Balogh Éva a dadogás mentora

Balogh Éva

A dadogás mentora

Könnyebb beszéd a teljes életért

Hiszem, hogy a dadogás rossz szokás, egy tanult viselkedés, ezért legyőzhető. Jobb minél előbb kijönni belőle, de sosem késő elkezdeni megtanulni másképp beszélni.

Hogyan lett a békalányból motivációs tréner?

Köszöntelek, Horváthné Balogh Éva vagyok, tudom, milyen problémákat okoz a felnőttkori dadogás. Érintettként, mikor 2008-ban útjára indítottam a www.gyozd-le-a-dadogasod.hu oldalt, a bemutatkozáskor a mesebeli kis békához hasonlítottam magam.

Bizonyára te is ismered, amikor két béka beleesik a tejfeles köcsögbe. Az egyik látva a helyzet kilátástalanságát, elsüllyedt. A másik csak taposott, és csak taposott a lábaival. Nem tudta miért teszi, de valami azt súgta neki, ne adja fel, folytassa, amíg az erejéből telik. Mint a mesék általában, ez is pozitívan végződik. A kis béka vajat köpült és ki tudott ugrani.

Én is ilyen béka akartam lenni

Mint érintett, engem is érdekelt, miért dadogunk, hogyan lehet kezelni. A hagyományos módszerek, pszichológus, logopédus jól hangzik, de úgy vettem észre, hogy felnőtt dadogóknál elég alacsony hatékonysággal dolgoznak.

Miért tőlem tanulj?

Érintettként átérzem a problémádat, magam is több mint harminc év dadogását tudom a hátam mögött. Elfogadtam, hogy így beszélek, de nem nyugodtam bele. Folyamatosan kerestem a megoldásokat.

Persze nem volt mindig könnyű. Sok zsákutcát találtam, kerülőutat tettem. Ekkor segített, ha felidéztem a “kisbéka meséjét”. Nem tudom meddig tart, nem tudom mit keresek, de folytatom.

Nagyon megörültem, mikor rátaláltam Martin F. Schwartz: Soha többé dadogás című e-bookjára az interneten. A barátnőmmel, Jeszenszki Erikával 2005-ben lefordítottuk.

Itt olvastam a dadogás reflexéről, hallottam először arról, hogy a H/M reflex hogyan váltja ki nálunk a dadogást. Ez a reflex indít el minket azon a csúszdán, aminek a végén átlépjük a beszédküszöböt.

Ebből a könyvből értettem meg, hogy a dadogás tanult viselkedés. Az emberek 2-3 % születik beszédküszöbbel, de csak 1% lesz felnőtt korára dadogó. Tudtam, ha tanult viselkedés, akkor meg is lehet változtatni. Miért nem sikerül?

Mi az az ok, ami miatt nem tudunk kijönni a dadogásból?

Ezekre a kérdésekre nem kaptam választ. Tovább kutattam, összeírtam azokat a tulajdonságokat, viselkedési szokásainkat, amit végül dadogást erősítő tulajdonságoknak neveztem el. Ezeket a Győzd le a dadogásod tréning első leckében részletesen bemutatom.

Többnyire az amerikai self-help könyveket bújtam. A tengeren túl sokkal nagyobb kultúrája van az öngyógyításnak, mint nálunk. Sajnos a dadogás kész receptjét ott sem találtam meg, de sok hasznos ismeretre tettem szert. Tudatosan kerestem azokat a módszereket, amivel javíthatunk a beszédünkön.

 Nagyon sokat olvastam az emberi test felépítéséről, az agy működéséről, a viselkedésünkről, hogyan alakítjuk ki a szokásainkat, hogyan tudjuk megváltoztatni a nemkívánatos szokásainkat.

 Kertészmérnök a végzettségem, gyümölcstermesztéssel foglalkozom. Nap mint nap rácsodálkozom a természet csodálatos önmegújító képességére.

 Az öngyógyítás alapja, hogy a testünk képes bizonyos elváltozásokat önmaga helyrehozni.

 A tanult viselkedések is ebbe a körbe tartoznak. Azokat a nemkívánatos szokásokat, amiket otthonról hoztunk, amit a környezetünk (iskola, munkahely) hatására alakítottunk ki magunkban, lecserélhetjük újakra. Olyanokra, amelyek segítenek minket, és nem akadályoznak.

Ennek alapján dolgoztam ki a saját módszeremet:

Győzd le a dadogásod!

címet adtam neki, mert valóban segített győzelmet aratni a beszédhibám felett.

