Hiszed vagy sem, nem kell hibátlanul beszélnünk ahhoz, hogy mások elfogadjanak. Ismerd meg a négy féle viselkedéstípus előnyeit és hátrányait. Miért beszélnek jobban azok a dadogók, akik asszertív módon viselkednek?

Nekünk, dadogó embereknek nagyon nagy vágyunk a jó kommunikáció, a másokkal való kapcsolatteremtés. Sokan azt gondolják, hogy ehhez elegendő a folyékony beszéd. Azért állnak vele mások nehezen szóba, mert ő másképp beszél. Ezért főként a beszédük javítására fókuszálnak.

 Tévedés azt hinni, hogy elegendő a folyékony beszéd. Mivel viselkedésük, hozzáállásuk megváltoztatása nem megy egyik napról a másikra, feladják, depresszióba zuhannak, és azt mondják, nem én tehetek arról, hogy nincsenek barátaim.

 Könnyebben célt érnének, ha inkább a kommunikációjuk hatékonyságán dolgoznának. Érdemes megvizsgálni, mit tehetek én, amivel el tudom érni, hogy a környezetem jobban elfogadjon?

A hatékony kommunikáció titka

Ahhoz, hogy jó kapcsolataink legyenek, fontos megvizsgálni, mennyire tudjuk elfogadni önmagunkat, illetve a környezetünket. Ez alapján négy féle viselkedést különböztetünk meg:

  1.  Asszertív vagy önérvényesítő típus figyel a környezetére, és fontos számára önmagának is az elfogadása.
  2. A passzívan viselkedő típus is figyel a környezetére, olyannyira, hogy hajlamos háttérbe szorítani önmagát, a saját igényeit.
  3. Az agresszív típus ennek az ellenkezője (együtt kiváló párost alkotnak), mivel a saját igényei, a saját „igaza” sokkal fontosabb számára, mint a másokkal való jó viszony.
  4. A manipulatív ember sem önmagát, sem a környezetét nem tiszteli.

Persze, most mondhatod, de én elfogadom a környezetemet. Ha nem szereted a munkád, vagy a munkatársaiddal nehezen jössz ki, vitád van a szomszéddal, vagy kerülöd, hogy kérned kelljen valamit a boltban, akkor nem fogadod el a környezetedet.

Ugyanígy, ha nem hiszed el magadról, hogy úgy vagy értékes, ahogy vagy, és azt gondolod, csak az számít, mit teljesítesz, hogyan tudsz megfelelni másoknak, szintén nem fogadod el magad.

asszertiv

Melyik viselkedés típusba tartozom?

A passzív viselkedésű emberek

meg vannak győződve róla, hogy mások jobban meg tudják oldani a dolgokat, mint ők. Igyekeznek a többiek kedvében járni, kerülni a konfliktusokat. Ha véleményt mond, vagy kér valamit, azt bocsánatkérő, bátortalan módon teszi.

 

A manipulatív ember

folyton gyanakszik, nem bízik sem önmagában, se másokban. Alacsony az önértékelése és a többieket se tartja sokra. Úgy gondolja, ügyeskedve, ferde utakon könnyebben célt érhet.

 

Az agresszív viselkedés

nem csak fizikai megnyilvánulást jelent, sokszor az alacsony önértékelését próbálja az illető kompenzálni. Úgy tesz, mintha nem lenne másokra szüksége, arra törekszik, hogy őt kiválónak lássák. Eközben figyelmen kívül hagyja a többiek véleményét, igényeit. Célja a mindenáron való győzelem. Úgy érzi, hogy ő mindent megtesz a probléma megoldásáért, míg a többiek nem.

 

Az asszertív vagy önérvényesítő viselkedés

önmagunk és mások tiszteletét jelenti. Jogom van a szabad véleménynyilvánításhoz, de engedem, hogy a másik is ezt tegye. Nyíltan, egyenesen megmondom, mit szeretnék, de meghallom a másik véleményét, hozzáállását is a témában. Konfliktus esetén kompromisszumra törekszem, olyan megoldást keresek, amelyikben mindkét fél győz.

 

Nagyon fontos, senki sem „tisztán” csak így vagy úgy viselkedik. Mikor önmagadat, vagy másokat próbálsz besorolni valahova, észre fogod venni. Vannak helyzetek, mikor így viselkedünk, máskor pedig úgy. A kérdés csak az, a számodra fontos, meghatározó helyzetekben mit szeretnél, milyennek lássanak mások? Mi legyen rólad a véleményük?

 

Asszertív vagy agresszív viselkedés

 

Azokban az alá-fölé rendeltségű kapcsolatokban, mikor a dadogó van „felül”, ő ad utasítást másoknak, sokkal jobban és könnyebben beszélünk. Ugyanez a helyzet, ha állatokkal foglalkozunk, velük szemben is magabiztos a fellépésünk.

Valljuk be, a mindennapi élet nem erről szól. Itt sokkal több a mellérendeltségi viszony. A hétköznapokban előforduló szituációk többségében könnyebben eléred a célodat, ha asszertív módon viselkedsz.  Segítségével magabiztosabb leszel, kevésbé fogod kerülni a számodra nehéz beszédszituációkat. Napról napra nő az önértékelésed, és sokkal több barátod lesz.

dadogásterápia neked is sikerülhet

Győzd le a dadogásod!

Szeretnél te is azok közé tartozni, akik ma már használják a tanácsaimat? Még ne mondj igen, annyit mondj, hogy talán…

A Győzd le a dadogásod email-tanfolyam neked is segíteni fog, a leckéket otthon tanulod, napról napra tapasztalod az eredményeket, először a kisebbeket, utána a nagyobbakat.

dadogás nélkül is beszélj könnyebben telefonálás közben is

Beszélj könnyebben!

Dadogás nélkül a te életed is könnyebb lenne? Szeretnél folyékonyabban beszélni? Kattints, ha kis lépésben is, de azért elkezdenéd.

dadogás rossz szokás és beszédfélelem könyv segíthet

Csökkentsd a beszédfélelmedet!

Felnőtt dadogóként te is félsz megszólalni? Úgy érzed, a beszéd kínlódás? Ez a könyv a kritika és a visszautasítás kezelésében segít neked.

WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie BannertőlAW-988440002 UoGGCJ7H5rgBEMLLqdcD