Sok szülőt elkap a jeges rémület, mikor először hallja. Talán el sem hiszi, biztos, hogy dadog a gyerekem? Aztán újra hallja. Igen, igaz. Hogyan tovább?

Olyanról is beszámolnak érintettek, ha édesapám tudná, hogy dadogok, nem is tudom, mi történne. Sok esetben a szülő a tanártól kap visszajelzést, meglepetten hallja, dadog a gyereke.

Felnőtt dadogóként a legnagyobb akadály az alacsony önbizalom, alkalmatlanság érzése. Én erre nem vagyok képes, nem felelek meg, stb. ezeknek, a tulajdonságnak a gyökerei a gyerekkorba, a családi, iskolai környezetre vezethetők vissza, ezért nem mindegy, hogy a szülő hogy kezeli azt a helyzetet, mikor dadog a gyerek.

Mivel a felnőttkori dadogás hátterében gyakran húzódnak meg családi okok, ezzel a rövid összefoglalóval szeretném elősegíteni, hogy csökkentsük közösen azt a bizonyos 1%. Sokat segít, ha ti, szülők is tanulmányozzátok a felnőtt dadogókra jellemző viselkedésmódokat, hogy időben észrevegyétek az árulkodó jeleket.

A civilizált államokban a gyerekek közül 4-5%, a felnőtt lakosságból 1% dadog. A természeti népeknél van olyan közösség, ahol nincs is szó a dadogásra, annyira ritka.

Miért dadog a gyerekem?

A dadogás a beszédfolytonosság hiánya, amit az izmok feszültsége, félelem és stressz kísér, ezek kiváltói bizonyos biológiai, pszichikai és szociális okok.
Az esetek 80%-ban a dadogás 2-5 éves kor között kezdődik. Általában a dadogós időszakok között tünetmentes szakaszok is vannak, de olyan kisgyerek is akad, akinél a dadogás folyamatos. Ilyenkor a gyerek helyzete nagyon nehéz, hiszen a dadogás megnehezítheti a beszédképesség normális kifejlődését is. A kisebb megakadásokat a gyerek könnyen tudja kezelni, problémát majd akkor okoz, amikor a megakadások már súlyosabbak lesznek, és az izmok is megfeszülnek beszéd közben. 
Fontos megjegyezni, hogy 2-5 éves kor között gyakori az úgynevezett élettani dadogás, ami azért alakul ki, mert a kisgyerek beszédképessége (beszélni tudása) még elmarad a gondolkodásától, nem képes lépést tartani vele. Ekkor a tünetek pár héttől néhány hónapig tarthatnak, és magától megszűnnek, amint a gondolkodás és beszédképesség „egyensúlyba” kerül.
Iskolás kor előtt még a kisebb megakadások a jellemzőek: de-hát, én én, a-amikor, ahogy- ahogy vesszük, tu-tu-tudom. Néhányan már ekkor is törekszenek a folyamatosságra, és ez túlerőltetéshez vezet. Ami a test izmaiban feszültséget generál, ami növeli a megakadások számát, illetve súlyosságát. A gyerek ekkor lép át az enyhébb dadogó szakaszból abba a súlyosabb korszakba, ami már a viselkedés megváltozását is kiváltja.
„Kisfiam 6,5 éves és dadog. 2,5 évesen kezdődött de komoly beszédromlás  4,5 éves korában következett be, ami azóta, sajnos minden erőfeszítésünk ellenére, kitartóan megmaradt.”

Ha szeretnéd, hogy nektek is segítsek, akkor kattints!

Dadog a gyerekem, pedig még csak óvodás!

Tanácsok, ha még nem jár iskolába

Többnyire, ha rögtön a dadogás megjelenésekor szakemberhez fordulsz, azt javasolják, hogy várj. Igen, várj, hogy el lehessen dönteni, élettani vagy más dadogással állunk szemben. Amennyiben élettani dadogás, akkor, pár hét, vagy 1-2 hónap alatt magától rendeződik.
6 hónap után mindenképpen foglalkozzon vele logopédus és/vagy gyerekpszichológus. Feltétlenül tanuljon meg úszni, az úszás szabályozza a légzését, koordinálja a mozgását.
Ebben a korban még nagyon ritka, hogy a gyereket feszélyezze a saját beszéde. Mindenképpen azt javaslom, szoktassátok gyerektársaságba. Figyeljetek oda, hogy tanuljon meg ismerkedni, barátkozni. Ehhez nem kell semmi különlegeset tenni, csak gyerekek közé vinni, és hagyni őt a maga módján, a maga tempójában haladni.
Előfordulhat, hogy a másik gyerek szülei félteni fogják a sajátjukat, hogy „eltanulja” a dadogást. Ekkor beszéljetek nekik az élettani dadogásról, és arról, hogy ha esetleg egy-egy szót „megtanul”, gyorsan át fog térni a helyes beszédre, hiszen a gyerekek, utánzással tanulnak beszélni. Nem csak a dadogó gyerektől tanul, hanem a felnőttől, és a többi társától is.
Az óvodában valószínűleg be fogják vonni a csoportos játékokba, mondókákba, és ő szívesen részt is vesz ezeken. Az óvodák többségére nem jellemző, de ha azt tapasztaljátok, hogy nem foglalkoznak vele, nehogy „eltanulják” a többiek az ő beszédét, vigyétek át olyan közösségbe, ahol az óvónők másképp viszonyulnak hozzá.
„Sajnos a mi fiunk már most szenved a beszéde miatt, mert a gyerekek sokat csúfolták már tavaly is az óvodában cryTürelmetlenek vele, nem hallgatják meg, nem barátkoznak vele és mindez őt nagyon bántja.”

