A felnőttkori dadogás hatékony kezelése

Hogyan csökkenthető a felnőttkori dadogás?

 Szinte minden érintett keresi a módot, hogyan tudna jobban beszélni, hogyan tudja még inkább elfogadtatni magát másokkal? Miért rekednek meg mégis a dadogós beszédben?

A dadogás rossz szokás

A dadogás rossz szokás, amit meg lehet változtatni

A felnőttkori dadogás gyökerei a gyerekkorba nyúlnak vissza

A szülők úgy érzik, a gyerek sok sérülést fog beszerezni, ha a többi gyerek kiskorában csúfolja, bántja. Lehet, hogy előfordulnak ilyen esetek, viszont a gyerek nem tanulja meg a dadogása ellenére is elfogadtatni magát. Úgy érzi, ő képtelen megfelelni a külső elvárásoknak.

Azok a dadogó gyerekek, akiket kevésbé féltenek, és vannak barátaik, lehet, hogy kapnak néhány sértő szót. Megszokják, alkalmazkodnak. Észreveszik, lesznek, akik elfogadják őt így is, velük barátkoznak, és lesznek, akik nem komálják őket annyira. Őket elkerülik.

 Amennyiben a szüleik is hatékonyan tudnak nekik segíteni, gyorsabban megtapasztalják, nem fogunk tetszeni mindenkinek. Nagyon jól érzik magukat azok társaságában, akik elfogadják őt. Nem fogják úgy érezni, kevesebbek azáltal, hogy így beszélnek.

 Azok a gyerekek, akiket túlzottan féltenek, keveset vannak hasonló korúak társaságában, ők azt tanulják meg, hogy a többiek rosszak, csak bántják őt, tőlük félni kell. Ezt viszik tovább felnőttkorba is.

 Szinte mindenkiben ellenséget látnak. Akik utálják a dadogósokat. Még akkor is így fog bemenni egy boltba, hogy az eszével tudja, ez  nem igaz.

 A felnőttkori dadogás gyógyításának kulcsa a szemléletváltás

 Az ilyen ember akkor tud hatékonyan javítani a beszédén, ha elhiszi, hogy a másik nem ellenség. Nem akarja őt bántani. Elfogadja, teljes embernek ismeri el őt.

 Nem könnyű ezt megtenni, ha gyerekkorunkban a szüleink túlzottan óvtak a többiektől. Hiszen a kisgyerekek nagyon őszinték egymással. Néha kegyetlenek tudnak lenni azzal, hogy nyíltan szóvá teszik a másik hiányosságait. Később, mikor nagyobbak lesznek megtanulják, hogyan fogadják el a fogyatékos embert, de kicsiként még nem sokat törődnek vele.

 A felnőtt dadogó a gyerekkorban megtapasztalt élmények kivetítésével, előre elképzeli, őt bántani fogják. Arra gondolnak, lehet, hogy a szemembe nem mutatja ki, de a hátam mögött biztosan így érez.

 Sok páciensnél látom, a túlzott féltés után a szülők nagyobb korban már noszogatják őt, menjen emberek közé, barátkozzon, ismerkedjen.

 Ő nem teszi meg. Hiszen nem szokott hozzá! Ahhoz, hogy megfelelően tudjunk kapcsolatot építeni, kellenek azok a kisgyerekkori emlékek, amikor előfordulhat, hogy sérüléseket szerezve, de megtanultuk, hogyan alkalmazkodjunk a többiekhez. Hogyan kérjünk valamit, hogyan beszéljünk az érzéseinkről.

 A felnőttkori dadogás oka, hogy önmagunkat zárjuk ketrecbe

Kezdetben a szüleink, túlzott gondoskodása, védelme jelentett üvegharangot, később, mi magunk akarunk benn maradni ebben a ketrecben. Sok érintett tisztában van azzal, hogy a zárkózottság hosszútávon rosszabbá teszi a beszédét, még sem változtat rajta.

 Ragaszkodik a megszokott, ismerős dolgokhoz. Ezért a felnőttkori dadogás gyógyításának egyik fontos eleme, hogy az érintett felismerje azokat a hibás, félrevezető viselkedési mintákat, amiket követ, aminek óhatatlanul a dadogós beszéd a következménye. Ezek a viselkedési minták gyerekkorban védelmet nyújtottak, de felnőttként már inkább gátolják őt.

 Az esetek többségében, ha „kinyílik a szeme”, ha észreveszi ezeket, máris jelentős javulást könyvelhet el.

 Mikor következik ez be?

