Sok dadogással küzdő fiatal tanácstalan, milyen szakma alkalmas egy dadogónak, mit tanuljon? Természetesen a szülők is féltik, hol tudja megállni a helyét, milyen szakirányban lehet hosszú távra is gondolkodni?

Mit tanuljon az, aki dadog? – Avagy milyen szakmákat ajánlanék?

Röviden: bármilyet. Ne a beszéded határozza meg, merre indulj. Hiszen Démoszthenész is a dadogása ellenére lett kiváló szónok vagy Őze Lajos, Bruce Willis színész, Winston Churchill politikus, és még sorolhatnám.

Arra koncentrálj, mi az, ami érdekel? Szeretsz emberekkel foglalkozni? Netán gyerekekkel? Érdekel a számítógép vagy a történelem? Azt tudom általánosságban mondani, hogy aki nagyon erősen dadog, inkább olyan területet válasszon, ahol a képességeit úgy tudja megmutatni, hogy „leül és csinálja”. Például egy programozást, vagy divattervezést, ékszerkészítést és még sorolhatnám.

mit tanuljon aki dadog

Emlékszem Ronyra, aki szakácsnak tanult, a szakiskolában találkozott a zöldségfaragással. Előbb falunapokon, esküvőkre, egyéb rendezvényekre készített zöldségekből, gyümölcsökből rózsákat, csodálatos faragott remekműveket. Később már tanfolyamokat vezetett, ma már középiskolában tanítja ezt a szakmát.

Legyél nyitott az új dolgokra, lehet te is így találod majd meg a későbbi szenvedélyedet.

Hogyan válasszak középiskolát, egyetemet?

Sok dadogó gyerek kétségbeesett, hogy az általános iskola után mit tanuljon? Hova jelentkezzen? Hiszen 14-18 évesen elég nehéz előre látni, milyen szakmák fognak hosszú távon is jól fizetni, biztos munkahellyel kecsegtetni. Egyáltalán dadogóként mire vagyok alkalmas?

Azt javaslom, figyeld, milyen tantárgyakat szeretsz, hol fogadod szívesen a plusz feladatokat?

Például, ha szereted a nyelveket, akkor erős dadogóként lehetsz akár műfordító. Mások írásait fordítod le magyarról idegen nyelvre vagy fordítva. Utazgatsz és beszámolókat írsz a helyekről, ahol jársz.

De lehetsz egy jó mesterember bármilyen szakmában, nagyon sok területen. Lehet, hogy alkalmazottként kezded egy gyárban, de ha úgy érzed, többre vagy hivatott, akkor szabadidődben képezd magad, keresd a módját, ahol meg tudod mutatni a képességeidet.

Szóbeli vizsga, érettségi, telefon, állásinterjú

A győzd le a dadogásod email tanfolyamon, illetve az élő konzultációkon nagyon sok tanácsot adok ezzel kapcsolatban. DE a legfontosabb, hogy ne akarj hibátlan lenni. Fogadd el magad azon a szinten, amire képes vagy.

A vizsgán a tanáraid az egész évben nyújtott teljesítményedet értékelik, a dadogásod miatt egész biztos nem kapsz rosszabb jegyet.

Egy állásinterjún azt figyelik első sorban, mennyire vagy alkalmas az adott területre. Hogy fogod megtalálni a közös hangot a kollegáiddal, hogyan kommunikálsz a főnököddel?

Több egyetemistától hallottam olyat, hogy a tanáraik, osztálytársaik megkérdezik tőlük,

„nem tudom, Ön, hogy lesz képes ellátni a munkáját ezzel a beszéddel?”

Én is kaptam ilyen és ehhez hasonló mondatokat a vizsga után a szaktanáraimtól az utolsó napon. Teljesen kétségbeestem. Hiszen azt sem tudtam, hol fogok dolgozni. De ez „megalapozta” az álláskeresést. Hiába tudtam magamról, mire vagyok képes, meg voltam győződve arról, hogy ezt nem fogom tudni megmutatni.