Az óvodások még nem foglalkoznak a társaik beszédével

Nagyon ritka, hogy hat éves kor előtt a gyerekek a másik beszédével foglalkozzanak. Amit inkább hihetőnek tartok, hogy a felnőttektől látják ezt a viselkedést. Ha az óvónők sem hallgatják meg ezt a kisfiút az óvodában, akkor a többi gyerek is követni fogja a példájukat. Amennyiben a ti gyereketeknél is előfordul hasonló eset, nem szabad abban a közösségben hagyni.
A felnőtt dadogókra jellemző az alacsony önbizalom, az önkeveslés. Nem vagyok alkalmas, nem tudok megfelelni mások elvárásainak érzés. Ha tudjuk, előzzük ezt meg!

Hogy alakul ki a felnőttkori alacsony önbizalom?

Hét éves kor alatt a gyerekek nagyon meg szeretnének felelni a szüleik elvárásainak, hiszen tőlük kapják meg azt a biztonságot, szeretet, ami a harmonikus növekedéshez szükséges. A dadogás megjelenésekor először a szülő mutatja ki, hogy nem tetszik neki a gyerek beszéde.
Érezze, bárhogy beszél is, ti elfogadjátok olyannak, amilyen. Ellenkező esetben a gyerek ezt úgy érzékeli, mivel máshogy nem tud beszélni, vele van a probléma. Ő tehet az egészről, kisebb rendűnek, elfogadhatatlannak fogja érezni magát.

„Sajnos jövőre már nem tudjuk visszatartani az iskolából, és  féltjük a kudarcoktól, fájdalomtól ami ott éri majd. Pedig okos, értelmes, kiemelkedő szókinccsel rendelkezik, épp csak nem tudja kifejezni frown Emiatt már most sokszor csalódott, szomorú… Nekem pedig megszakad a szívem érte.”

Most nagy divat a „maradjon még egy évet az óvodában”. Véleményem szerint csak a dadogása miatt ne tartsuk vissza a gyereket. Ott is hozzáértő nevelők kezébe kerül, tehát ez miatt nem kell aggódni.

Az iskolát nem fogja tudni elkerülni. Óvjuk a gyereket, de ne tartsuk üvegharang alatt. Így könnyen belenevelhetjük, hogy a kockázatvállalás veszélyes, és megtanul az ismeretlentől félni. Főleg, ha nem mondjuk el neki, miért tartjuk vissza. Ne álltassuk azzal magunkat, hogy a gyerek ebből úgy sem vesz észre semmit. Észreveszi, tapasztalja, mi folyik körülötte, csak nem tudja magának megmagyarázni, vagy irracionális magyarázatot kreál magának.

Miért dadog a gyerek?

Szeretnéd tudni miért dadog a gyereked? Szeretnéd tudni hogyan segíthetsz neki? Ha igen, akkor jó helyen jársz!

Dadogás helyett vidáman induljon az óvoda, bölcsőde

Dadog a gyermeked, és hamarosan kezdi az óvodát vagy a bölcsődét?

Félted, hogyan fogja megszokni, hogyan tud beilleszkedni?

Dadogás helyett boldogan induljon az iskola

Most lesz elsős a kisgyermeked, és dadog?

Aggódsz mi lesz vele így az iskolában? 

Élő konzultáció Évával

Élő konzultáció

Felnőtteknek és gyerekeknek, szülőknek szóló, személyre szabott, konkrét tanácsokkal várlak Pécsen szeretettel. De Skype-n is beszélhetünk, ha nem tudsz eljönni. 10 000 Ft/60 perc. Kérlek a kapcsolat oldalon írj pár mondatot magadról.

AW-988440002 UoGGCJ7H5rgBEMLLqdcD