A kóros beszédfélelem legyőzése is olyan, mint a mesebeli hétfejű sárkány, ami a bennünk élő félelmet szimbolizálja. Mikor a porba hullott fejek gyorsabban nőnek vissza, mint ahogy le tudod őket vágni, ez a bénító félelem. Hogyan birkózz meg vele?

beszédfélelem

Koncentrálj!

úgy, hogy nem arra összpontosítasz, hogy te erre képtelen vagy, hanem arra, hogyan fogod megoldani. Ahelyett, hogy a bénult, tehetetlenségre figyelnél, a cselekvésre összpontosítasz.

Arra figyelsz, miért jöttél, mit szeretnél elintézni.

 A fejedben levő kisördögöt pedig kordában tartod, a negatív gondolatok helyett, a miért nem vagyok képes megcsinálni helyett, a hogyanra kell figyelned.
A kilégzésre összpontosítasz, belégzés helyett, a folyamatos levegőáramlásra, amin, mint egy varázsszőnyeg, rajta ülnek a hangok.

A dadogás ellenszere, ha csökken a beszédfélelem

Ismerjük meg a testünkben azt a három helyet, ahol többnyire összegyűlik a bennünk ragadt félelem. Dadogóként fontos, hogy tudd kezelni a kóros beszédfélelem kiváltotta érzéseket.

Azt szokták mondani, amikor izgatott vagy, vegyél mély levegőt, és lassan, hosszan fújd ki. Gondold azt, hogy ezzel mintegy kifújod a benned rekedt félelmet is.

A kóros beszédfélelem három leggyakoribb területe

Amikor a gyomrodban kavarog a félelem erőtlennek érzed magad. A negatív gondolatok legyőzésére keresd meg azokat a pillanatokat, amikor erős voltál, egyszerűen könnyen el tudtad érni azt, amit akartál. A beszívott levegőt kifújva ezeket, a gondolatokat idézd fel magadban.

Ha úgy érzed, nem szeretnek, a környezeted nem fogad el, a szívedben lévő rettegés megszüntetésére, a hosszú és lassú kilégzés alatt idézd fel azokat a pillanatokat, amikor őszintén szerettek, amikor szeretetet éreztél valaki iránt.

A torokszorító félelem kialakulásában közrejátszik, hogy valamit nem szabad, vagy nem vagyunk képesek kimondani. Biztos hallottad már, „képtelen voltam kimondani”, „egyszerűen nem tehettem meg, hogy elmondom neki”.

Ne őrizgess titkokat!

Ne engedd, hogy benned ragadjon a félelem. A magunkban eltemetett titkok, negatív gondolatok nagyon kártékonyak.
Mondd el valakinek, vagy írd ki a titkos naplódba! Szabadulj meg tőle, érezd a megkönnyebbülést, ahogy felszabadul a légzésed. Ha beszélned kell, erre a felszabadító érzésre gondolj, arra a megkönnyebbülésre, mintha egy nagy tehertől szabadultál volna meg.

Emlékszel még, a félelem egyes fajtái a tested mely részén jelentkeznek? Fel tudod idézni, hogyan küzdheted le őket?

A Győzd le a dadogásod leckesorozat neked is segíthet a kóros beszédfélelem legyőzésében. Itt tudod elolvasni a részleteket!

Szülőként lebénulsz a félelemtől, mikor hallod a gyermeked dadogni? Kerüld el, hogy felnőttként is ezzel a problémával kelljen együtt élnie. Cselekedj most!