Kérdések a dadogásról

Nagyon sok babona, félreértés, tévhit van a felnőttkori dadogással kapcsolatban, de hasonló a helyzet a gyermekkori dadogás témakörében is. Ha benned is vannak kételyek, vagy csak szeretnél többet tudni, gyere, olvasd el, milyen kérdéseket szoktak feltenni a leggyakrabban?

a felnőttkori dadogásról

A dadogás rossz szokás?

Igen, bármilyen furcsa, valójában a dadogó beszéd egy évek óta ismételt, megtanult (nem így születtünk) rossz szokásunk.

Hogyan tanultuk meg? Erről itt írok bővebben

Milyen életkorban érdemes a dadogás gyógyításával foglalkozni?

A beszédünk javításán, véleményem szerint, egész életünkben dolgozhatunk. Nincs „tökéletes” állapot, mindig fogsz találni rajta javítani valót, ahogyan én is.

Bármikor érdemes elkezdeni, hiszen ha érintett vagy, te is észreveszed magadon, hogy egyik nap jobban beszélsz, a másik nap rosszabbul.

Vagyis a képesség az „elakadások nélküli beszédre” benned is ott van, csak még nem használod tudatosan.

Ha megfogadod a tanácsaimat, akkor a beszéded azért lesz folyékonyabb, mert már tudni fogod, hogyan lehet könnyebben megszólalni.

Az első időkben ez a váltás még sok figyelmet igényel, később már olyan automatikus lesz, mint az autóvezetés. Mikor bekanyarodsz jobbra, a jobb lábadat felemeld a gázról, a bal lábaddal benyomod a kuplungot, kettőbe váltasz, a jobb lábaddal nyomod a gázt, a ballal felengeded a kuplungot, a kezeddel tekered a kormányt, közben pedig még gyalogosokat is elengeded.

Ennek a mozdulatsornak a neve a fejedben csupán csak annyi, hogy: „most jobbra fordulok”.

Ilyen lehet a beszéded is, ha teszel érte.

Ne higgy nekem, próbáld ki!

Olvass itt tovább: A dadogás kezelése felnőttkorban

Mi a beszédküszöb?

Mikor beszélünk, a hangszalagok rezegnek. Pontosabban a kifújt levegő rezegteti őket. A dadogóknál stressz esetén a hangszalagok megfeszülnek. Ha beszélni akarnak nem tudnak, mert olyan feszes a hangszalag, hogy nem rezeg. Ezért akadnak el. 

Ezt a pontot, vagy értéket, ahol a hangszalagok már nem rezegnek, mert olyan feszesek, hívjuk beszédküszöbnek. 

Ha ezt átléped, beszélni már nem, csak dadogni tudsz.

A gyerekekben, ha segítünk nekik, még meg van az a képesség, hogy visszatalálnak a beszédküszöb alá. Ezért adok tanácsokat a szülőknek. 

A felnőtt dadogóknak mindezt meg kell tanulniuk. A Győzd le a dadogásod leckesorozatban részletesen leírom, hogyan, milyen gyakorlatokkal sikerült javítanom a saját beszédemen. 

Elmúlt a dadogás, aztán visszajött, miért van ez?

Van egy jó hírem, és egy rossz. Melyikkel kezdjem?

A rossz hír, neked is van beszédküszöböd, és át is szoktad lépni, ezért dadogsz.

A jó hír, hogy már tudsz úgy beszélni, hogy nem léped át a beszéd küszöbödet, ezért érezted úgy, hogy „elmúlt”.

Most már csak meg kell tanulnod tudatosan csinálni mindezt, és újra el fog tűnni a dadogásod. Gyere tanuld meg velem. Nézd meg, milyen ajánlataim vannak a felnőtt dadogóknak, és a dadogó gyerekek szüleinek.

a gyermekkori dadogásról

Mi az élettani dadogás?

A beszédnek, nagyon leegyszerűsítve, két része van. Az egyik a tartalom, a gondolataink, amit közölni szeretnénk, a másik, a motoros funkció. Az a bonyolult mozdulatsor, ahogyan a kifújt levegő segítségével, a hangszalagjaink, a szánk, a nyelvünk, a fogsorunk, és az ajkaink harmonikusan együttműködve, a hangokból összefüggő szavakat, mondatokat alkotnak.

Mikor a kisgyerekek beszélni tanulnak, ez két funkció (a gondolkodás, és a beszéd motoros része) összehangolása még nem tökéletes.

Ezért tűnik úgy, mintha a kisgyerek néhány hétig hangokat, szavakat ismétel.

Azért hívjuk élettani dadogásnak, mert mikor a beszéd ezen két funkciója összecsiszolódik, a gyerek már rutinosan használja őket, ez a fajta „dadogás” magától eltűnik.

