Néhány nap, és eljön életed egyik legnehezebb napja a középiskolában. Iskolakezdés dadogva. Nincs könnyű dolgod, hiszen az első nap eldönti, meghatározza, hogy az előtted álló négy évben milyen viszonyban leszel a tanáraiddal, az osztálytársaiddal.

Iskolakezdés dadogva, egész biztos, hogy rémálomnak kell lennie?

  • Hogyan veheti sikeresen ezt az akadályt az, aki dadog?
  • Mit tegyen, hogyan mondja ki a nevét?
  • Hogyan csökkentheti az ilyenkor fellépő elviselhetetlen feszültséget?

Ha te is ebben a cipőben jársz, ugye rengeteg kérdés forog a fejedben, hogyan kelts jó benyomást? Látod magad totálisan leégve a többiek előtt. Mindenki sorban feláll, elmondja a nevét, honnan jött, milyen iskolába járt eddig. Azon gondolkodsz, hogyan úszhatnád meg? Jelents beteget?

Szerencsére erre nincs szükség, a bemutatkozás feszültségét, a beszédfélelmet máshogy is lehet csökkenteni. Előtte azonban nem árt, ha tudod:

Az első nap, az első benyomás sorsdöntő

A tanárok, az osztálytársaid ezen a napon mérik fel, számukra szimpatikus leszel-e vagy sem? Hogyan fognak az elkövetkező négy évben hozzád viszonyulni?

Utána már tehetsz bármit, az első benyomás annyira beleég a többiek tudatába, hogy a hátralévő évek eseményei sem fogják onnan kitörölni.

Ezért nem mindegy, hogyan indulsz neki ennek a napnak.

iskolakezdés dadogva

Kezdheted úgy is, ahogyan mások

a „majd csak lesz valahogy”, „úgyis totál égés lesz ez a nap”, „úgy sem tehetek semmit” hozzáállással, vagy megfogadod a tanácsomat, és beszélsz a szüleiddel.

Például édesanyád még az évnyitó előtt, találkozzon az osztályfőnökkel, mondja el neki, lesz egy ilyen gyerek az osztályban. Nem kell ettől a találkozástól félni, hiszen a tanárok is örülnek, ha nem az órán okoz kellemetlen és kínos pillanatokat egy 15 éves diák, aki még a nevét sem tudja.

Mert bármilyen furcsa, nem csak neked kellemetlen ez, hanem a tanárnak is. Ő is zavarban van, hirtelen mit csináljon? Ültessen le, szólítsa fel a következő diákot?

Azt javaslom, jobb ezt megelőzni.
Külön előny, ha te is ott leszel ezen a beszélgetésen, váltasz pár szót az osztályfőnökkel. Szoktatod magad a vele való beszélgetéshez.

A dadogók szeretik a kiszámítható helyzeteket,

sokkal jobban beszélnek olyan emberek társaságában, akiket már ismernek, és megbíznak benne.

Ezt a légkört úgy tudod megteremteni, ha négyszemközt zajlik az első beszélgetés a tanárral. Olyan időben, amikor ő is ráér, amikor nincs semmi zavaró körülmény. A kommunikációnak csupán töredéke zajlik szavakban, a testünk jelzései ugyanolyan fontosak. Tudat alatt felmérjük, a másik elfogadó vagy elutasító velünk szemben?

Csak ti ketten, úgy könnyebb

Gondolom, dadogásod ellenére te is szeretnél ugyanolyan lenni, mint a többi diák. Megmutatni, te is vagy annyira értékes, mint ők. Fontos, hogy megszokd rögtön az elején, hogy rendszeresen beszélsz az osztályfőnököddel, a tanárokkal.
Előzd meg, hogy a teljes osztály előtt, amikor 20-30 szempár szegeződik rád, akkor történjen meg az első beszélgetés. Ilyenkor olyan erős a beszédtől való félelmed, hogy teljesen félreértelmezed a másik testbeszédét.

Keresd a megfelelő alkalmat

Akár az óra végén, a szünetben, bárhol. Mivel keresd meg?
Bármivel, például, az órához kapcsolódó kérdéssel. Ne feledd, ennek a beszélgetésnek a funkciója az ismerkedés, a hozzászokás. Fontos, hogy észre vedd, ő nem az ellenséged. Lehet, hogy nem tudja pontosan, hogyan viszonyuljon hozzád, de semmiképpen sem akar neked rosszat.

Az osztályfőnök a legnagyobb segítőd

Ha előre tud rólad, akkor abban is tud segíteni, hogy az osztálytársaid is jobban elfogadjanak. Bár még a dadogás sokszor fehér foltnak számít az oktatás, nevelés területén, azért elérhetőek egyes anyagok, amiből a tanárok fel tudnak készülni, és segíteni tudnak neked a beilleszkedésben. Többek között azzal, hogy beszél az osztályfőnöki órán a felnőttkori dadogásról. Ismereteket erről a honlapról is szerezhet.

