Furcsa, hogy azt írom, a dadogás közénk állt? 

Munkád során emberekkel foglalkozol, megszoktad, hogy sokféle módon viselkednek. Váratlanul összehoz a sors egy felnőtt dadogóval. NEM ÉRTED.

 Esetleg ismeretségi körödben van egy ilyen ember, nagyon értelmes, nagyon ügyes, de mikor meg kell szólalni, nem érted, miért ilyen zaklatott? Mitől fél, hiszen már nem először beszéltek egymással, mégis minden jó szándékod ellenére KÉSZ KATASZTRÓFA a vele való beszélgetés.

Telefonon felhív valaki, és csak összefüggéstelen szavak, hangok jutnak el hozzád, MIT TEGYÉL?

Nem érted, hogy egy szokványos, egyszerű beszédszituációban miért olyan izgatott, vagy félénk ez az ember? Miért esik pánikba? Miért ekkora gond, buszjegyet kérni a sofőrtől, elmondani egy boltban, hogy mit akar venni?

A felnőtt dadogókat többnyire saját alkalmatlanság érzetük akadályozza a folyékony beszédben. Már több ilyen beszéd szituációban voltak, illetve kénytelenek részt venni, és sok kellemetlen élményük van ezzel kapcsolatban.

A többi emberhez hasonlóan ők is a szokásaiktól vezérelve kezdenek neki a beszédnek, előre vetítik maguknak, hogy csak vesztesen (megszégyenülve) kerülhetnek ki ebből a helyzetből.

 Ha már többször találkoztatok, előfordulhat, hogy úgy értelmezi a testbeszédedet, hogy nem szívesen beszélsz vele, csak kényszerből teszed.

Ilyenkor többnyire látszik az arcodon, az első megdöbbenés, az el nem fogadás jele.

A dadogás könnyebben leküzdhető, ha tudjuk, kommunikáció két síkon zajlik

Tartalmi szinten (20%), és kapcsolati szinten (80%). Tartalmi szint a kimondott szavakat jelenti. A kapcsolati szint pedig a testbeszéd, az arcjáték, összegezve minden más, ami nem beszéd.

A dadogók miközben próbálkoznak a megfelelő beszéddel, közben figyelnek téged. Látják az arcodon az értetlenséget, esetleg a megütközést, mert váratlanul ért, hogy valakinek nem érted a beszédét.

Rendszerint ők ezt az arckifejezést félreértelmezik, úgy gondolják, elutasítod őt, az embert.

Sokat segítesz neki, ha ilyenkor jelzed, hogy nincs vele semmi bajod, van időd megvárni, amíg kimondja.

 Előfordulhat, hogy nem fogja tartani veled a szemkontaktust, mert könnyebben beszél úgy, ha a mondanivalójára koncentrál.

 Amíg beszél, nem baj, ha ilyenkor kicsit félrenézel, legyél vele tapintatos, engedd, hogy megőrizhesse emberi méltóságát. Ne nézz rá mereven, kérdően, ne nevesd ki, ne mosolyogj, ne kuncogj. Főleg ne sajnáld!

Látszódjon rajtad, hogy elfogadod őt, tiszteled őt a beszéde, beszéddel kapcsolatos viselkedése ellenére, ugyanolyan számodra, mint a többi ember.

 A legnagyobb félelmük, hogy butának, értelmi fogyatékosnak, süketnek nézik őket, akik képtelenek bármilyen értelmes feladatot elvégezni.

 A felnőtt dadogók beszéde az egyes beszédszituációk alapján más és más.

Az az ember, aki esetleg veled szemben egy szót sem tud kinyögni, más helyzetben, családtagjaival, ismerőseivel, munkatársaival simán beszélget.

 Ennek a titka, hogy ezek az emberek elfogadják őt olyannak, amilyen, nem kell előttük másnak látszania. Ha elakad, nem kell szégyenkeznie, simán továbbléphet, nem fogják megbélyegezni. Tudják róla, hiszen ismerik, hogy dadogása ellenére ő egy értékes ember!