Szerencsémre, szívesen fogadtak a cégnél, ahova jelentkeztem, megmutatták mit kell csinálnom, és „békén hagytak”, nem kellett beszélnem. Hát nem is nagyon szólaltam meg közel két hónapig. Úgy gondoltam, majd az elvégzett munkám beszél helyettem.

Így is volt, a főnökeim és a munkatársaim is elfogadtak. Viszont szerettem volna én is jobban fizető, érdekesebb feladatokat kapni. Ehhez viszont el kellett kezdenem beszélni. Nem volt egyszerű és nagyon sokszor megakadtam. Egy idő után egyre könnyebben mentek azok a „rutinmondatok”, amit nagyon sokszor használtam. Nagyon örültem az eredménynek, és annak, hogy a nehézségek ellenére kitartottam, nem adtam fel.

Ezután sokkal tudatosabban figyeltem arra, hogy minden új feladatnál összeállítsam az alapmondataimat. Ezeket igyekeztem minél hamarabb rutinná, megszokássá tenni, hogy simán, gördülékenyen menjenek. Ez volt az első felismerés, ami segített a beszédem javításában.

A felnőtt dadogók – köztük én is – úgy gondolják, amíg nem muszáj, nem szólalnak meg. Addig is azt az illúziót keltik, ők is ugyanolyanok, mint a többiek. Közben belül rettegnek.

Ma már másképp gondolom. Tudtam, hogy azok, akik nem ismernek, az első öt percben meglepődnek hogyan beszélek, de később már nem azt figyelték, hogyan mondom, hanem azt, hogy mit mondok. Szerencsére nagyon jó visszajelzéseket kaptam.

Szóval nem az a kérdés, mit tanuljon egy dadogó, hanem az, hogyan tudod reálisan látni önmagadat és megmutatni a képességeidet.

Ahogy az Első 50 randi című filmben, Lucynek sérült a rövid távú memóriája. A film végén már úgy indult minden reggel, hogy először egy rövid sokk (a valóság elfogadása), aztán kezdődhet egy újabb boldog nap. Ha már film, akkor hadd hozzak még egy alkotást, amiből sokat tanultam.

A Vuk című rajzfilmben, aratás van, és a három róka a búzatábla közepén szunyókál. Mivel félnek a kombájn hangos zúgásától, ösztönösen az erdő felé indulnának el. De Vuk „tudja”, hogy a vadász is így gondolkodik, ahogyan a társai. Ezért azt javasolja, hogy győzzék le a félelmüket, és a zajok ellenére fussanak a kombájn felé.

A dadogók is megtanulták, hogyan kerüljenek el egyes beszédhelyzeteket, csak nagy ritkán szólalnak meg és a lehető legkevesebbet beszélnek. Ezért nincs elegendő rutinjuk, kevésbé gyakorlottak az egyes beszédhelyzetekben. Mikor meg kell szólalniuk, csak arra tudnak gondolni, hogy nekik ez nem fog menni. Természetesen nem is megy, átlépik a beszédküszöböt.

Ezt az ördögi kört csak úgy tudjuk megszakítani, ha megszólalunk, úgy ahogy tudunk. Én is megtanultam, ahhoz, hogy elfogadjanak, nem kell hibátlanul beszélni, szabad hibázni. Amennyiben te is el tudod ezt fogadni, akkor a Győzd le a dadogásod email tanfolyam segítségével érezhető javulást, illetve 5 hónap alatt azt az eredményt éred el, amit szeretnél és amire saját magad szerint is képes leszel.

Érintettként a dadogást belülről ismerem, tudom min mész keresztül, otthon egyedül tanulsz, de nem hagylak magadra. Egyszer kell fizetned (44 990 Ft) és addig segítek, amíg szükséged van rá.

WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie BannertőlAW-988440002 UoGGCJ7H5rgBEMLLqdcD