A gyerekek olyan esetben, amikor nem tudják pontosan, hogyan viselkedjenek, rendszerint a felnőtteket követik. Az iskolában a tanároktól fogják ellesni, hogyan bánjanak egy dadogóval. Ilyenkor sokat segít egy olyan óra, ami rendet tesz a fejekben.

Még a nevedet sem kell kimondanod

Az osztályfőnök segít bemutatkozni az osztálynak. Elmondja azokat az információkat, amitől nagyon félsz, így már neked is könnyebb lesz beszélni a többiek előtt.

Az osztálytársaidnál is alkalmazhatod a négyszemközti beszélgetéseket. Köztük is lesznek, akik számodra szimpatikusabbak, jobban elfogadnak, először velük beszélgess, aztán haladj tovább.

Beszélj a dadogásodról

Ezzel is csökkented a rajtad lévő nyomást. Talán eddig nálatok nem volt szokás beszélni erről. Egy ilyen osztályfőnöki óra ebben is segíthet. A többiek is jobban megismernek, és te is teszel valamit azért, hogy csökkentsd a dadogásodat. A felkészüléshez használd ezt a honlapot!

A dadogás gyógyítása eredménytelen az önbizalom erősítése nélkül

Minden gyerek szeretne jó barátokat szerezni, akik szeretik és tisztelik, e nélkül elszigeteltnek és kiközösítettnek érzi magát. A dadogó gyereket kudarcok érik, és a társai, esetleg a tanárai is kevésbé értékes, a figyelemre kevésbé méltó embernek könyvelhetik el. Igyekezz minden osztálytársaddal valamilyen szintű kapcsolatot kialakítani. Ne okozzon gondot, ha beszélned kell vele.

Ne fogadd el, hogy életed végéig dadognod kell, nézz körül a nyitó oldalon, milyen termékek közül választhatsz.

János nagyapa 15 éves unokájának már segített a Győzd le a dadogásod leckesorozat:

“Az akkor 15 éves múlt unokámmal elhatároztuk, hogy utolsó mentsvárként megpróbáljuk Éva leckéi alapján a beszédjavítását. Mint a 10 lecke anyaga érthető, világos, követhető, és kifejezi a lényeget, segítséget ad ahhoz, hogy ha valaki rendszeresen, kitartóan tanul, foglalkozik az anyaggal, sokat gyakorol, olvas és türelmes, az eredmény nem marad el.”

János, nagypapa

Te döntesz, elkezded most  azonnal lecsökkenteni a dadogásod, hogy minél hamarabb túl legyél rajta, vagy még hezitálsz, és begyűjtesz jó néhány megszégyenítő, porig alázó élményt a beszédeddel kapcsolatban? Megnézem, mit javasol nekem Éva.

Iskolakezdés dadogva – megéri szorgalmasnak lenni

Egy tanács: az év elején húzz bele a tanulásba, mutasd meg a képességeidet, mert ekkor alakítják ki rólad a tanárok a véleményüket. Ekkor „skatulyáznak be”, ha most a szokásosnál jobb teljesítményt nyújtasz, akkor később is számíthatsz a jobb jegyekre. Ha viszont most még úgy döntesz, ráhúzol kicsit a nyári szünetre, később, mikor bizonyítani szeretnél, sokkal nehezebb dolgod lesz.

Egy új osztályközösségbe beilleszkedni nem könnyű, viszont ha sikeresen veszed az első akadályokat, az eredmény minden erőfeszítésedért kárpótol.

Előzd meg az első nap szorongását, csökkentsd a beszédfélelmedet azzal, hogy előzőleg felkeresitek az osztályfőnököt.
Szoktasd hozzá magad a tanárokkal való beszélgetéshez, először négyszemközt válts velük pár szót.
Az osztálytársaiddal is építs kapcsolatot, ne csak néhány emberrel, mindenkivel.
Ugye tudod, milyen fontos az első benyomás? Az elején mutasd meg, mit tudsz.

Hidd el, ha 15 – 16 évesen hozzászoksz ahhoz, hogy a dadogásod ellenére keresed a kapcsolatot másokkal, felnőttként is sokkal nyitottabb leszel, könnyebben alkalmazkodsz az új munkahelyhez, az új munkatársaidhoz. Tévedés azt hinni, hogy ez a nap, csak most lesz egyszer az életedben. Valószínűleg sokszor meg fog ismétlődni, csak mindig máshogy hívják…

Te, kedves olvasóm, hogy emlékszel az első napodra az iskolában, az első napodra az új munkahelyen?

WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie BannertőlAW-988440002 UoGGCJ7H5rgBEMLLqdcD