Dadog a gyerek, 3 végzetes szülői hiba, amiről nem is gondoltad volna

Minden család nehezen éli meg, ha a gyerek dadog.

Sokan reménykednek, talán elmúlik.

Ezzel követik el az első végzetes hibát:

Halogatnak! (Mikor dadog a gyerek)

Holott a dadogás az csak egy tünet. Ami lehet, hogy egy rövid időre „eltűnik”, de bármilyen kis stressz, feszültség hatására a legváratlanabb időközökben újra előjöhet.

Ugyanis mi érintettek beszédküszöbbel születtünk. Amit akkor lépünk át, ha megfeszülnek a hangszalagjaink. Mikor beszélni nem, csak dadogni tudunk, ráébredünk, a testünk nem engedelmeskedik nekünk. Nem úgy működik, ahogy mi szeretnénk.

Ez gyerekkorban még nem tudatosul bennünk azonnal. Ezért ha időben közbelépünk, kisebb az esély, hogy szokássá válik, hogy minden stresszes helyzetre így reagáljunk.

A legjobb már óvodás korban foglalkozni vele. Sok kisgyereknél az iskola kezdete még tovább erősíti a dadogást, hiszen ebben a korban összehasonlítjuk magunkat másokkal.

Mikor már látszik, hogy ez a fajta beszéd bizony megmarad, jön a második végzetes hiba:

Ha a szülő nem hisz abban, hogy ezen lehet segíteni

Pedig a dadogás egy tanult viselkedés. Mivel nem így születtünk, hanem megtanultuk, ezért változtatni is tudunk rajta. Mindez sokkal könnyebben megy, ha érezzük, hogy a környezetünk támogat minket, és elfogad.

Itt most egy kicsit átugrok más témára.

Akik már évek óta követnek engem, bizonyára észrevették, hogy közel két éve kevesebb bejegyzés készült az oldalra. Ennek oka, hogy eddig csak felnőttekkel foglalkoztam. Ez viszonylag „könnyű” volt számomra, hiszen magam is érintett vagyok. Minden, amit nekik javaslok, saját magam is kipróbáltam, és tudom, hogy megfelelő gyakorlással segítenek.

Viszont minduntalan beleütköztem abba a gondolatba, hogy „ha ezt a szüleim gyerekkoromban már tudták volna”, akkor most nekem nem kellene ilyen szokások megváltoztatásával küzdenem.

Ha a gyerek dadog

Ha a gyerek dadog, minél hamarabb keress neki segítséget

Az egyik ok ez volt. A másik ok, hogy ma már gyerekekkel is foglalkozom, az volt, hogy egyre több szülő keresett meg a kérésével. Ezért, elkezdtem kutatni, hogyan lehetne elérni, hogy már gyerekkorban csökkenhessen a dadogás?

Igen, jól látod, nem arról írok, hogy teljesen elmúlik ez a probléma. Hiszen a beszédküszöb, véleményem szerint egy adottságunk, ezzel születtünk. A módszeremmel azt tudjuk elérni, hogy minél gyakrabban, és minél hosszabb ideig a beszédküszöb alatt tudunk maradni. Azt fogadd el, hogy bármikor előfordulhat olyan beszédhelyzet, mikor átkerülünk a beszédküszöbön túlra.

De már nem vagyunk tehetetlenek, vannak eszközeink, amivel vissza tudunk jönni. Sőt, idővel ha érezzük, hogy a „közelében járunk”, ki is tudjuk védeni.

Szerencsére találtam néhány ígéretes módszert, ami a hozzám forduló szülők gyerekeinél működik, és 1-2 hónapon belül érezhető eredményeket tudunk vele elérni.

 

Nézzük más szemmel a dadogó gyerekeket

Dadog a gyerek 1

A dadogás már egész kis korban is torzítja a gyerek személyiségét, ezért ne vedd félvállról, ha a gyermeked dadog. Most már tudod, mi az élettani dadogás és mi nem az, ezért semmiképpen se halogass. Kattints a képre és nézd meg, melyek a legfontosabb tudnivalók, szülőként hogyan segíthetsz, ha gyermeked dadog, és még 12 év alatti.