Személyenként változó, van, aki könnyebben hajlandó elengedni a régi, megszokott viselkedés mintáit, van, aki jobban ragaszkodik hozzá. Ő is tudja, hogy ez nem jó, de még idő kell neki, amíg megtalálja azt az új módot, amire hajlandó váltani.

 Tapasztalataim alapján elmondhatom, szinte mindenki, aki nekiáll a Győzd le a dadogásod tréningnek, azért kezdi el, mert változni akar. Így érdekelt abban, hogy megkeresse azt a számára előnyösebb viselkedési és kapcsolatépítési módot, amire leváltja a gyerekkori rossz szokásokat.

 Miről ismered fel, hogy még nem állsz készen ekkora változásra?

Amikor tudod, hogy akadályoz a beszéded, de mégis inkább maradsz a megszokottban. Kifogásokat gyártasz, megmagyarázod magadnak, miért elfogadható számodra ez az állapot.

Megértelek. Aki még nem áll készen, az inkább haladjon kisebb lépésekben. Olvasson, nézzen körül itt a honlapon. Igyekezzen az itteni morzsákat hasznosítani. Amint készen áll, töltse ki a megrendelőt, és próbálja ki a tanfolyamot kockázat nélkül, pénz visszafizetési garanciával.

A felnőttkori dadogás hatékony kezelésének titka: „készülj a legrosszabbra”

Azoknak javaslom, hogy kezdjék el a leckesorozat feldolgozását, akik felkészültek a „legrosszabbra”. Mit értek ezen? A legrosszabb helyzet, ha semmit sem fog javulni a beszéded.

 Most talán azt kéne mondanom, ilyen nincs. Volt már olyan, hogy az illető megvette a leckesorozatot, megkapta a 45 napos e-mail tanfolyam leveleit, de nem foglalkozott a tanulással. Úgy érezte, nincs ideje naponta 20 percet ezzel foglalkozni, inkább marad a megszokott, ismerős beszédnél.

Mivel úgy döntött, hogy megtartja a leckéket, amikor úgy érzi, elkezdheti őket feldolgozni. Ha szüksége van segítségre, csak írnia kell a címemre.

 Sokan kérdezik, mennyi idő alatt lehet megszabadulni a dadogástól?

A beszédküszöbünk, amiről a Dadogás rossz szokás cikkben írok, életünk végéig megmarad. Ettől sosem szabadulunk meg. (jelen tudásom szerint)

 Amit elérünk, az az, hogy nagyobb lesz a mozgásterünk, folyamatosan, egyre hosszabb időt töltünk a beszédküszöb alatt. Ebben hatékony segítség a Győzd le a dadogásod tanfolyam. Azoknak ajánlom, akik komolyan elhatározták, hogy javítanak a beszédükön. Akik előbb szeretnék kicsiben kipróbálni a módszert, nekik az Azonnali beszédkönnyítő villámtippek a tökéletes megoldás.

 A Dadogás rossz szokás cikkben olvashattad, ha alatta maradunk, akkor nem váltódik ki a dadogás reflexe. Ha már benne vagyunk a dadogásban, akkor csak úgy tudunk kijönni belőle, ha megállunk.

 Amikor benne vagyunk egy reflexben (pl. ráütnek a térdünkre) azt már nem mi irányítjuk. Az a jó ezekben a reflexekben, hogy viszonylag rövid idejűek. Tehát, bármikor ki tudunk lépni belőle, ha akarunk.

 Most talán vitatkozol velem. De hogyan, mikor hiába állok meg, amikor újra beszélni akarok, megint csak dadogva szólalok meg.

 Igen, ez így van. Mert még mindig akkor akarsz megszólalni, mikor a beszédküszöb felett vagy.

Akik megvásárolják a Győzd le a dadogásod leckesorozatot, és kérik a személyes tanácsadást. Ők akár néhány nap alatt is jelentős változást tudnak elérni, mert észreveszik, nem kell „elfelejteni” a dadogós beszédet, csupán egy-két apró kiegészítést kell eszközölni rajta.

 A felnőttkori dadogás megszüntetésén mindenki dolgozik, az is, aki tagadja

Szerintem te is érzékeled magadon azt, ami nekem is sokat segített, ne adjam fel a megfelelő módszer felkutatását.

Otthon, ha biztonságos környezetben vagyunk, folyékonyan beszélünk. Tudunk beszélni! Nekünk nem az A, vagy a T betű kiejtését kell újratanulni.

 Csupán azt kell megtanuljuk, hogyan tudunk a beszédküszöb alatt maradni.

