Egyre több levelet kapok fiataloktól, őket miért fosztom meg attól a lehetőségtől, hogy jobban tudjanak beszélni. A dadogás 16 évesen is nagy probléma.

 

Dadogás 16 évesen is elmúlhat?

Miért nem ajánlom a Győzd le a dadogásod leckesorozatot 16 éveseknek?

„Csókolom, 15 éves vagyok, négy éves korom óta dadogok. Már egyre jobban zavar. Nem vagyok felnőtt, de hátha tudna nekem is segíteni.
Köszönöm szépen.”

Szó sincs arról, hogy nekik nem akarnék segíteni, egyszerűen, ez az anyag nem teljesen nekik szól.

A dadogás 16 évesen is legyőzhető

Amikor írtam a leckéket, a saját tapasztalataimat írtam le, ekkor már jóval elmúltam 35 éves. Természetesen ezek több év alatt gyűltek össze, sok könyv elolvasása, sok tanfolyam részvétele után, sok-sok száz vagy ezer (?) gyakorlat közül kiválasztva azok, melyekről úgy éreztem hasznosak, és előrevisznek.

Ez a leckesorozat egyaránt tartalmaz elméleti és kézzel fogható gyakorlatokat. Ennek oka, hogy szeretem érteni, mit miért csinálok, hogyan segít.

Miért nem ajánlom fiataloknak?

Egyszerűen az életmódjuk miatt. Az iskolában eleve le vannak terhelve, mikor hazaérnek, fontosabb a házi feladat. Ez érthető.
Nem biztos, hogy van kedve még utána külön gyakorolgatni naponta legalább 20 percet.

Egy felnőtt ellenben, aki munka után kezdi el tanulni a leckéket, ő nem a tanulásra tanul még rá, talán ezért jobban be tudja fogadni.

A legfontosabb érvem talán az, hogy sokszor írom a tanfolyamon részt vevőknek. Nem kell sietni. Néhány hónap ide-oda már nem számít. Inkább lassabban haladjanak, de a tanulás legyen alapos. Természetesen az sem jó, ha valaki sokat szöszmötöl, a tapasztalatok azt mutatják idővel mindenki megtalálja a számára megfelelő tempót. Ahogy érzi a javulást, ezzel megmarad a folyamatos motivációja, van kedve tanulni, továbbfolytatni. Emiatt is kevés a visszaesés.

Amikor egy 16 éves fiatal meghallja, hogy legalább 9 hónap tanulás és esetleg több, mint egy év gyakorlás, hogy végre elmondhassa, a beszédem már nem az ellenségem, hanem egy olyan eszköz, mivel gyorsabban érem el a céljaimat.

Szóval ilyenkor egy fiatal többnyire elkedvetlenedik. Ő szeretne azonnal, és rögtön, könnyedén megszabadulni a dadogástól. Ő még nehezen érti, hogy egy több éves rossz szokást, egy berögzült beszédmódot csak türelmesen, és kitartóan lehet megváltoztatni. Máról holnapra nem megy.

Természetesen a fiatalok sem egyformák. Valamint János nagyapa és unokája példája is mutatja, lehet eredményeket elérni a leckesorozattal tinédzser korban is.

Azzal, hogy ezt megírtam, nem elriasztani szeretnélek téged, kedves középiskolás, hanem azt szeretném, hogy reálisan, a körülményeket mérlegelve hozd meg a döntésedet vásárláskor.

Legyen egy valós képed, milyen úton fogsz végighaladni. Viszont, ahogy haladsz, és rutinná válik a rendszeres gyakorlás, beépíted az időbeosztásodba, észre fogod venni, egyre könnyebb és könnyebb lesz a gyakorlás. Az új készségek folyamatosan épülnek be, és válnak megszokott cselekvésekké.

Dadogás 16 évesen is kezelhető

A tett halála a gondolkodás

Mikor érdemes megvenni a leckesorozatot? Milyen életkorban? A fenti intelmek ellenére azt javaslom, minél előbb. Akkor fogod valójában lemérni, mennyire vagy érett rá, ha a kezedben van, és kipróbálod. Minél többet gondolkodsz, annál több kifogást gyártasz, egyre jobban elhiszed magadról, te erre nem vagy képes.

A felnőttkori dadogás küszöbén állsz, napról napra mélyebben rögzül benned a régi, megszokott beszédmód, amiből lényegesen több munkával fogsz csak tudni átváltani az új beszédmódra.

A véleményem az, hogy a dadogás egy rossz szokás. Egy rosszul rögzült beszédmód. Ezen tudunk változtatni. A dadogás legyőzése nem csak egyes, különleges képességekkel rendelkező embereknek sikerülhet, hanem mindenkinek.
Minél tovább maradsz a dadogós beszédben, használod, annál jobban rögzül, annál mélyebb nyomot hagy benned, és ezáltal évről évre nehezebben tudod majd kitörölni, megváltoztatni a nyomokat.
Mint az autók által kijárt nyomvályú, egy idő után, ha belekerülsz, már nem tudsz kijönni belőle, csak mélyíted tovább az árkot.

Most akkor vegyél vagy ne vegyél?

Véleményem szerint vegyél, próbáld ki, ha úgy érzed, még nem vagy elég érett rá, akkor tedd félre, de időről időre vedd elő a leckéket. A tanulást segítő e-mail sorozatot is. Meggyőződésem, hogy érezni fogod, mikor állsz rá készen. A lényeg, hogy ne várj azonnali, instant eredményeket. A célom az volt, hogy olyan anyagot adjak az érintettek kezébe, ahol nincs visszaesés.

Attól félsz, hogy ha most vásárolsz, de csak később állsz neki tanulni, már nem fogok személyesen segíteni neked?

Amíg ez a honlap él, minden leveledre válaszolok, amíg foglalkozol a leckékkel, engem megtalálsz. A vevőim számára elérhető vagyok skype-n, e-mailben, mobilon. Igyekszem minél könnyebbé tenni számodra a tanulást, és célom, hogy önmagadhoz képest a lehető legjobb eredményt érd el.

Beszélj könnyebben!

Dadogás nélkül a te életed is könnyebb lenne? Szeretnél folyékonyabban beszélni? Kattints, ha kis lépésben is, de azért elkezdenéd.

Csökkentsd a beszédfélelmedet!

Felnőtt dadogóként te is félsz megszólalni? Úgy érzed, a beszéd kínlódás? Ez a könyv a kritika és a visszautasítás kezelésében segít neked.

Győzd le a dadogásod!

Szeretnél te is azok közé tartozni, akik ma már használják a tanácsaimat? Még ne mondj igen, annyit mondj, hogy talán…

A Győzd le a dadogásod tanfolyam neked is segíteni fog, a leckéket otthon tanulod, napról napra tapasztalod az eredményeket, először a kisebbeket, utána a nagyobbakat.

Élő konzultáció Évával

Élő konzultáció

Felnőtteknek és gyerekeknek, szülőknek szóló, személyre szabott, konkrét tanácsokkal várlak Pécsen szeretettel. De Skype-n is beszélhetünk, ha nem tudsz eljönni. 10 000 Ft/60 perc. Kérlek a kapcsolat oldalon írj pár mondatot magadról.

WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie BannertőlAW-988440002 UoGGCJ7H5rgBEMLLqdcD