Fontos, ne az alapján ítélj, amit látsz.

Dadogás közénk állt, törd meg az átkot!

Mutasd ki, hogy van időd

A testi fogyatékos emberekhez több idő kell. Ahogy számodra is természetes, hogy egy bottal járó, lassan bicegő embert megvársz, a lépteidet hozzáigazítod, úgy itt is fontos, hogy alkalmazkodj a dadogó ember üteméhez.

Lássa rajtad, hogy a dadogása ellenére elfogadod őt. Ha tudsz, mosolyogj, Légy megértő, türelmes. Érezze, hogy nem kell sietnie, kapkodnia, te meg fogod őt várni.

 Látszólag nincs rajta semmilyen testi fogyatékosság, ugyanúgy lát, hall, úgy jár, mint a többi. Csak neki a hangszalagjai feszülnek meg, amit egy átlag ember képtelen észrevenni. Ha többet szeretnél erről tudni, olvasd el a Miért dadogunk cikket is!

 A dadogók legnagyobb félelme, hogy nem értik meg, amit mondani akar

Segíts neki oldani ezt a félelmet!

Ha te is szeretnéd elkerülni azt az érzést, amit én csak úgy hívok: „a dadogás közénk állt”, akkor fogadd el, hogy:

Náluk gyakrabban van szükség visszajelzésre, érted, mit szeretne mondani

Ha megértettél bármilyen kis részt is beszédéből (egy súlyos dadogónál) adj visszajelzést.

Mutasd ki, hogy elfogadod őket. Számodra nem az a fontos, hogyan mondja, hanem az, amit mond!

 Sok dadogó azt hiszi, csak a hibátlan, tökéletes beszéd az elfogadható.

Mutasd ki, nem az a fontos, ahogy mondja, arra figyelsz, amit mond, illetve közölni akar veled, akár beszédben, akár írásban, vagy mutogatással, mindegy, mindenre vevő vagy!

 Ha nagyon nehezen beszél, nehezen érthető, amit mond, igyekezz a beszélgetést az igen, nem válaszok kategóriájába terelni.

 Például egy számítás technikai boltba, valószínűleg azért megy be, mert vagy érdeklődik egy gép iránt, vagy vásárolni akar. Ilyenkor gondolom, felteszed a szokásos kérdést (robotpilóta): még csak érdeklődik egy gép iránt vagy vásárolni akar?

Ha erre a kérdésre nem kapsz számodra értékelhető választ, térj át a zárt kérdésekre (igen-nem válasz), ezzel könnyebben tud kommunikálni.

 Ha látja, megértik, amit mond, csökken a beszédfélelme, és feloldódva, már könnyebben fejezi ki magát. Amint sikerült a hangszalagjai feszültségét levinnie a beszédküszöb alá, számodra akár teljesen váratlanul, elkezdhet érthetően beszélni.

 Fontos, minél hamarabb jussatok el oda, hogy ő lássa, dadogása ellenére megértik azt, amit mond!

Vigyázz, ne menj át találgatásokba, barkóbába, ez neked is, neki is fárasztó és bosszantó. Ilyenkor valószínű, hogy egyre türelmetlenebb leszel, és nem fogod észre venni azokat a jeleket sem, ami alapján könnyebben megérthetnéd őt.

Lehet, hogy sajnálod ezeket, az embereket, de ez ne látszódjon rajtad, mert nem erre vágynak, hanem arra, hogy bár nem tudnak tökéletesen, hibátlanul kommunikálni, ennek ellenére tiszteljék őket ugyanúgy, mint a többi embert. Érezzék, hogy a szemedben ők is ugyanolyan értékesek, mint mások.

A dadogás közénk állt?

Mikor telefonon beszélsz egy dadogóval:

Számukra ez egy rémálom, igyekeznek is kerülni, amennyire lehet.

Személyes beszélgetésnél folyamatosan látják a másik embert, érzékelik, a másik elfogadja őt.

Telefonon ez a visszajelzés nincs meg, amitől megrémülnek. Tehát fontos nekik, hogy itt szóban jelezd, van időd! Megvárod!