 Sokan erre különféle technikákat próbálnak megtanítani az érintetteknek.

Nem egy közülük idegen a beszédtől, természetellenes. Amikor még magam is kerestem a módját, hogyan tudom csökkenteni a dadogásom, és ilyen tanácsokat kaptam. Egyszerűen azt mondtam, inkább maradjak életem végig dadogós, de nem vagyok hajlandó alkalmazni ezeket.

 Miért sikeres a Győzd le a dadogásod tanfolyam?

Mert számomra fontos szempont volt, hogy olyan módszert találjak, amit az érintettek el tudnak fogadni, szívesen tanulnak meg, és örömmel alkalmazzák.

 Ezért lehet látványos javulásokról beszámolni, akár 20 nap alatt is. Természetesen ez egy friss állapot, azért még ennek rögzülnie kell. A kezelés menete alatt a rögzítés, az új szokások megtanulása fontos elem.

Milyen szakaszokon megy át a felnőtt dadogó a kezelés alatt?

 1.  Szinte mindenki onnan indul, hogy van egy állapot, amiben nem érzi jól magát. Elhatározza változtat ezen, megrendeli a tanfolyamot.
 2.  Felbontja a leckesorozatot tartalmazó csomagot. Ami természetesen önállóan is feldolgozható. Viszont sokkal gyorsabban jönnek az eredmények, ha személyesen is felveszi velem a kapcsolatot, és ahogy halad a leckék feldolgozásával, beszámol a tapasztalatairól, elfogadja a személyes, csak neki szóló tanácsaimat is.
 3.  A harmadik szakasztól félnek a legtöbben. Hiszen itt összekuszálódik minden. Ahhoz, hogy javulás következzen be, a régi beszédmódot már nem tanácsos alkalmazni, az új beszédmód megtanulása ugyan nem nehéz, de még szokni kell. Megtenni azt a nagy ugrást, hogy félelem nélkül élőben gyakorolni, nem könnyű. Ezen a szakaszon könnyebben jutnak át azok, akik igénybe veszik a személyes segítségemet. Megfogadják a tanácsaimat.
 4.  Felfedezik, hogy szinte alig kell új dolgokat tanulniuk, mert a képességek végig ott voltak bennük, csak nem használták őket. Ahogy ez a felfedezés megtörténik, rájönnek, hogy képesek beszélni, máris a negyedik szakaszban vannak. Az új képességek kifejlesztésénél.
 5. Az ötödik ezek begyakorlása, megszilárdítása. Ennél a tanfolyamnál nem egy rendelőhöz szoksz hozzá. Végig az eredeti környezetedben tanulsz, gyakorolsz. Minden sikerélmény megerősít abban, hogy képes vagy jól beszélni. Ezért tartós ez a módszer. Akik megismerik a Győzd le a dadogásod leckesorozatot, tudják a  tartós eredményekhez a nap minden szakaszában fontos gyakorolni. Megtanulják a kudarcok átélése helyett a sikerélményeket begyűjteni, elraktározni, erőt meríteni belőlük.
 6.  A hatodik, befejező szakaszban, az új beszédmód megszilárdul. Ezután már sokkal magabiztosan, könnyebben beszélünk.

 Miért elterjedt az a nézet, hogy a felnőttkori dadogás gyógyítása szinte lehetetlen?

Miért siklik félre a legtöbb kezelés?

Mert azt akarják bemagyarázni, hogy a te személyed elfogadhatatlan, egy másik emberré kell átalakulnod. Valójában úgy, ahogy vagy, teljesen rendben vagy. Csupán néhány szokástól kell megválnod, így nyíltabb, teljesebb ember leszel, aki tudja magáról, hogy értékes, tudja, tisztelni a másikat, és jól érzi magát abban a helyzetben, ahol beszélnie kell.

 Ugye te magad sem hiszel abban, ha elmész valahova gyakorolni két órát egy héten, azzal jelentős javulást érhetsz el?

3 thoughts on “A felnőttkori dadogás hatékony kezelése

 1. Kedves Éva! Két éve megvettem a leckéid 6 részét,csak lustaságból nem is gyakoroltam kellően! Leckéid megértésével és tanulási ütemével voltak gondjaim. Most megint elhatároztam h komolyan hozzákezdek,légyszives segíts hogyan és miképpen gyakoroljak,mi a legfontossabb amit feltétlen végeznem kell! Köszönöm!

