Zoli épp olyan átlagos fiatal srác, mint amilyen én is voltam, tizen-huszon évvel ezelőtt. 4 éve, nagy elánnal kezdett bele a Győzd le a dadogásod emailtanfolyam leckéinek tanulásába.

Ahogyan a legtöbben, az első lecke házi feladatát is elküldte nekem, illetve leírta, hogyan él, milyen gondokkal küzd dadogóként. Már akkor is sok személyes tanáccsal láttam el, hiszen tudtam, milyen dadogóként jó eredménnyel vizsgázni az egyetemen, és beilleszkedni egy új munkahelyre.

Aztán Zoli „elmaradt”, évekig nem írt nekem. A napokban érkezett tőle egy levél…

„Egy régi- új tanítványodként írok most Neked.” kezdte a sorait. Kérdezte, nem haragszom-e, hogy akkor abbahagyta a tanulást.

A Győzd le a dadogásod emailtanfolyam örökre a tiéd, és bármikor újra kezdhető

győzd le a dadogásod, neked is sikerülni fog.

Tudnod kell, a Győzd le dadogásod tanfolyam résztvevőinek mindig megírom, bármikor, ha problémájuk akad a dadogással kapcsolatban, mindig írhatnak nekem. 

Nem haragudtam Zolira, mert ha valaki, hát én tudom, nem egyszerű dolog, felnőttként, több tízévnyi dadogás után megtanulni egy új beszéd- és viselkedésmódot.

Hiszen a dadogás gyerekkorunk óta velünk van, és felnőttkorunkra már a személyiségünk részévé vált.

A dadogás a személyiségünk része

Ami annyit jelent, ha érintettként saját magadra gondolsz, arra a kérdésre, hogy „Ki vagyok én?”, a válasz között ott van, hogy egy dadogó.

Először még én is harcoltam ez ellen, és még az írmagját is ki akartam írtani ennek a szónak és a jelentésének.

Ahogyan teltek az évek, már másképp gondolom. Mivel beszédküszöbbel születtünk, és évekig beszéd közben folyamatosan átléptük a beszédküszöböt, ezért természetes, hogy úgy tekintünk magunkra, hogy dadogók vagyunk.

Hiszen nálunk a folyékony beszéd „csupán” csak annyit jelent, hogy folyamatosan a beszédküszöb alatt maradunk. Bármikor, és ezt vedd komolyan, bármikor belekerülhetünk olyan helyzetbe, hogy ismét átlépjük a beszédküszöböt.

Ami fontos, nem kell ott maradni! Tudni kell a módját, hogyan gyere vissza. Na, ezt tanulod meg a Győzd le a dadogásod emailtanfolyam leckéiből.

Így, hogy ezt elfogadtam, és magamat is mind a mai napig dadogónak tartom, már nem idegeskedek azon, „jaj, nehogy dadogjak”.

Ez olyan, mintha attól félnék, jaj, nehogy elessek. És, akkor mi van? Semmi, felkelek, és folytatom az utamat. Attól, hogy elestem, ez azt jelenti, hogy „elfelejtettem” járni?

Ha időnként átlépjük a beszédküszöböt, és dadogunk, miért gondoljuk azt, hogy „elfelejtettünk” folyékonyan beszélni?

Az ilyen visszaesések kezelésében is segít neked a Győzd le a dadogásod emailtanfolyam, és ha valamit nem találsz, akkor bármikor megkérdezheted tőlem. Hiszen évek múlva is emlékszem rád.

Attól, hogy nem zaklatlak személyesen a leveleimmel, még érdekel, hogyan alakul az életed, és remélem tudod, ha a Győzd le a dadogásod emailtanfolyam részt vevője vagy, bármikor, azaz évek múlva is, amíg ez a honlap él, engem megtalálsz, és segítek. Minden extra, külön fizetség nélkül is.

A Győzd le a dadogásod emailtanfolyam célja, felszámolni a dadogást erősítő tulajdonságokat

 

Mi történt Zolival?

Leírta, miután elvégezte az egyetemet, sikerült elhelyezkednie. A munkahelyén jól érezte magát, már azt gondolta, „minden rendben van”.

Mikor megtapasztalta, mennyire jellemző rá az a dadogást erősítő tulajdonság, mi szeretjük az állandó dolgokat.

Történt ugyanis, hogy megkeresték egy külső cégtől, legyen náluk középvezető. Zoli, bár tudta, hogy szakmailag alkalmas rá, de nagyon félt, az új, és ismeretlen közegben még a jelenleginél is jobban dadogna, hogy lenne képes ő emberekért felelősséget vállalni?

Addig-addig őrlődött, hogy végül visszamondta, és maradt a jelenlegi helyén. De óriási kudarcként élte meg, és a mai napig bánja, hogy ilyen gyáva volt.

Már saját magamon is megfigyeltem, de a munkám során másoknál is beigazolódott, hogy nekünk, dadogóknak nagyon jó az ítélőképességünk. A rendelkezésre álló információt nagyon részletesen, és alaposan feldolgozzuk.

Így van ez már gyerekkorunk óta. Ezért Zolinak is azt javasoltam, higgyje el, akkor és ott, egész biztos, hogy jól döntött.

Lehet, hogy akkor tényleg nem volt még felkészülve arra a pozícióra. Tehát, akkor és ott, jól döntött. Sose bánja az elszalasztott lehetőséget.

Ahogy minden ember, mi is szeretnénk szakmailag előrelépni, megmutatni teljes egészében a képességeinket.

Bármilyen hihetetlen, dadogóként erről sem kell lemondanod, de nagyon fontos, hogy legyél tisztában a jelenlegi képességeiddel.

Illetve rendelkezz megfelelő önismerettel, „lásd magad kívülről is”, ahogy tanácsolni szoktam.

Visszatérve Zolira.

Az akkori döntése helyes volt, és egész biztos vagyok benne, ha már ő is úgy érzi, hogy „készen áll”, a következő lehetőséget már nem fogja elszalasztani.

WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie BannertőlAW-988440002 UoGGCJ7H5rgBEMLLqdcD