A Győzd le a dadogásod tanfolyam 10 leckéből áll, amelyben

  1. lépésről lépésre megmutatom neked, milyen dadogást erősítő tulajdonságokat alakítottunk ki magunkban, és ezektől hogyan tudunk megszabadulni.
  2. Megismerheted, milyen új, a körülöttünk élő emberekkel jobb kapcsolatokat segítő szokásokat érdemes megtanulnunk.
  3.  A tanfolyamot otthon, kényelmesen a saját ütemedben tudod feldolgozni. Közben bármilyen kérdésed van, levélben mindig válaszolok neked.
  4.  Nem kell félned a visszaeséstől, mert évek múlva is használhatod, bármikor, ha segítségre van szükséged, csak fellapozod a megfelelő részt, és újraolvasod, átismételed.
A dadogás gyógyítása azért nehéz,

mert a tünetek azonosak, de minden ember különböző személyiség. Ezért fontos, hogy mindenkinek személyre szabott tanácsokat tudjunk adni.

Erre fejlesztettem ki a leckék tanulását segítő 75 napos e-mail sorozatot. A levelek hozzásegítenek a még hatásosabb eredményekhez. Hidd el, a dadogás legyőzhető, amit én elértem, az neked is sikerülhet.

100% eredményességi garanciát vállalok!

Nem vásárolsz zsákbamacskát, mert ha nem tetszik, amit olvasol, a leckék postára adásának napjától számítva 20 napon belül visszaküldheted.

Hogyan lett a békalányból sorsfordító motivációs tréner?

A leckesorozattal nagyon sok érintettnek könnyítettem meg az életét, ami jó érzéssel tölt el, további energiát ad a folytatáshoz. Hogy te is átérezd, miről beszélek, ismerd meg Tamás történetét, és figyeld meg, néhány hónap alatt mennyire át tud alakulni egy élet. Nem én vagyok a főszereplő, de úgy érzem, részem volt benne:

2011-ben „Tamással” dolgoztam együtt. 35 évesen, munkát keresett. Éppen túl volt két jelentős kudarcon.

Az egyik egy többkörös állásinterjú volt, ahol a végén már csak ketten maradtak. Németországból ideutazott az igazgató, hogy személyesen beszéljen a két pályázóval. A HR-es kollégának Tamás volt a szimpatikusabb, de „Azt is elmondta nagyon kedves ember lesz az igazgató úr, de ugyanakkor olyan ember, aki a vesémbe lát.”

Ő is érezte, hogy ez indított el benne egy olyan folyamatot, aminek hatására a beszélgetés közepén hirtelen elkezdett dadogni. Félni kezdett a soron következő szavak kimondásától. Keverte az angol és német szavakat. Ettől mindenki zavarba jött.

A következő helyen felvették, annak ellenére, hogy itt sem sikerült túl jól a beszéd, de elkezdett egyre jobban félni az igazgatótól. Félt a vele való társalgástól, ezért inkább kerülte. Az igazgató úgy értelmezte ezt a viselkedést, hogy valamit sumákol. Így rendes felmondással elküldték.

Tamás megrendelte a leckesorozatot, két hónap alatt odáig fejlődött, hogy egy felvételi beszélgetésen mikor újra elakadt, szóba merte hozni a dadogását. Többé már nem rejtegette. Nagyon felszabadult lett, mivel lerázta magáról a külső látszat megőrzésének nyomasztó súlyát.

Hamarosan állást is talált. Egy olyat, ahol rendszeresen tartott prezentációkat a felső vezetőknek, illetve a 300 fős dolgozói kollektívának is.

Volt benne még izgalom?

Természetesen, de a sok pozitív megerősítés, amit kapott a beszédek után. A főnökei támogatása, hogy értékelik a munkáját és bíznak benne, ezek segítségével rövid időn belül, olyan mértékben sikerült levinnie a beszédfélelmét, ami már nem akadályozta többé a munkájában.

Első találkozásunk után hat hónappal örömmel írta, hogy túl van a próbaidőn, és hamarosan svájci továbbképzésre megy.

Ne feledd, az én segítségem, és a módszerem nem csodaszer.

Rajtad múlik, mennyit hozol ki belőle. Az életed filmjében te vagy a rendező, és a főszereplő is. Én a háttérből segítelek téged, hogy a beszédhibád ne akadályozhasson meg céljaid elérésében.

