek csak a jéghegy csúcsa. Azok a kezelések, amelyek a tünetekre koncentrálnak, hatástalanok maradnak. Ahogy a jéghegynél is, a dadogásnál is, ha a mögötte álló gondolatokat, hiedelmeket, meggyőződéseket változtatjuk meg, akkor a tünetek is fokozatosan csökkenni fognak. Ezzel foglalkozik a Győzd le a dadogásod leckesorozat, keresd meg a részletes leírást a honlapon.

 2. Mint anyuka erdeklodom,hogy a fiam 17 eves lesz novemberben es neki szeretnek segitseget de nagyon ezert ezt a tanfolyamot neki kell elvegezni. Ezert majd o fog jelentkezni, de termeszetesen en is szeretnem kovetni az esemenyeket. Nagyon remenykedem! Udv. Eva

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..