  • A legelső tanácsom, hogy fogadd el magad olyannak, amilyen vagy. Ehhez állj a tükör elé, és ott gyakorolj. Igen, hangosan szólalj meg!

   Kövér emberektől hallom, hogy nem szeretnek tükörbe nézni, mert az „nem én vagyok”. Majd akkor belenézek, mikor már lefogytam. Az vagyok én. Na, hát ők azok, akik sosem fognak lefogyni.
   Bármilyen nehéz is, el kell fogadni, ha van egy csúnya anyajegyem, az is én vagyok, akkor is, mikor még rajtam van, és az is én vagyok, akinek már eltávolították ezt a szépséghibáját. Bárhogy nézek ki, bárhogy beszélek, ez mind én vagyok.

   Állj a tükör elé, gyakorolj. Tudod, hányszor mondtam el a tükör előtt, hogy “Budapestre kérek egy vonatjegyet?”. Meg sem tudom mondani. Igen, mire élesbe került a dolog, újfent dadogtam. De, nem adtam fel. Tovább gyakoroltam, ha orvoshoz, ha bankba, ha a postára mentem, mindent elpróbáltam. Aztán éreztem, hogy egyre jobb lett.

   Szia Zsolt!
   Örülök, hogy újra hírt adtál magadról, örülök, hogy ismét nekikezdesz a tanulásnak. Ahogy ígértem, nem számít, mikor vásároltad meg a leckéket, amíg foglalkozol velük, addig számíthatsz a segítségemre.

   Tehát első lépés a tükör. Ahogy olvasod a leckéket, és otthon gyakorolsz, mindig állj a tükör elé!

   Emlékszem, nálad még egy probléma volt, ami szintén sok emberre jellemző. Ez a gyorsan, könnyen, hatalmas lépésekben haladni. Na ez szintén olyan ok, ami miatt nem lehet a felnőttkori dadogástól megszabadulni. Tudom, globalizáció van, a változások felgyorsultak körülöttünk, és nekünk alkalmazkodni kell. Mindent elfogadok, sajnos, olyan régóta beszélünk már így, nálad is már több, mint tíz éve, nekem több, mint harminc évi dadogás állt a hátam mögött. Adj időt magadnak. A kezedben van a leckesorozat egy része.

   Láthatod, a füzetek egyenként 30-40 oldalasak. Azt írom, legalább egy hetet szánj a gyakorlásra, legalább napi 20 percben. Ez a minimum. Azok teszik jól, akik a füzetek végén található gyakorlatok betanulására szánnak egy hetet, és végig, a javasolt 9 hónap alatt, amíg végighaladnak a füzeteken, újra és újra visszatérnek a korábban megtanult gyakorlatokhoz.

   Tehát ismételj, ismételj, és újfent ismételj. Közben bárhol elakadsz, írj nekem, és segítek. Csak egyet kérek, szánd rá a megfelelő időt. Amit az egyik embernek könnyű megtanulni, a másiknak nehezebb. Nem vagyunk egyformák.

   Ha úgy könnyebb, fogj egy füzetet, és írd ki a lényeget. Fogalmazd meg a saját szavaiddal. Később ismétléskor rendszeresen olvasd át a SAJÁT jegyzeteidet. Hidd el, megéri. Az eredmények nem maradnak el.

   A harmadik ok, nem szeretünk hibázni. Azt gondoljuk, addig kell otthon gyakorolni, amíg hibátlanok nem leszünk. Addig mások előtt nem is szabad megszólalni. Ez lehetetlen. A beszéddel tartunk kapcsolatot másokkal. Merj hibázni, merj megszólalni. Mond úgy, ahogy tudod.

   Közben elemezd ki, hogyan sikerült, melyik az a tanács, amiről olvastál a füzetekben, és most nem alkalmaztad. Bizonyára te is tapasztaltad már, a hibák kielemzéséből sokat lehet tanulni.
   Gondolj vissza a tanuló éveidre a szakmádban, neked mindig minden sikerült elsőre?
   Én kertész vagyok, többek között gyümölcsfákat is metszek. Számtalanszor előfordult, mikor már levágtam az ágat, rögtön láttam, ezt nem így kellett volna. Ez van, hibázunk, és tanulunk. Legközelebb már tudjuk, hogyan NEM fogjuk csinálni.

   Még sok tanácsom lenne, de befejezem. Még egyszer örülök, hogy újra nekiállsz a leckéknek, szívesen segítek, ha szükséged van rá, csak írnod kell.
   Bízom benne komoly az elhatározásod, és megveszed a hiányzó leckéket is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..