Felnőttként akár több 10 éve dadogsz, és nem érted, miért nem tudsz ebből az ördögi körből kilépni? Miért marad veled a dadogás?

Létezik 5 tulajdonság, ami úgy akadályoz téged a változásban, hogy észre sem veszed.

Veled marad a dadogás, de miért?

Nézzük meg, melyek ezek?

Ego

Az egód megakadályoz téged abban, hogy másoktól tanulj. Ha te is úgy gondolod, már mindent tudsz, nem lehet neked újat mondani a dadogással kapcsolatban, tuti, hogy sosem fogsz változni. 

Irigység

Ha mindig azon bánkódsz, miért vagyok én ilyen? Miért pont velem történik mindez? Másoknak milyen könnyű! Akkor nem tudsz önmagadra figyelni, benn ragadsz egy olyan ördögi körben, ahonnan nem látod a kiutat, és veled marad a dadogás.

Harag

A dühös, haragos ember tudata, észlelése beszűkül. Megakadályozza, hogy hideg fejjel gondolkozz, tisztán lásd a helyzetet. Könnyen mondasz vagy teszel olyasmit, amit később már megbánsz, de sajnos az a kapcsolat már tönkrement. 

Tudatlanság

Ha nem tudod, miért dadogsz, tehetetlennek érzed magad, és megakadályoz téged abban, hogy jó döntéseket hozz. Ha már tudod, és érted, mi játszódik le benned a dadogás alatt, a kiutat is könnyebben találod meg. Nem kell félned, hogy veled marad a dadogás.

Félelem

Megakadályoz abban, hogy kihasználd a lehetőségeket. A „nekem ez úgysem sikerülne”, a „nem vagyok rá alkalmas” „nem tudom végig csinálni” mondatok miatt tartasz ott, ahol most vagy. 

Változtass!

Vedd észre, ha bármelyik tulajdonság felbukkan, szabadulj meg tőle. Hogy végre az lehess, aki szeretnél.

Szakemberek szerint a felnőttkori dadogás kezelése azért nehéz, mert a személyiségünkbe beépült már a dadogás. Igen, a fogyatékosságaink is a személyiségünk része.

Két tipikus szülői hiba

amit mindenképpen kerülj el:

Nem törődik a gyermek dadogásával

Abban bízik, majd csak lesz valami. Ennek az a veszélye, hogy a gyermek magára marad, a csoportban keveset beszél, a nevelők is engedik, hogy kimaradjon a szóbeli kommunikációból. Ez rögzül nála, és felnőttként nagyon nehezen fog tudni változtatni. Nem lehetetlen, de iszonyú munkát kell belefektetni.

Túlzottan rágörcsöl

Hurcolja a gyereket jobbra, balra, azonnali eredményeket akar, nem veszi figyelembe a gyerek habitusát. Közben végig arra gondol, ez már végleges, sosem fog változni. A gyerekre is átragad ez a fajta aggodalom, és túlzottan tökéletes akar lenni, a legkisebb hiba, megakadás esetén már összeomlik, feladja az erőfeszítést. Inkább meg se próbálja, így nem érheti kudarc.

Fontos, hogy maradjunk az arany középúton. Foglalkozzunk a dadogás kezelésével, keressünk szakembert, de ne pánikoljunk idejekorán.

Miért hiszem, hogy bármilyen életkorban érdemes dolgozni a beszédeden?

Mert a személyiségünk milyenségén, a személyiségünk összetevőin életünk végéig tudunk változtatni. Egyes elemeket előtérbe hozhatunk, fejleszthetünk, másokat kicsinyíthetünk, kissé háttérbe helyezünk. Sosem tagadjuk le, hogy dadogók vagyunk.

Hova helyezed a fókuszt?

Arra, hogy letedd a vizsgát, arra, hogy jobb kapcsolatot alakíts ki a munkatársaiddal, vagy arra, hogyan tudnál hibátlanul beszélni?

Miért dadog a gyerek?

Szeretnéd tudni miért dadog a gyereked? Szeretnéd tudni hogyan segíthetsz neki? Ha igen, akkor jó helyen jársz!

felnőttkori dadogás kezelése a Győzd le a dadogásod tanfolyammal

Győzd le a dadogásod!

Szeretnél te is azok közé tartozni, akik ma már használják a tanácsaimat? Még ne mondj igen, annyit mondj, hogy talán…

Balogh Éva a dadogás mentora

Személyes konzultáció

Felnőtteknek és gyerekeknek, szülőknek  Pécsen vagy Skype-n .

10 000 Ft/60 perc. Kérlek a kapcsolat oldalon írj pár mondatot magadról.

Ha te is csatlakozol a Győzd le a dadogásod leckecsomag tulajdonosai közé, és felveszed velem a kapcsolatot, akkor személyre szabottan tudok neked segíteni abban, hogy minél rövidebb idő alatt önmagadhoz képest a legjobb eredményeket tudd elérni.

Szülőknek a Miért dadog a gyerek ekönyv csomagot ajánlom. A 4 db ekönyv rövid, tömör, csak a lényeget tartalmazza. Megérted, miért pont a te gyereked dadog, és lépésről lépésre megmutatom, mire figyelj nevelés közben. Így egyszerűen, könnyedén tudtok túljutni ezen a nehézségen is.

WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie BannertőlAW-988440002 UoGGCJ7H5rgBEMLLqdcD