Ami nagyon fontos a szülők felé. Nem a gyerekkel foglalkozom személyesen! A szülőknek adok tanácsokat, ezzel is csökkentve azt a tehetetlenséget, tanácstalanságot, ami a gyermekük dadogása láttán, kialakul bennük. Meggyőződésem, hogy a család tehet a legtöbbet azért, hogy a gyerek már kiskorában elhagyja a dadogást.

Természetesen minden gyerek más és más, ahogyan minden felnőtt dadogó is. Vannak bizonyos közös vonások, de az eddigi munkám azt mutatta, hogy elég nagy az a terület, ahol szükség van személyes, csak az érintett családra vonatkozó tanácsokra, javaslatokra is.

Azt szeretném kérni, hogy szülőként csak akkor fordulj hozzám tanácsért, ha elfogadod, hogy ebben a munkában a gyereken és rajtam kívül, neked, nektek is aktívan részt kell vennetek.

Valamint még egy fontos információ. Most még sajnos, nem tudok segíteni a középiskolásoknak. A jelenlegi módszerem 3 és 12 éves kor között működik hatékonyan, ebben a korosztályban tudunk közösen érezhető javulást elérni.

A kutatással és fejlesztéssel továbbra sem állok le. Remélem, idővel megoldódik ez a probléma is.

De folytassuk.

A harmadik végzetes hiba, ami visszafogja a gyerekeket a haladásban

Mikor látják, hogy a szüleik idő előtt, túlzottan görcsösen várják az eredményeket. A gyerek azt érzi, hogy sürgősen „produkálni” kell valamit. Így ő is elkezd görcsölni, s így épp az ellenkezőjét éri el annak, mint amit szeretne.

Pedig ennek nem kéne így lennie. Szülőként fogadd el, sok mindent tehetsz azért, hogy a gyermeked jobban érezze magát, de ezt a meccset neki kell lejátszani. Ő az, aki az oviban, az iskolában beszélni fog a társaival, a barátaival, az óvó nénivel, a tanító nénivel, és a tanárokkal, már felsősként. A felnőttekkel te is konzultálhatsz, de a kortársakkal való kapcsolataiban maradj a pálya szélén. Mi, ott már csak megfigyelők lehetünk, és csak drukkolni tudunk neki, hogy használni fogja a tőlünk tanultakat.

Amennyiben a te gyereked is dadog, mindenképpen nézd meg hogyan tudsz neki segíteni.

Egy kattintást megér!

2 hozzászólás a(z) “Dadog a gyerek, 3 végzetes szülői hiba, amiről nem is gondoltad volna” bejegyzéshez

 1. Kedves Éva!
  régóta követem az írásaid és gratulálok kitartó munkádhoz. 25 éve fejl.ped.-ként, 20 éve kineziológusként dolgozom nyugat Magyarországon és Ausztriában. Számtalan kis dadogó kliessel dolgoztam már és sok stresszoldó technikát hatékonyan alkalmazunk. Nyitott lennék megismerni a te módszered is , hogy tovább tudjak néhány makacs esetet küldeni hozzád.
  Várom válaszod : T. Tünde Kineziológus

  • Kedves Tünde!
   Örülök, hogy olvasod az írásaimat. Nyitott vagyok az együttműködésre, írj a kapcsolat oldalon, és megbeszéljük a részleteket.
   Többnyire e-mailben, online dolgozom, ha szükséges skype, és mobil telefonos kiegészítéssel. Személyesen is tudok fogadni pácienseket Pécsett, bár semmivel sem nyújtok többet akkor, ha eljön hozzám valaki, mintha levélben vagy skype beszélünk.
   Kedves Tünde, várom a leveled!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..