Az ikrek 3 évesek és szinte alig beszélnek pár szót.  Az óvodában merő jószándékból szétválasztják őket, ezért dadogni kezdenek.

Miért nem beszéltek az ikrek?

Köztudott az ikreknek gyakran „saját nyelvük” van, amivel kiválóan kommunikálnak egymásközt. Ha jól érzik magukat kettesben, akkor nem akarnak kapcsolatot teremteni másokkal. Ezért aztán nem is igénylik, hogy elkezdjék kimondani a szavakat. Érteni persze mindent értenek, csak keveset beszélnek.

Megértem az óvodapedagógusokat is, ha szétválasztják őket, akkor rá vannak kényszerítve a beszédre. Mivel kénytelenek nyitni a külvilágra, ezért a fejlődésük is felgyorsulhatna.

Sajnos itt a hangsúly a kényszerítésen van.  Amit a többi gyerek kibír, azt a dadogó gyerekek nem mindig. De mindig csak utólag derül ki, sajnos. Pedig nem kellene így lennie.

ikrek és a dadogás oka

A legfontosabb mindig a gyerek

Figyelmeztető jel lehetett volna az a nagyon erős kapcsolat a gyerekek között, ami még a beszédfejlődésüket is gátolta. Pontosabban nem érezték szükségét, hogy a beszéddel foglalkozzanak.

Ilyenkor fontos, hogy óvatosan, lépésről lépésre haladjunk. Gyakori, hogy folyton fogják egymás kezét, érjük el, hogy időnként elengedjék egymást. Például éneklés közben tapsolni kell, stb.

Vagy ha körbe táncolunk és énekelünk, az óvó néni álljon be az ikrek közé. Ez olyan váratlan esemény, ami feszültséget okoz ugyan, de talán még elviselhető. Hiszen, ha nem is lehetnek egymás mellett, de látják egymást. És az éneknek/játéknak is hamarosan vége lesz.

Később már lehet olyan feladatot adni nekik, aminek folytán az egyiküknek a terem egyik végében kell lennie, a másiknak a másik végében. Tedd a macit a polcra. Ha már elindul egyedül, a testvére nélkül, akkor az már egy eredmény.

Idővel a többi gyereket is megszokják, megismerik, előbb rövid időre, később hosszabb ideig legyenek párban más gyerekekkel.

A dadogás mindig gyerekkorban kezdődik

Többnyire az óvoda vagy bölcsis időszakban, esetleg az általános iskola első osztályában. A dadogást nagyon könnyű megtanulni, és ha rögzül, nagyon sok munkával lehet csak elhagyni.

Összefüggésben van a neveléssel, olyasmit várunk el a gyerektől, vagy olyan helyzetbe hozzuk őt, amire még nincs felkészülve.

Ha már bekövetkezik a baj, a szülők gyakran tehetetlenek, kívülről várják a megoldást, el sem hiszik, mennyit segíthetnek ilyenkor a gyermeküknek.

Miért dadog a gyerek?

Szeretnéd tudni miért dadog a gyereked? Szeretnéd tudni hogyan segíthetsz neki? Ha igen, akkor jó helyen jársz!

Dadogás helyett vidáman induljon az óvoda, bölcsőde

Dadog a gyermeked, és hamarosan kezdi az óvodát vagy a bölcsődét?

Félted, hogyan fogja megszokni, hogyan tud beilleszkedni?

Dadogás helyett boldogan induljon az iskola

Most lesz elsős a kisgyermeked, és dadog?

Aggódsz mi lesz vele így az iskolában? 

WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie BannertőlAW-988440002 UoGGCJ7H5rgBEMLLqdcD