Hitvallás

Hiszem, hogy a dadogás rossz szokás

A felnőttkori dadogás tanult viselkedés (gyerekkorunkban tanultuk meg). Mint ilyen, meg lehet változtatni. Célom, segíteni, hogy aki érintett, felismerje a benne rejlő képességeket, elhiggye sokkal többre képes, mint azt önmagáról hiszi. Képes uralni a érzelmeit, viselkedését, beszédét.

Hiszem, hogy van élet dadogás nélkül

Bármilyen életkorban érdemes foglalkozni a beszédfejlesztéssel. Akár több évnyi dadogástól is megszabadulhatsz, de fogadd el, ha például egy 10-es skálán 8-as erősségű a dadogásod, akkor csak lépésről lépésre tudsz haladni, nem ugorhatsz rögtön a 2-re. 

Hiszem, hogy a szülőkön is múlik, meddig dadog a gyerek

A gyerekek a családdal töltik a legtöbb időt, a szüleiktől tanulják meg a különböző viselkedési szokásokat, szerepmintákat. Példaképek vagyunk a gyerekeinknek. Minél kisebb a gyerek, annál inkább a környezet felelőssége, hogy a gyerek ki tud jönni a dadogásból vagy sem.

Szeretnéd csökkenteni a dadogásodat?

Szinte minden felnőtt dadogó már gyerekkora óta dadog, vagyis több, mint 10 éve. Mégis azt javaslom, ne hidd, hogy nem lehet ezen változtatni. Hiszen te magad is észreveszed, egyszer jobban beszélsz, máskor rosszabbul. Ez a felnőttkori dadogás sajátossága.

Mi lenne, ha ezentúl egyszerűen csak tudnád, hogyan maradj minél több ideig “jó passzban”? Ebben tudok neked segíteni. A felnőttkori dadogás nagyon szerteágazó téma, írtam róla részletekben, illetve a Győzd le a dadogásod leckesorozatban megosztom veled, nekem hogyan sikerült ebből kijönni. Válassz a pénztárcádnak megfelelően, kicsit szeretnél fejlődni vagy végleg felszámolod a problémát?

Dadog a gyermeked?

A gyermekek csodálatos képessége, hogy megtalálják a módját, hogyan beszéljenek könnyebben. Nekünk csak a megfelelő körülményeket kell megteremtenünk ehhez. Ha dadog a gyerek, ezek a speciális nevelési tanácsok segíteni fognak. Állj a gyermeked mellé, hogy ő is meg tudjon szabadulni a gyermekkori dadogás terhétől.

Ha most ismerkedsz a dadogás témakörével

akkor javaslom ezt az öt cikket indulásnak:

 

1. A dadogás rossz szokás, hogyan tanultuk meg?

A dadogás rossz szokás, miért? Miért pont nálad alakult ki a dadogás? Miért nehéz kezelni? A legfontosabb infók a felnőttkori dadogásról. Kattints!

2. A dadogás közénk állt avagy hogyan segíts egy dadogónak?

Nem érted, hogy egy szokványos, egyszerű beszédszituációban miért olyan izgatott, vagy félénk ez az ember? Miért esik pánikba? Miért ekkora gond, buszjegyet kérni a sofőrtől, elmondani egy boltban, hogy mit akar venni? Kattints és olvasd tovább!

3. Dadogás kezelése felnőttkorban is lehetséges, nem álom többé
  • A dadogás kezelése felnőttkorban tényleg érdemes?
  • Miért szeretne minden érintett megszabadulni a dadogásától?
  • Miért pokoli nehéz, és miért csak keveseknek sikerül?

Kattints és olvasd tovább

4. Dadog a gyerekem óvodáskorban, mit tegyek?

Sok szülőt elkap a jeges rémület, mikor először hallja. Talán el sem hiszi, biztos, hogy dadog a gyerekem? Aztán újra hallja. Igen, igaz. Hogyan tovább?

5. Dadogó gyerek az iskolában

Mikor egy kisgyerek elkezd dadogni a szülők még reményednek talán élettani dadogás, hátha kinövi. Úgy teszünk, mintha nem hallanánk, hátha ő maga se veszi észre. Mire iskolába kerül, és még mindig dadog, teljesen pánikba esünk. Olvasd tovább!

Ne várj tovább! Van kiút a dadogásból! 

Iratkozz fel a hírlevélre, és töltsd le az ingyenes ajándékokat!

WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie BannertőlAW-988440002 UoGGCJ7H5rgBEMLLqdcD