Fontos! Az élettani dadogás általában 6-8 hétig tart, de sosem tart 3 hónapnál tovább.

Mindig csak az éppen beszélni kezdő gyerekeknél fordul elő. Vagyis, az már nem élettani dadogás, mikor a gyerek már két éve folyékonyan beszél, és hirtelen dadogni kezd. Ilyenkor minél előbb keressünk segítséget.

Olvasd el még ezt a cikket is: Dadog a gyerek az óvodában.

Beszéljünk a gyerekkel a dadogásról?

Ha te is azt gondolod, azért mert nem beszéltek a gyerekkel a dadogásról, akkor ő saját maga nem is veszi észre, hogy megakad beszéd közben. Ne áltasd magad. Sajnos ő is érzi, tudja, hogy „baj van”, csak nem érti, most mi történik vele? Úgy érzi, magára hagyták. Ezért jelezd neki, hallod, hogy nehezen jönnek a szavak. Bővebben itt olvashatsz róla.

Dadogó gyerek most kezdi az iskolát, kell őt félteni?

Az iskolakezdés mindig nagy változás a gyermekek életében. Sokféleképpen reagálhatnak rá. Van, aki izgalommal várja a nagy napot. Lelkesen készül, pakolja az új táskáját, tolltartóját. Van, aki fél, inkább maradni szeretne még. 
Segítsünk nekik. Legfőképpen azzal, hogy elmondjuk, majd akkor ráérnek izgulni, mikor eljön az ideje. Addig még sok napot játszhatnak.

A dadogó gyerekek többsége nehezen fogadja a változásokat, fél az újtól.

Nekik segítség, ha már május, június folyamán találkozhatnak az új tanító nénivel. Egy kapaszkodó, akit már „ismernek”. 
Fontos tudni, és előre készülni rá, hogy az iskola egyben „verseny” is, ki olvas a legszebben, ki tud jól rajzolni, a legügyesebb futásban, stb. 
A gyerekek általában öt éves koruk után kezdik önmagukat összehasonlítani a kortársaikkal. Észreveszik a különbségeket önmaguk, és más gyerekek között. 
Szülőként nagyon fontos elmagyarázni nekik, mindneki másképp egyforma. A jó rajzkészség, vagy rátermettség a tornaórán egy adottság. Fontos, hogy gyermekünknél is megtaláljuk azt a készségét, „amire büszke lehet”, amiben ő ki tud tűnni a többiek közül. Amit mások is elismernek. 
Fontos, hogy segítsünk megtalálni ezt a gyermekünkben.

Amennyiben a te gyermeked dadog és nagyon nem szereti a változásokat, a Miért dadog a gyerek? című 4 db ekönyv segíthet. Nézzetek rá! 

További tanácsok iskolakezdéshez: Kattints!

Dadogás tünetei

A dadogás legjellemzőbb tünete, hogy megakadunk beszéd közben. Ennek kétféle típusa van. Az egyik a tónusos dadogás, mikor nem tudjuk elkezdeni a beszédet, vagy megakadunk az első hangnál.

Klónusos dadogásnál ismételgetjük a szótagokat, az ilyen beszédet a szótagok vagy szavak gyors ismétlése jellemzi.

Olvass itt tovább: A felnőttkori dadogás tünetei

 

Van kiút a dadogásból!

Ahogy olvastad, bármilyen életkorban érdemes fejleszteni a dadogó, akadozó beszédet. Nézz körül milyen megoldásokat kínálok felnőtt dadogóknak, és hogyan segíthetnek a szülők, ha dadog a gyermekük. Vagy szerezz még több információt a dadogásról a tudástárból!

Felnőtt dadogóknak

Bizonyára észreveszed, egyik nap jobban beszélsz, a másik nehezebben. Te is képes vagy megtanulni, hogyan maradj mindig a legjobb formában!

Dadog a gyermeked?

A gyermekek nem értik, nem tudják mi történik velük, mikor dadognak. Segíts neki, hogy érezze, együtt le tudjátok győzni a gyermekkori dadogást!

Élet dadogóként - Igaz történetek

Kétségeid vannak, vajon neked is tudok segíteni? Olvasd el azok történetét, akik már velem tanulnak, és nézd meg, hogyan változott meg az életük.

Iratkozz fel!

Szerezz széleskörű tudást a dadogásról! Hírlevélben értesítelek, ha új cikk kerül fel a honlapra. 

Kövess a facebookon is!

Rövid, hasznos tanácsok felnőtt dadogóknak, és dadogó gyerekek szüleinek. Te se maradj le róla!

WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie BannertőlAW-988440002 UoGGCJ7H5rgBEMLLqdcD