Ha valamilyen fontos adatot kellene bediktálniuk, és van rá lehetőség, javasold nekik az SMS-t, utána, ha teheted, hívd vissza, és mond el, megkaptad, ilyenkor hatalmas kő esik le a szívükről, megkönnyebbülnek, mert MEGÉRTETTÉK ŐKET!!

Az esetek nagy százalékában ettől kezdve már sokkal jobban fognak beszélni veled, mert látják, elfogadod őket! Nálad nem fontos, hogyan beszélnek, az a fontos, amit közölni akarnak.

Egyszer alig lehet érteni, amit mond, máskor folyékonyan beszél, miért?

A dadogóknak azért nehéz a beszéd, mert megfeszülnek a hangszalagjaik. A beszédhez ezeknek rezegniük kell. Amint érzik, hogy a másik várja, hogy beszéljenek, de ők nem tudnak megszólalni, erőlködésbe kezdenek (átlépik a beszédküszöböt). Küzdenek azért, hogy a másik megértse, mit akarnak mondani.

A beszédküszöbről részletesen írok a Kérdések a dadogásról című oldalon, nézd meg!

A dadogás rossz szokás írásomból megismerheted, mi is valójában a felnőttkori dadogás, hogyan kell elképzelni? Mi játszódik le bennünk a dadogás alatt?

Amint látják, hogy dadogásuk ellenére a másik elfogadja őket, érti, amit mondanak, csökken a belső feszültségük, és vissza tudnak térni a beszédküszöb alá, ettől látványosan megjavul a beszédük is.

Ezért tartom fontosnak, minél több ember megértse a felnőtt dadogók viselkedését, megtanulja, hogyan bánjon velük.

Tehát ne feledd, ha egy nehezen beszélő emberrel akadsz össze, őrizd meg a nyugalmadat, ne engedd, hogy a sietség, a düh, beszűkítse a figyelmedet.

Nehezen beszélő embernél több figyelemre és megértésre lesz szükség!

És még nagyobb tapintatra!

Családodban, környezetedben ismersz felnőtt dadogót, akinek hasznos lenne ez az oldal?

Igazából az lenne a legjobb, ha személyesen ő iratkozna fel. Sokan vannak azonban, akik beletörődtek abba, hogy együtt kell élniük a dadogásukkal. Igazából már nem hisznek a változásban. Ha úgy gondolod, hogy segíteni tudnál neki azzal, ha te feliratkozol, és nem zavar téged, hogy a dadogással kapcsolatos cikkeket, hírleveleket olvasol, akkor iratkozz fel. Add tovább neki az innen szerzett információkat, hátha ő is egyszer kedvet kap hozzá. Sokat segítesz nekem, ha külön jelzed, hogy személyesen nem vagy érintett.

Beszélj könnyebben!

Dadogás nélkül a te életed is könnyebb lenne? Szeretnél folyékonyabban beszélni? Kattints, ha kis lépésben is, de azért elkezdenéd.

Csökkentsd a beszédfélelmedet!

Felnőtt dadogóként te is félsz megszólalni? Úgy érzed, a beszéd kínlódás? Ez a könyv a kritika és a visszautasítás kezelésében segít neked.

Győzd le a dadogásod!

Szeretnél te is azok közé tartozni, akik ma már használják a tanácsaimat? Még ne mondj igen, annyit mondj, hogy talán…

A Győzd le a dadogásod tanfolyam neked is segíteni fog, a leckéket otthon tanulod, napról napra tapasztalod az eredményeket, először a kisebbeket, utána a nagyobbakat.

Élő konzultáció Évával

Élő konzultáció

Felnőtteknek és gyerekeknek, szülőknek szóló, személyre szabott, konkrét tanácsokkal várlak Pécsen szeretettel. De Skype-n is beszélhetünk, ha nem tudsz eljönni. 10 000 Ft/60 perc. Kérlek a kapcsolat oldalon írj pár mondatot magadról.

WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie BannertőlAW-988440002 UoGGCJ7H5rgBEMLLqdcD